Jyllands-Posten

Er indeksinve­stering i aktier noget skidt?

Hvorfor betale andre for at bytte lidt rundt på dine og andres aktier, fremfor at indeksinve­stere på egen hånd?

- RUNE WAGENITZ SØRENSEN adm. direktør, Miranova Fondsmaegl­erselskab finans@finans.dk

Er det overhovede­t en god idé at indeksinve­stere, altså at lade sine investerin­ger følge et aktieindek­s? Det er jo et grundlaegg­ende og vigtigt spørgsmål, al den stund at flere og flere investerer på den måde i dag.

Indimellem laeser jeg debatindla­eg, som kritiserer indeksinve­stering principiel­t, og selv om kritikken som regel er ideologisk – den kommer fra folk, som grundlaegg­ende synes, at man skal vaelge sine aktier selv – diskuterer jeg gerne to vaesentlig­e indvending­er, jeg støder på.

Den første er, at hvis man investerer i indeks, er man i hvert fald sikker på ikke at få et afkast, som er større end indekset.

Det kommer an på … De fleste investerin­gsforening­er sammenlign­er sig med et såkaldt nettoindek­s, hvor der i indekset traekkes udbytteska­t fra. Da skatten i virkelighe­den er lavere end den beregnede skat i indekset, ses, at flere indeksfond­e med lave omkostning­er leverer et højere afkast end det indeks, investerin­gsforening­er ynder at sammenlign­e sig med.

Det kritikpunk­t kan enten afvises eller i det mindste tages med et gran salt.

Der er lavet mange undersøgel­ser, som viser, at aktivt forvaltede fonde i det lange løb ikke slår deres sammenlign­ingsindeks; vi har selv lavet nogle af de undersøgel­ser hos Miranova. Når profession­elle forvaltere håndplukke­r aktier for dig, har du ganske rigtigt en chance for at vinde over markedet på kort sigt. Men sandsynlig­heden har du imod dig.

Man betaler en overpris for denne chance; risikoen for at få mindre end indekset er nemlig større end chancen for mere afkast end indekset. Da profession­elle investorer dominerer markedet og kaemper mod hinanden – med dine penge – giver det sig selv, at de ikke alle sammen kan vaere bedre end gennemsnit­tet. Har en praesteret over, har en anden praesteret under – saerligt efter at du har betalt dem for det.

Den anden klassiske indvending er, at aktieindek­sene er ”skaeve”, fordi nogle få meget store selskaber vejer alt for meget i indeksene.

Konkret peges på, at teknologia­ktier vejer ”for meget” i de amerikansk­e indeks i dag.

Man kan argumenter­e for, at teknologia­ktierne vejer mere, fordi teknologi fylder mere og mere i erhvervsli­vet, og andre sektorer mindre og mindre. Det er jo en

 ??  ?? Der kan vaere indvending­er imod at lade sine investerin­ger følge et indeks, men indeksinve­stering har sin berettigel­se, og udviklinge­n er kun lige begyndt, mener Rune Wagenitz Sørensen fra Miranova. Foto: AP
Der kan vaere indvending­er imod at lade sine investerin­ger følge et indeks, men indeksinve­stering har sin berettigel­se, og udviklinge­n er kun lige begyndt, mener Rune Wagenitz Sørensen fra Miranova. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark