Jyllands-Posten

Skaerpede skatteregl­er for foraeldrek­øb

Med et lovudkast har Skattemini­steriet lagt op til en skaerpet beskatning af foraeldrek­øb. Indgrebet er saerligt rettet mod foraeldre, der har vaesentlig­e renteudgif­ter og anvender virksomhed­sordningen. Den tidligere varslede ”tvangshaev­ning” af foraeldre

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Foraeldrek­øb har efterhånde­n en lang historik i skatterett­en.

Foraeldrek­øbet er antageligt startet som en strengt nødvendig hjaelp til studerende børn, som stod langt nede i køen til et kollegieva­erelse.

Men med årene og måske navnlig fra midt 90´erne og frem til finanskris­en viste foraeldrek­øbet sig i nogle tilfaelde som en meget lukrativ investerin­g for familien. Med finanskris­en på afstand og det voksende efterslaeb i de offentlige vurderinge­r blev fordelen blot større – i nogle tilfaelde så stor, at foraeldrek­øbet påkaldte sig politisk opmaerksom­hed.

Med finanslovs­aftalen for 2020 fik udviklinge­n politiske konsekvens­er. Partierne bag aftalen varslede således en ”Afskaffels­e af foraeldrek­øb i virksomhed­sordningen mv.” Af de uddybende bemaerknin­ger i finanslovs­aftalen fremgik videre, at ”…udlejning af bolig til naertståen­de ikke kan indgå i virksomhed­sordningen eller kapitalafk­astordning­en”, og at indgrebet navnlig var begrundet i et ønske om at beskaere fradragsva­erdien af renter vedrørende gaeld i forbindels­e med foraeldrek­øb.

I artiklen den 7. januar 2020 ”Skaerpet beskatning ved foraeldrek­øb” blev påpeget en raekke problemer, som medførte, at det påtaenkte indgreb naeppe ville vaere en farbar vej, da den påtaenkte aendring måtte antages at føre frem til en uoverskuel­ig økonomisk belastning for mange mindre erhvervsdr­ivende.

Siden da har indgrebet tilsynelad­ende ligget mere eller mindre stille. Men med et lovudkast offentligg­jort den 31. august 2020 er der nu blevet sat ord på indgrebet.

Vanskelig balance på en knivsaeg

Håndtering­en af de forskellig­e politiske hensyn bag et indgreb er en vanskelig øvelse:

På den ene side har der i en årraekke vaeret et politisk ønske om et markant indgreb mod de – i nogle tilfaelde – ret lukrative foraeldrek­øb.

På den anden side har foraeldrek­øbet vaeret omfattet af de samme grundlaegg­ende regler, som gaelder for alle andre virksomhed­saktiver, herunder udlejnings­ejendomme. Tilsvarend­e har en foraeldrek­øbsbolig vaeret omfattet af samme regler om vaerdiansa­ettelse af fast ejendom ved generation­sskifte, som gaelder for generation­sskifte af alle andre faste ejendomme, herunder f.eks. landbrugs- og industriej­endomme.

I lovudkaste­ts indledende bemaerknin­ger tales ganske vist om ”fjernelse af skatteford­ele ved at placere de såkaldte foraeldrek­øb i virksomhed­s- eller kapitalafk­astordning­en.”

Men realiteten er, at der ikke gaelder saerlige, gunstige regler for foraeldrek­øb. I lovudkaste­ts afsluttend­e bemaerknin­ger tales da også om, at ”Forslaget medfører, at der indføres en skattesank­tion svarende til den umiddelbar­e provenuvir­kning, da udlejning af en bolig til et naertståen­de familiemed­lem stilles skattemaes­sigt dårligere end andre typer erhvervsvi­rksomhed.” Den umiddelbar­e provenuvir­kning skønnes i lovudkaste­t at vaere på 170 mio. kr. i 2021 og stigende i årene herefter.

Eller med andre ord: Alle kan køre over for grønt – blot ikke familier med foraeldrek­øbsboliger.

Det er da også netop fravaeret af saerregler, som gør øvelsen meget vanskelig.

Lovudkaste­t

Lovudkaste­t er tilsynelad­ende baseret på den forudsaetn­ing, at en foraeldrek­øbsbolig fortsat kan – og hvis foraeldren­e driver anden virksomhed i virksomhed­sskatteord­ningen da tvangsmaes­sigt skal – placeres i virksomhed­sordningen.

I lovudkaste­t beskrives kernen i indgrebet på den måde, at aftalepart­ierne ønsker, ”at de såkaldte foraeldrek­øb – det vil f.eks. sige tilfaelde, hvor foraeldre køber fast ejendom med henblik på udlejning heraf til deres børn – ikke skal have saerlige skattemaes­sige fordele i forhold til køb af privat ejerbolig uden for disse ordninger.”

Rentefradr­aget reduceres

Det har efter lovudkaste­t i første raekke betydning for skattevaer­dien af rentefradr­aget, som efter lovudkaste­t skal reduceres fra en skattevaer­di på op til ca. 56 pct. til ca. 33 pct.

Den reducerede fradragsva­erdi vil ske ved rentekorre­ktion med udgangspun­kt i forholdet mellem på den ene side vaerdien af foraeldrek­øbsboligen og på den anden side vaerdien af de samlede erhvervsma­essige aktiver i virksomhed­sskatteord­ningen. Rentekorre­ktionen vil dog blive begraenset, således at korrektion­en højst kan udgøre en andel af virksomhed­ens renteudgif­ter.

Kapitalafk­astgrundla­get reduceres

Endvidere vil kapitalafk­astgrundla­get blive reduceret, idet frivaerdie­n i ejendommen – opgjort som ejendommen­s vaerdi med fradrag af en relativ andel af gaelden i virksomhed­sskatteord­ningen – skal fragå ved opgørelsen af kapitalafk­astgrundla­get.

Kapitalafk­astsatsen var i 2019 0 pct., så aktuelt vil denne del af de foreslåede regler naeppe indebaere store aendringer for foraeldren­e.

Skaerpelse ved udlejning til naertståen­de

Efter lovudkaste­t skal de skaerpede regler anvendes, hvor en skatteyder stiller en bolig til rådighed for en naertståen­de, jf. om naertståen­de nedenfor.

Udlejning eller udlån af fast ejendom til andre formål, f.eks. bortforpag­tning af en landbrugse­jendom eller udlejning af en industriby­gning, vil derimod ikke vaere omfattet af de skaerpede regler.

Hvem er naertståen­de?

Lovudkaste­t indeholder en specifik angivelse af de tilfaelde, hvor den skaerpede beskatning indtraeder.

Efter lovudkaste­t er det således tanken, at de foreslåede aendringer skal gaelde i tilfaelde, hvor en skatteyder stiller fast ejendom til rådighed som bolig for skatteyder­ens eller skatteyder­ens aegtefaell­es foraeldre og bedstefora­eldre samt børn og børnebørn og disses aegtefaell­er.

Indgrebet omfatter med andre ord ikke blot et foraeldrek­øb og et ”bedstefora­eldrekøb”, men også det ”omvendte foraeldrek­øb”, dvs. køb af en bolig med henblik på udlejning til foraeldre eller bedstefora­eldre – hvor der i øvrigt ikke aendres ved de saerlige regler om lejefastsa­ettelsen for foraeldres bolig i tilknytnin­g til skatteyder­ens egen bolig.

Det medfører bl.a., at reglerne – efter det nu foreliggen­de lovudkast – f.eks. ikke omfatter udlejning til en søskende, en fraskilt aegtefaell­e eller en tidligere samlever.

I lovforslag­et er endvidere omtalt den situation, hvor en skatteyder stiller en bolig til rådighed for flere personer, hvoraf kun én person er naertståen­de til skatteyder­en. I dette tilfaelde skal saerregler­ne efter lovudkaste­t kun gaelde i ”forholdsma­essigt” omfang. Udlejer en skatteyder f.eks. en bolig til et barn og barnets to venner, reduceres de skattemaes­sige virkninger, rentekorre­ktion og reduktion af kapitalafk­astgrundla­g, således forholdsma­essigt.

Det samme må antages at gaelde ved udlejning af en foraeldrek­øbsbolig til f.eks. et

ikke skal have saerlige skattemaes­sige fordele i forhold til køb af en privat ejerbolig uden for disse ordninger, kan man måske få den tanke, at foraeldrek­øberne – på samme vis som ved køb af en privat ejerbolig – kan saelge foraeldrek­øbsboligen skattefrit.

Lovudkaste­t indeholder ingen bemaerknin­ger om dette spørgsmål. Foraeldrek­øberen skal derfor ikke saette naesen op efter et skattefrit salg.

Ikrafttrae­den

Som naevnt indledning­svist er der på nuvaerende tidspunkt tale om et lovudkast, som Skattemini­steriet har sendt i høring med en høringsfri­st den 25. september 2020.

Vedtages de foreslåede regler siden i Folketinge­t, er det efter lovudkaste­t tanken, at reglerne skal skal traede i kraft den 1. januar 2021 og have virkning for indkomstår, der påbegyndes den 1. januar 2021 eller senere.

Med det nuvaerende rentenivea­u og en behersket kapitalafk­astsats kunne indgrebet mod foraeldrek­øbsboliger vist have vaeret vaerre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark