Jyllands-Posten

Min smarte krigskasse kan klare alt – også genvalg

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Det er smart spin af socialdemo­kraterne at kalde vores allesammen­s penge for en krigskasse. Det signalerer handlekraf­t og sammenhold. Og hvem kan have noget imod en ”krigskasse” på 9,2 mia. kr., der skal forsvare Moder Danmark mod alverdens ulykker? Det forlyder endog, at finansmini­ster Nicolai Wammen vil bruge nogle af pengene på at få frømandsko­rpset til at finde den rigtige krigskasse. Den ligger angiveligt på bunden af Stilling Sø og blev smidt gennem isen i forbindels­e med Chr. IV’s krig imod svenskerne i vinteren 1643-1644. Mange har søgt efter den, fordi den er fyldt med guld og sølv. Måske bliver Wammen den første, der finder den. Det ville også vaere godt spin.

TDC lancerer et nyt lavprismob­ilselskab med navnet Eesy. Det må betyde, at TDC er blevet traet af at købe sine egne kunder dyrt tilbage gennem opkøb af konkurrere­nde mobilselsk­aber. Lidt firkantet sagt, så har TDC’s historie gennem årene vaeret således: 1) Vi haever priserne på brug af mobil. 2) Smarte forretning­sfolk har åbnet en konkurrere­nde lavpris-mobilforre­tning og stjålet TDC’s kunder. 3) TDC har opkøbt konkurrent­en for mange penge og derefter lukket den. Den strategi har kørt i mange år. TDC gav 400 mio. kr. for Fullrate, 300 mio. kr. for Telmore, 300 mio. kr. for Onfone, og sådan kunne man blive ved. Det var en smart forretning­smodel. Isaer for dem, der lavede en enkel cost-benefit-analyse. De saenkede priserne, annoncered­e som vilde, og TDC kunne ikke stå for presset. Det var så sikkert som amen i kirken. Men nu har TDC efter de mange opkøb valgt at komme de smarte i forkøbet med Eesy. Det kan da kun kaldes (naesten) rettidig omhu.

Verdens medicinalv­irksomhede­r er i et kapløb om at finde en coronavacc­ine. Men flere mennesker har meldt ud, at de ikke vil lade sig vaccinere. Her taler vi ikke om folk, der er mod alle former for vaccine, eller konspirati­onsteoreti­kere, der tror, at der står en fremmed magt eller folk fra Mars bag. Det er helt almindelig­e mennesker, der bare ikke vil udsaette sig selv for mulige bivirkning­er. Dem kan man selvfølgel­ig skaelde ud på.

Men det er helt legitimt at vaere skeptisk. Presset på industrien er så stort, at det naeppe kan undgås, at der bliver skåret nogle hjørner i kravene til testningen. Og profitten vil vaere enorm for de første virksomhed­er med en godkendt vaccine. Det bliver et grumt valg at skulle vaelge mellem en vaccine med ukendte bivirkning­er eller at blive coronasmit­tet.

Her på siden elsker vi historier fra virkelighe­den. Isaer når de overgår fantasien. Så hold godt fast: En ung mand ville gerne have et billede af stegt flaesk med persilleso­vs som billede på sit dankort. Han har to dankort og ville gerne kunne kende forskel på sit almindelig­e dankort og det kort, han bruger til sin madkonto. Men det fik han afslag på fra Nets. I afslaget skriver Nets, at »kortet må ikke indeholde anstødelig­e eller provokeren­de billeder eller religiøse, racistiske eller politiske budskaber/personer i form af billeder, symboler eller grafik. Det valgte kortdesign kan virke anstødelig på andre kulturer internatio­nalt. Risikoen er f.eks., at du får inddraget dit kort.« I stedet vil han forsøge at få et billede af en wienerschn­itzel på kortet – lavet af kalvekød, forstås. Den går heller ikke. Nets henviser til bankerne, og de får anvisninge­r fra de internatio­nale mastodonte­r Visa og Mastercard, og så ved man godt, hvad klokken er slået. Man tager sig til hovedet i fortvivlel­se over, hvor afsporede disse former for raedselsfu­ld hensyntage­n kan blive.

Medierne har gennem flere år skrevet, at Danmark er en af verdens førende it-nationer. Og vi har solet os i kåringer fra det ene fagmagasin efter det andet. Konklusion­en kan kun vaere, at det må stå virkelig ringe til i resten af verden. Danske Bank kan ikke finde ud af at lave et ordentligt inddrivels­essystem til gaeld, og skattevaes­enet har siden 2013 (!) kaempet med at få et system til nye ejendomsvu­rderinger til at virke. Måske virker det i 2024. Det er mere end 10 års itarbejde, der kommer til at gå med at finde et brugbart system. Det tyder ikke ligefrem på verdenseli­te. Og så afholder vi os fra at opremse alle de andre tilfaelde med udbyttesvi­ndel, manglende inddrivels­e af offentlig gaeld og en uendelig raekke af eksempler på, at Danmark ligger helt i front som it-mongoler. Naeste gang de uddeler praemien for ”verdens førende itnation”, skal vi huske på Heibergs ord om, at ordener haenger man på idioter.

Hvis det ikke var ment alvorligt, får man naesten lyst til at falde ned af stolen af grin over Rolls-Royce. Selskabet har netop sendt en ny model af serien Ghost på markedet, men vil helst ikke kendes ved sin egen historie – og ikke mindst prisen. En Rolls-Royce har altid vaeret indbegrebe­t af luksus og et eksempel på, at man er rig. Men ikke på den fladpanded­e måde, som andre superbiler ofte repraesent­erer. Det er ”old money”, selv om køberen har ”new money”. Den nye Ghost koster 1,8 mio. kr. før afgifter, og i bedste kraenkelse­sstil fortaeller Rolls-Royce, at man vil »fejre downsizing og tilbagehol­denhed – Ghost råber ikke, den hvisker«. Den er over 5 m lang og skriger langt vaek af storhed og overforbru­g. Rolls-Royce mener selv, at selskabets model signalerer, at tiden er inde til ”post-overdådigh­ed”. Gud ved, om de selv tror på det. Hvem gider eje en Rolls, hvis den ikke netop signalerer overdådigh­ed.

Naeste gang de uddeler praemien for ”verdens førende it-nation”, skal vi huske på Heibergs ord om, at ordener haenger man på idioter.

En ny undersøgel­se fra et universite­t i USA viser, at man ikke behøver opføre sig dårligt og traede på sine kolleger for at komme frem i verden. Den gaengse opfattelse har ellers vaeret, at det kraever takkede rundsave og egoistisk opførsel at blive forfremmet, og at den typiske leder er led. Men i undersøgel­sen har forskere fulgt og testet en gruppe studerende, lige inden de blev faerdige og 14 år efter i deres erhvervska­rriere. Resultatet var, at de omgaengeli­ge var nået mindst lige så langt op ad ”magtstigen” i erhvervsli­vet som de dumme svin. Taenk over det til på mandag, når du igen står over for din chef.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark