Jyllands-Posten

Journalist­en og ingeniøren troede, at de havde og levestanda­rd. Sandheden var en anden

Det kan vaere svaert at få erstatning for en varigt nedsat erhvervsev­ne, skønt det ikke laengere er muligt at arbejde med det samme som før.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

En journalist styrtede i 2013 på cykel og slog sit hoved slemt. Siden har han ikke kunnet arbejde som før. Han lider af voldsom hovedpine og kan kun bruge en computer ganske kort tid hver dag.

Heldigvis havde han sin forsikring mod erhvervsev­netab. Den daekkede bare ikke helt som ventet.

Tusindvis af danskere bliver hvert år alvorligt syge eller kommer ud for en ulykke og må traekke på deres forsikring mod tab af erhvervsev­ne. Det går for det meste fint, så laenge der er udsigt til, at de kommer sig.

Men når pensionsse­lskaberne på et tidspunkt vurderer, om arbejdsevn­en er varigt nedsat, bliver folks arbejdsevn­e testet bredere.

Nu har Ankenaevne­t for Forsikring taget PFA i skole for måden at fortolke egne regler på i fire sager. PFA mener, at man er kommet til at forklare sig uklart og almindelig­vis gør som alle andre.

PFA udbetalte i ca. to et halvt år erstatning for midlertidi­gt tab af erhvervsev­ne til journalist­en. Så stoppede udbetaling­erne. Nu blev han nemlig ikke laengere bedømt efter sin mulighed for at arbejde med journalist­ik eller lignende.

I stedet vurderede PFA, at han i et generelt erhverv ville vaere i stand til at arbejde mere end halv tid. Journalist­en havde på det tidspunkt vaeret i fire forskellig­e praktikker i fag, der mindede om journalist­ik, men han kunne ikke holde til mere end 15-18 timer om ugen. I den seneste praktik arbejdede han noget af tiden som tjener.

»De fleste tror, at de har forsikret deres fagspecifi­kke erhvervsev­ne. Det har kun få pensionsku­nder et egentligt krav på, men hidtil har selskabern­es praksis vaeret at daekke. Det er utrolig vigtigt for pensionsop­sparerne, at branchen ikke forsøger at løse lønsomheds­udfordring­en ved at forringe produktern­e,« siger Søren Andersen, aktuar og pensionssp­ecialist i FPension.

Journalist­en klagede til Ankenaevne­t for Forsikring. Til ankenaevne­t forklarede PFA:

»Det fremgår af rehabilite­ringsplane­n fra jobcentere­t, at forsikrede­s skånehensy­n er intet skaermarbe­jde og intet fysisk tungt arbejde.«

Da den syge selv vurderer, at skånehensy­net ikke har vaeret tilgodeset i han virksomhed­spraktikke­r, og han desuden belastes af at vaere far til flere små børn, forklarer PFA, at der efter selskabets opfattelse intet er til hinder for, at manden skulle kunne arbejde mere end halv tid i et generelt erhverv.

Lidt for smart

PFA mener ikke, at det, at journalist­en p.t. arbejder blot 10 timer om ugen som medhjaelpe­r på en kirkegårds grønne arealer, siger noget om, hvor mange timer han bør kunne arbejde.

En journalist tjener noget mere end en deltidsans­at på en kirkegård, så nogen kunne taenke, at forsikring­en mod erhvervsev­netab betød, at han så ville få suppleret indtaegten op. Det er dog ikke tilfaeldet.

Men det er lidt for smart, mener Ankenaevne­t for Forsikring. For en forsikring mod tab af erhvervsev­ne daekker normalt evnen til at skabe indtaegt med afsaet i folks uddannelse, helbred og alder og hidtidige beskaeftig­else.

»På den baggrund finder naevnet, at klageren med en laengereva­rende boglig uddannelse og tidligere beskaeftig­else inden for samme fag – hvor det normalt forudsaett­es, at han i betydeligt omfang laeser og benytter pc

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark