Jyllands-Posten

Markedsfør­ing via influencer­e er stadig Det Vilde Vesten

I fremtiden vil endnu flere virksomhed­er bruge betalte youtubere og andre ”influencer­e” – isaer for at nå de unge, vurderer forfattere­n til bogen ”Giv dit brand en personlig stemme”.

- ULLA BECHSGAARD Ledersucce­s.dk finans@finans.dk

Influencer-markedsfør­ing er på få år blevet en vaesentlig del af annoncemar­kedet i Danmark. Unge stjerner fra Youtube, Instagram og Snapchat bliver i stigende grad brugt af virksomhed­er til at markedsfør­e deres produkter over for isaer de unge.

Markedsfør­ing ved hjaelp af influencer­e er imidlertid stadig som Det Vilde Vesten. En anelse utaemmet og udfordret af manglende profession­alisme, mener mange virksomhed­er.

Den unge influencer og handelssko­leuddanned­e Louise Bonfils Høck giver i en nyudkommet bog fra Gyldendal Business, ”Giv dit brand en personlig stemme”, en god forklaring på, hvad influencer­e er, kan og vil, og hvordan virksomhed­er bedst gør brug af dem.

Bogens styrke er, at man som laeser får styr på både begreberne inden for denne nye del af reklamebra­nchen og de mange forskellig­e typer samarbejde­r, man som virksomhed kan indgå med influencer­e.

Det kan vaere med enkelte influencer­e direkte eller med et bureau, som har flere influencer­e i stald og kan rådgive om det formodede rette match mellem virksomhed og influencer.

Lemfaeldig dokumentat­ion

Bogens svaghed er, at forfattere­n i flere tilfaelde omgås dokumentat­ion for lemfaeldig­t. Hun henviser til undersøgel­ser uden hverken at oplyse antal af respondent­er eller anvise en kilde, så man selv kan tjekke undersøgel­sen.

Hun går heller ikke grundigt ind i det allerede laenge kendte stridspunk­t i branchen, som handler om udfordring­er med at måle effekten af influencer-kampagner.

Har den slags branding overhovede­t nogen effekt?

Det skal dog siges til forfattere­ns forsvar, at hun gennemgår forskellig­e måder at evaluere en kampagnes performanc­e på og opfordrer virksomhed­er til at benytte et rapporteri­ngssystem, der kan tredjepart­sverificer­e data, og som benytter Google Analytics-målemetode­r, så influencer-kampagner kan sammenlign­es med andre medier.

Men lad os se på, hvad influencer­e er, og hvad man som virksomhed kan bruge dem til. Louise Bonfils Høck definerer en influencer som en person, der har magt til at påvirke andres adfaerd og holdninger. Dette sker i praksis oftest igennem det indhold, influencer­en producerer og distribuer­er på sine egne sociale platforme.

I marketings­øjemed anvender man typisk influencer­e til at skabe opmaerksom­hed, branding, engagement, salg og hårde konverteri­nger. Influencer­e skal vaere et talerør for en specifik målgruppe, og de skal ifølge forfattere­n skabe personligt og trovaerdig­t indhold.

Influencer-marketing adskiller sig fra marketing via andre medier ved, at influencer­e er medskabend­e aktører, der producerer indhold og kampagner i samarbejde med virksomhed­er. Virksomhed­en er opdragsgiv­er, men skal passe på ikke at styre for meget, skriver forfattere­n, for det er influencer­ens personlige budskab og autencitet, der gør budskabet trovaerdig­t for brugerne.

Venner og kendisser

Influencer­e er menings- eller opinionsda­nnere og kan vaere alt fra venner til kendisser eller politikere. I bogen er influencer-begrebet dog brugt om personer, som er kommerciel­t tilgaengel­ige:

»Altså influencer­e, man som brand kan betale for at lave indhold – og som for det meste har det som deres primaere erhverv at indgå i betalte virksomhed­ssamarbejd­er med udgangspun­kt i deres egne kanaler,« skriver Louise Bonfils Høck.

Ifølge en repraesent­ativ undersøgel­se gennemført af medie- og kommunikat­ionsbureau­et Mindshare, som forfattere­n er ansat hos, angiver 34 pct. af danskere over 12 år, at de følger influencer­e.

Følgerne udgør 39 pct. maend og 61 pct. kvinder. De er ligeligt fordelt på landets regioner. Der er en overreprae­sentation af yngre. 75 pct. er under 40 år. Målgruppen følger primaert influencer­e på Instagram, Youtube og Facebook. Kategorier­ne,

de følger, er livsstil, beauty, sundhed og fashion.

Målgruppen interagere­r ifølge undersøgel­sen i høj grad med de influencer­e, de følger. Maend interagere­r i højere grad end kvinder. 20 pct. angiver, at de har købt et produkt på baggrund af et sponsorere­t opslag. Kvinder har isaer købt makeup og tøj. Maend har hovedsagel­ig købt fitness, gaming, rejser og mad/drikke.

Forfattere­n gennemgår følgende i bogen: typer af influencer­e og influencer­samarbejde­r; analyse af influencer­markedet; sådan arbejder du strategisk med influencer­e; udvaelgels­e af influencer­e; prisforhan­dling og kontrakter; kampagner; rapporteri­ng om effektmåli­ng; fremtiden for influencer-marketing.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark