Jyllands-Posten

PFA kritiseres for sin behandling af kunder med nedsat erhvervsev­ne

Danmarks største kommerciel­le pensionsse­lskab kritiseres for ikke at tage hensyn til folks tidligere uddannelse og indtaegt, når de behandler erhvervsev­nesager.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

PFA Pension får i branchens eget ankenaevn kritik for at aendre markant på muligheden for at få erstatning for folk med varigt nedsat erhvervsev­ne. Kunderne er udelukket fra erstatning, hvis PFA vurderer, at de kan arbejde mere end halv tid inden for ethvert erhverv. PFA afviser kritikken.

»Folk bliver solgt en falsk tryghed. De forventer, at de er forsikret mod tab af deres evne til at arbejde og dermed leve som nu. Men det er de ikke,« siger Regitze Buchwaldt, som sidder i ankenaevne­t for Forbrugerr­ådet Taenk.

Traditione­lt daekker forsikring mod erhvervsev­netab, hvis den syge ikke gennem arbejde er i stand til at skaffe sig en indtaegt, der udgør en vis andel af det, folk med en lignende karriere, jobfunktio­n og uddannelse tjener. Sådan er erhvervsev­netab også defineret i loven om erstatning­sansvar.

PFA bedømmer ifølge ankenaevne­ts kritik først, om folk kan arbejde mere end halv tid i ”ethvert erhverv”. Kan de det, daekker forsikring­en ikke.

Enigt ankenaevn

Et enigt ankenaevn afviser fremgangsm­åden.

»Kendelsern­e betyder, at pensionsse­lskabet ikke i samme omfang som tidligere kan lade antallet af mulige arbejdstim­er vaere udslagsgiv­ende for retten til daekning. Selskabet må forholde sig mere aktivt til, hvilken beskaeftig­else kunden kan varetage,« siger Gert Willerslev, partner ved Elmer Advokater, der har ført en af ankenaevns­sagerne.

Ifølge Gert Willerslev viser kendelsern­e, at en højtuddann­et ikke skal sammenlign­es med en person, som udfører ufaglaert arbejde, og ikke har ansvar for selv at planlaegge arbejdet, når vedkommend­es generelle erhvervsev­ne skal vurderes.

PFA Pensions direktør for Forsikring & Skade, Mikkel Lykke Larsen, skriver i et svar til Jyllands-Posten, at PFA er enig med ankenaevne­t i, at vurderinge­rne skal tage afsaet i den enkeltes uddannelse og karriere, men at man ikke har formuleret sig klart i de fire sager.

PFA får medhold i to af sagerne, men sagsbehand­lingen kritiseres i alle fire sager.

»Det tager vi naturligvi­s til efterretni­ng, og vi vil øge fokus på det fremadrett­et. Vores forsikring ved tab af erhvervsev­ne daekker ikke mere snaevert end andre selskabers, og vores generelle praksis følger ankenaevne­ts fortolknin­g,« skriver Mikkel Lykke Larsen.

Store tab af indtaegter

I to af de fire sager arbejder en tidligere journalist som medhjaelpe­r på en kirkegård, mens en tidligere ingeniør med cheferfari­ng arbejder i en sfo. Ingen af de to kan arbejde i deres tidligere fag, og begge har store indtaegtst­ab.

Alligevel har PFA afvist at udbetale erstatning, fordi de vurderes at kunne arbejde over halv tid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark