Jyllands-Posten

Danske Bank vil betale skatteregn­ingen for kunder ramt af fejlinddri­velse

Banken lover at kompensere kunder, som risikerer et skattesmae­k, fordi de har betalt for meget til banken pga. fejl i gaeldsindd­rivelsen.

- JETTE AAGAARD CLAUS IVERSEN jette.aagaard@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Op mod 15.000 kunder risikerer et skattesmae­k, fordi Danske Bank ikke har haft styr på kundernes tilbagebet­aling af gaeld. Kunderne har simpelthen over en årraekke betalt for meget tilbage til banken – med den afledte effekt, at de formentlig også har fået for stort skattefrad­rag.

I Danske Bank lover risikochef og koncerndir­ektør Carsten Egeriis nu, at ingen af de berørte kunder selv skal betale den skatteregn­ing, som kan blive konsekvens­en af sagen.

»Vi sørger for at fikse det,« siger Carsten Egeriis.

Berlingske og TV 2 kunne tidligere i denne uge afdaekke endnu en problemsag i Danske Bank. Denne gang handlede det om problemer i selve kerneforre­tningen – nemlig inddrivels­e af gaeld. Danske Bank har i årevis opkraevet for meget i gaeld i bankens inkassoafd­eling, selv om der har vaeret viden om problemern­e i banken.

Advarsel fra whistleblo­wer

Da den nuvaerende ledelse i sommeren 2019 fik interne whistleblo­weradvarsl­er om gaeldsindd­rivelsespr­oblemerne, blev konsulenth­uset EY og advokatfir­maet Plesner hurtigt sat til at undersøge sagen naermere. Og få uger efter advarslern­e gik Danske Bank ifølge risikochef Carsten Egeriis til myndighede­rne.

»Siden juni sidste år har vi diskuteret sagen med myndighede­rne. Vores tilgang til denne sag er, at det er vores ansvar at rydde op. Det vigtigste er, at kunderne ikke kommer til at skulle betale for vores fejl,« siger Carsten Egeriis.

Så hvis de skal betale mere?

»Så vil vi aftale med skattemynd­ighederne, at det er os, der betaler regningen. Vi vil altså kompensere kunderne. Vi er i dialog med skattemynd­ighederne om de skattemaes­sige aspekter af sagen og vil informere vores kunder, når der er en afklaring,« siger Carsten Egeriis.

Danske Bank er netop nu i gang med at undersøge 100.000 kunder, som potentielt har betalt for meget. Banken forventer, at op mod 15.000 kunder vil skulle have nedskrevet deres gaeld eller have penge retur. Langt de fleste vil have betalt 1.000-2.000 kr. for meget, men der er også sager, hvor kunderne skal have langt større beløb tilbage.

»Det drejer sig hovedsagel­igt om privatkund­er, men der er også en mindre gruppe erhvervsku­nder, som primaert er mindre erhvervsdr­ivende,« siger Carsten Egeriis.

Ved I, hvilke konsekvens­er jeres fejl har haft for disse kunder?

»For nogle gør vi, ja. Men vi mangler stadig en masse arbejde på området for at rette op på det. Vi forventer, at det arbejde vil vaere afsluttet inden for et år,« siger Carsten Egeriis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark