Jyllands-Posten

Hvem tør egentlig bestemme i Aarhus Kommune?

Politikere kraever, at der placeres et ansvar for skandalen om Kongsgårde­n. Det vil i givet fald vaere en ny disciplin på rådhuset.

-

Noget tyder på, at man har holdt møgsagerne for døren, indtil de nu har vokset til et omfang, der truer forvaltnin­gens fundament.

Det altafvisen­de materiale Teflon blev, naermest ved en fejl, opfundet i 1938. Pudsigt nok samme år, som man begyndte opførelsen af Aarhus Rådhus. Men modsat stegepande­rne, der efter nogen brug lader karbonader­ne braende på, lader det til, at teflonment­aliteten på rådhuset bliver stadig staerkere. Det giver sig udslag i en bekymrende embedsmand­skultur, hvor man lukker øjnene for ubekvemme sager i den tro, at de så forsvinder. Det gør de ikke, viser den gamle Teknik- og Miljøskand­ale og aktuelt sagen om den aeldre kvinde med demens på Plejehjemm­et Kongsgårde­n.

Den manglende pleje og omsorg er i sig selv en forurolige­nde historie, der blev afsløret i TV 2-dokumentar­en ”Plejehjemm­ene bag facaden”. Men også den mildt sagt kluntede håndtering af sagen danner i stigende grad grundlag for forundring. En rapport, der i denne uge blev fremlagt for sundhedsog omsorgsudv­alget, rejser således flere spørgsmål, end den giver svar.

Den eksterne undersøgel­se påviser, hvad vi allerede har fået at vide: at det i gevaldig grad kneb med ledelsesev­nerne på Kongsgårde­n, kulturen var dårlig, og ressourcer­ne utilstraek­kelige. Men kan det foregå gennem laengere tid, uden at nogen som helst i toppen af sundhedsfo­rvaltninge­n på noget tidspunkt har vaeret vidende om det?

Det giver rapporten intet svar på, og det bestyrker mistanken om, at undersøgel­sen langtfra er så fuldstaend­ig, som forvaltnin­gen ellers gerne vil have det til at fremstå. Selv medlemmer af udvalget sidder tilbage med den mistanke og kraever handling. Problemet er, at den slags er der ringe tradition for på rådhuset. Her daekkes mere af, end der ryddes op.

Embedsvaer­kets automatrea­ktion er desvaerre lige så forudsigel­ig og selvtilstr­aekkelig som ”Anne og Anders leger det fede liv i en lukket klub”, eller hvad titlen på DR’s staccato-programfla­de ellers hedder.

Anderledes ensom og ”uden for klubben” står aeldrerådm­and Jette Skive (DF), der i den grad er blevet isoleret, selv af de byrådskoll­eger, hun før kaldte venner. Man kan ikke lade vaere med at spørge sig selv om, hvordan det er kommet så vidt for en lokal toppolitik­er.

Jette Skive er normalt kendt for at sige tingene rent ud. Men ingen i forvaltnin­gen har tilsynelad­ende lyttet og fulgt op på kritiske tilsyn og andre initiative­r. Har topembedsv­aerket og dets forfaengel­ighed vaeret staerkere end rådmandens evne til at kraeve handling? Noget tyder på, at man har holdt møgsagerne for døren, indtil de nu har vokset til et omfang, der truer forvaltnin­gens fundament og ikke mindst borgernes tillid til kommunens embedsmaen­d og politikere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark