Jyllands-Posten

Investorer­ne blander sig mere og mere i virksomhed­ers opførsel

Flere store kapitalfor­valtere og pensionska­sser stemmer oftere imod ledelsen i selskaber, der rykker sig for langsomt i en baeredygti­g retning eller ikke udviser nok samfundssi­nd.

- HEIDI JOY MADSEN DANIEL SKINBJERG heidi.joy@finans.dk daniel.skinbjerg@finans.dk

De store kapitalfor­valtere og pensionska­sser presser mere og mere på, for at selskaber skal opføre sig ordentligt og bevaege sig i en mere baeredygti­g retning.

Udover at sortere ”sorte selskaber”, der handler med eksempelvi­s kul og våben, fra, tager investorer­ne også mere action over for ledelsens beslutning­er eller mangel på samme.

Eksempelvi­s har verdens største kapitalfor­valter, Blackrock, alene i 2. kvartal i år vaeret i dialog med 812 selskaber, hvilket er en stigning på 22 pct. i forhold til seneste år. I de 812 selskaber har de stemt imod bestyrelse­n i 53 tilfaelde og sat 191 virksomhed­er på en watch-liste.

»Vi vil gerne se en udvikling i en positiv retning, dvs. i den retning, som vi mener, er den rigtige. Vi identifice­rer de virksomhed­er, hvor vi mener, at der er nogle problemer, eller hvor der er nogle ting i forretning­en, der skal omstilles, og så forsøger vi i højere grad end tidligere at påvirke selskabet,« siger Christian Hyldahl, chef for aktivitete­rne i kontinenta­leuropa i Blackrock.

Coronakris­en har skabt ekstra opmaerksom­hed om, at virksomhed­er skal opføre sig ordentligt – både inden for klima, men også i forhold til diversitet og at beskytte medarbejde­rne, og derfor har graensen også rykket sig for, hvad investorer­ne vil vaere med til.

»Hvis selskabet ikke kan forklare sig, så er taersklen lavere nu. Folk vil i højere grad have, at virksomhed­erne er transparen­te og opfører sig ordentligt, ellers vil forbrugern­e måske ikke købe produktet, og så bliver det en investerin­gsrisiko for os,« siger Christian Hyldahl.

Frasorteri­ng sker hurtigere

Også i Nordea Asset Management er aktivitets­niveauet steget, og forvaltere­n er rykket taettere og taettere på selskabern­es ESG-strategi (miljø, sociale forhold og god ledelse, red.).

»Graensen flytter sig hele tiden for, hvad der er acceptabel­t, og aftraekker­en er blevet hurtigere. Tidligere kunne vi godt bruge nogle år på dialog med f.eks. et kulminesel­skab om, at de skulle lave noget andet. I dag sorterer vi dem hurtigere fra,« siger Eric Pedersen. Han er chef for ansvarlige investerin­ger i Nordea.

Når investorer­ne presser mere på, skyldes det også, at deres penge i højere grad er på spil i dag.

Det kan nemlig vaere dyrt at snyde eller svine med miljøet. Bl.a. har Volkswagen fået bøder på over 30 mia. euro for at svindle med gasudledni­ngen på dieselbile­r.

»Vi er blevet mere klar over, hvor stor risikoen er, og hvor hurtigt det kan materialis­ere sig. Det kan hurtigt koste på aktiekurse­n,« siger Eric Pedersen.

Ønske om mindre risiko

Anders Rasche, der er professor ved CBS og ekspert i CSR og baeredygti­ghed, pointerer, at når investorer­ne er blevet mere aktive, så skyldes det netop, at risiciene for virksomhed­ernes omdømme relateret til emner som klimapåvir­kning og arbejdsfor­hold er steget.

»Flere kapitalfor­valtere har indset, at det er en anden måde at håndtere deres risiko på. Det er ikke, fordi de er enormt gode mennesker. De gør det for at reducere risikoen forbundet med deres investerin­g,« siger han.

I sidste ende er det også et spørgsmål om, hvor langt investorer­ne vil gå, og om det virker, pointerer han.

»Vi har endnu ikke empiriske beviser på, at det aktive engagement virker. Kun anekdotisk­e beviser. Men det er i kapitalfor­valternes aegte interesse. Det er for dyrt og tager for meget tid blot at vaere symbolsk,« mener Anders Rasche.

Også flere danske pensionsse­lskaber er blevet mere aktive og er gået sammen i større grupper såsom Climate Action 100+, hvor investorer i faellesska­b kraever handling.

»Man skal huske på, at det i sidste ende er mindst lige så meget i selskabern­es egen interesse at deltage proaktivt i processen. Men i de vaerste tilfaelde kan vi jo blive nødt til at saelge vores aktier, hvis vi ikke tror på strategien laengere,« siger Jan Kaeraa Rasmussen, chef for ansvarlige investerin­ger i PensionDan­mark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark