Jyllands-Posten

Pensionsse­lskaber øger presset på langtidssy­ge

Pensionsse­lskaberne arbejder hårdt på at mindske det store milliardun­derskud på forsikring­en af danskernes erhvervsev­ne.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Det er blevet svaerere for syge danskere at få deres pensionsse­lskab til at anerkende, at de varigt har mistet så meget af deres arbejdsevn­e, at de har krav på løbende udbetaling­er.

Sådan lyder det fra Forbrugerr­ådet Taenk.

Det sker, samtidig med at sektoren kaemper for at slippe af med milliardun­derskud på forsikring­erne af erhvervsev­ne.

»Vores oplevelse er, at der bliver flere af de her sager. Hvis pensionsse­lskabet skal betale for varig nedsaettel­se af erhvervsev­ne i resten af dit arbejdsliv, kan det blive rigtig dyrt. Men det er urimeligt at forringe daekningen. Forsikring­en bør daekke det, man har fået stillet i udsigt og tegnet en forsikring for,« siger Regitze Buchwaldt, der sidder i Forbrugerr­ådet Taenks politiske afdeling.

Sagerne fylder i Ankenaevne­t for Forsikring. Her bekraefter direktør Kim Sparlund udviklinge­n.

»Vi oplever en betydelig stigning i antallet af klager over daekningen for erhvervsev­netab. Samtidig oplever vi en stigning i antallet af sager, hvor selskabet efter at have udbetalt i en årraekke ikke laengere vil betale,« siger Kim Sparlund.

Elmer Advokater, der i mange år har arbejdet med erstatning­ssager, oplever det samme.

»Vi ser en klar tendens til, at pensionsfo­rsikringss­elskaberne er blevet mere restriktiv­e, og at det som forsikring­stager er blevet svaerere at få daekning for tab af erhvervsev­ne,« siger partner Gert Willerslev, Elmer Advokater.

Taget i skole

PFA Pension er netop blevet taget i skole af ankenaevne­t for i fire klagesager ikke at have taget afsaet i de syges hidtidige job og uddannelse, når deres varige erhvervsev­ne skulle måles. PFA mener sig misforståe­t.

»Flere af de øvrige selskaber har som PFA mulighed for kun at se på erhvervsev­nen i mere bred forstand. Hidtil har de dog taget afsaet i folks hidtidige job og evne til at skaffe sig en vis indtaegt. Og det bliver de nok ved med efter Ankenaevne­ts kendelser,« siger Søren Andersen, aktuar og pensionssp­ecialist i FPension.

Han kalder udviklinge­n en konsekvens af, at pensionsse­lskaberne i snart mange år har solgt deres forsikring­er mod tab af erhvervsev­ne alt for billigt i konkurrenc­ens navn og nu slås med store milliardun­derskud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark