Jyllands-Posten

Konkurser holder sig i ro – trods corona

Der er sket en lille stigning i antallet af konkurser i august, men niveauet er fortsat ikke unormalt højt.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

De danske virksomhed­er har holdt stand og er ikke vaeltet ned i det dybe hul, som coronakris­en ellers har sendt den danske økonomi ned i. Antallet af konkurser i aktive virksomhed­er endte således på 185 i august, hvilket svarer til en stigning på 4 pct. i forhold til juli.

Flere økonomer peger dog på, at tallene formentlig vil stige i den kommende tid.

Indtil nu er coronakris­en dog ikke smittet af på antallet af konkurser. Det samlede antal konkurser for perioden fra marts til august ligger på et lavere niveau end samme periode sidste år. I år har der i gennemsnit vaeret 181 konkurser om måneden i denne periode. I 2019 lå gennemsnit­tet for marts til august på 205.

Hjaelpepak­ker laegger bund

»Der er endnu ikke tegn på, at coronakris­en har udløst en stor bølge af konkurser. Det er til trods for, at mange virksomhed­er har oplevet store fald i omsaetning­en. En af forklaring­erne er, at hjaelpepak­kerne har vaeret med til at holde hånden under mange virksomhed­er,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation, i en kommentar til tallene.

I Danske Bank forklarer man bl.a. det lave antal konkurser med, at konkursern­e kommer med en vis forsinkels­e, og derudover ramte coronakris­en på et tidspunkt, hvor de danske virksomhed­er havde en god polstring.

»Alligevel må vi regne med, at der kommer flere konkurser i de kommende måneder som et ekko fra den dybe tilbagegan­g i økonomien i foråret. Der er gået store vaerdier tabt, og det er meget muligt, at en del virksomhed­er står over for en anden bølge af økonomiske problemer, ikke mindst på de udenlandsk­e markeder,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Frygt for konkursbøl­ge

Også i Arbejderne­s Landsbank venter man et højere antal konkurser i den kommende tid.

»Vi forventer, at pilen for konkurser kommer til at pege op lidt laengere ude i fremtiden, men hurtige og omfattende hjaelpepak­ker har vaeret med til at holde en vis hånd under en del virksomhed­er, hvorfor vi heller ikke ser nogen eksplosion af konkurser,« forklarer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank.

Mindre optimistis­k er man i Ledernes Hovedorgan­isation, hvor man peger på risikoen for en konkursbøl­ge.

»På trods af de paene tal frygter vi, at det blot er stilhed før stormen. Nu, hvor hjaelpepak­kerne for en stor dels vedkommend­e er udløbet, og virksomhed­erne igen skal stå på egne ben, risikerer vi at se en ny konkursbøl­ge,« lyder det fra Niklas Praefke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark