Jyllands-Posten

Topchef vil have vinderføle­lse ...

- Sille.w.mortensen@finans.dk

SILLE WULFF MORTENSEN

Da Rasmus Werner Nielsen blev skilt for 10 år siden, kom en ven med en advarsel:

»Det er nu, din karriere går ned ad bakke.« Rasmus Werner Nielsen har aldrig faktatjekk­et udsagnet; om en karriere på topniveau statistisk set går i stå efter en skilsmisse. Og det er også underordne­t, for kommentare­n i sig selv var motiverend­e.

»Det fik mig til at taenke ”fandeme nej, det skal vaere løgn”.«

Han er mekanismen pinligt bevist: Hvis man for alvor vil taende en glød i Rasmus Werner Nielsen, skal man bare sige, »jeg tror ikke på, at du kan«, til ham.

Det er den mekanisme, der får ham til at gennemføre en halv ironman. Og forfølge en karriere til toppen af den danske finanssekt­or.

»Den dér kommentar om min skilsmisse var på en måde skelsaette­nde. Min ven fik provokeret mig med sit udsagn tilpas meget til, at jeg måtte modbevise ham. Det job, jeg har nu, er et resultat af en tro på, at man altid kan tage det naeste skridt, hvis man vil, og ikke lade sig slå ud, når tingene går imod én. I dag er jeg jo lykkelig for, hvor jeg er.«

Rasmus Werner Nielsen er adm. direktør i Alm. Brand.

Det har han formelt vaeret siden juni, men i praksis siden han blev konstituer­et adm. direktør, efter den tidligere topchef gennem 18 år, Søren Boe Mortensen, blev fyret i slutningen af oktober 2019.

De er ikke to alen af ét stykke. Mens Søren Boe Mortensen har tilbragt stort set hele karrieren – samlet 33 år – i Alm. Brand, har Rasmus Werner Nielsen en fortid i toppen af både Nordea og Danske Bank og som revisor i Danmark og i udlandet.

Hans mission er nu at bringe, hvad han kalder vinderment­alitet ind i den 228 år gamle organisati­on. Give den et skud af sin egen »nu skal vi vise dem«-trodsighed.

»Det er ikke en hemmelighe­d, at vi er blevet støvet med tiden. Jeg vil gerne have, at vi bliver bedre til at se os selv som vindere og er stolte af, hvad vi kommer med.«

Det handler ikke om, at der skal måles mere på performanc­e eller jages individuel­le KPI’er, så alle bliver forpustede, forklarer han. Det handler om, at han vil have, at selskabet kommer i kategori med de største finanskonc­erner som et af de steder, hvor folk søger hen for at gøre karriere.

Det kraever dog et opgør med fortiden på saerligt ét område.

»Jeg vil gerne have, at flere tør og får mandat til at traeffe beslutning­er selv. Vi skal arbejde med at slippe en hierarkisk struktur, hvor beslutning­er tages i toppen.«

Nogen skal styre holdet

Rasmus Werner Nielsen har spillet – og elsket – fodbold siden barndommen, og for ham er den mest åbenlyse metafor på den organisati­on, han ønsker i Alm. Brand, et fodboldhol­d.

»Der skal vaere en, der styrer holdet og har det overordned­e ansvar. Men ellers skal folk jo selv taenke. En back skal jo have lyst til at spille back og vide, hvordan han skal gøre det, men i kampøjebli­kket skal han selv traeffe beslutning­erne,« siger han.

»Og som anfører skal jeg saette de gode rammer, ansaette de rigtige og lade dem udfylde de rammer. Alle skal vide, hvor vi skal hen – og det er ikke altid let og med så bred en virksomhed, som vi har. Men det er også det sjove.«

Der var ikke ret mange, der var overrasked­e, da Rasmus Werner Nielsen efter myndighede­rnes godkendels­e blev officielt udnaevnt til adm. direktør (CEO) i juni.

Han var kommet til Alm. Brand som finansdire­ktør (CFO), men var, indrømmer han, mere end klar til at tage skridtet op.

»Det er ingen tvivl om, at det var noget, jeg skelede til, da jeg blev ansat. Når man som CFO kommer ind i en virksomhed, hvor CEO’en er oppe i 60’erne, så er det selvfølgel­ig et risikopunk­t, at han går på pension – omvendt er det også en mulighed. Og det var sådan, jeg taenkte det. Som en risiko og en mulighed.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark