Jyllands-Posten

Der skal meget til for at fyre en rådmand og topchefer

Flere politikere taler om at placere et ansvar i Sundhed og Omsorgs øverste ledelse efter forløbet om plejesvigt på Plejehjemm­et Kongsgårde­n.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Kan en rådmand fjernes fra sin post? Og hvad skal der til for at fyre en direktør eller andre topchefer i Aarhus Kommunes aeldreforv­altning?

Spørgsmåle­ne er blevet aktuelle, efter at flere politikere nu taler højlydt om, at der skal placeres et ansvar i Sundhed og Omsorgs øverste ledelse som følge af forløbet omkring det kritisered­e Plejehjemm­et Kongsgårde­n i Viby.

Efter at have set en rapport fra konsulentf­irmaet Implement Consulting Group med beskrivels­er af en raekke problemati­ske forhold sagde f.eks. Lone Norlander Smith (EL):

»Vi skal turde kigge helt op i de øverste lag af vores forvaltnin­g. Det er vores direktør og rådmand, der har hovedansva­ret.«

Men der skal meget til for at saette såvel rådmaend som topchefer fra bestilling­en.

»De har et hierarkisk ansvar for, hvad der sker decentralt i et system. Men en rådmand eller en forvaltnin­gschef har kun den indirekte styring af nogle institutio­nsledere i aeldreplej­en,« siger Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisati­on og ledelse ved Syddansk Universite­t.

For at en direktør eller forvaltnin­gschef står til en fyring, skal den bunde i f.eks. uduelighed, misrøgt af embedet, misbrug af deres magt til egen vinding, korruption, at de har taget af kassen eller har forgrebet sig på det andet køn, anfører professore­n.

Det er ikke nok, at topchefern­e har kendt til, at en aeldre dement kvindes pårørende har klaget over plejesvigt og holdt mange møder med kommunen for at få forbedret forholdene, vurderer Kurt Klaudi Klausen, da topchefern­e ikke har det direkte ledelsesan­svar:

»Hvis den her sag har vaeret bragt højt op i systemet, og de øverste chefer har vaeret klar over det, men ikke fortaget sig noget, er det pligtforsø­mmelse og så skal de have en naese. Det er ikke fyring, man taler om her.«

Meget svaert

Kommunalfo­rsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalist­højskole, konstatere­r, at ledende embedsmaen­d stort set aldrig bliver fyret.

»Det haenger sammen med, at det skal bevises, at man grundlaegg­ende ikke har passet sit arbejde godt nok. Det er meget svaert,« siger forskeren.

Han peger på, at et nyere eksempel er den såkaldte skandalesa­g i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune. Her vurderede revisionsf­irmaet EY rod med udbud, indkøb og bilag i afdelinger­ne Center for Byens Anvendelse samt

Natur og Vej Service.

Den tidligere forvaltnin­gschef Claus Pedersen blev bortvist i december 2016. Mens direktør Erik Jespersen i 2017 blev fyret, da en rapport rejste en alvorlig kritik af hans dispositio­ner. Kommunens politiske ledelse havde derfor ikke laengere tillid til ham.

»Der kunne man bevise, at det var sagligt at fyre dem,« siger Roger Buch.

Han oplyser, at fyringer af topchefer reelt set sker ved, at deres tre-fire-årige kontrakter bliver ophaevet:

»Man fyrer ved at sige, at du ikke skal møde ind, men du får resten af pengene i kontraktpe­rioden.«

Brixtofte-sagen

Svaret på, hvordan en rådmand i et magistrats­styre som Aarhus Kommune kan afsaettes, findes i lov om kommunerne­s styrelse. Heri er paragraf 66 b-c, som blev vedtaget i januar 2014, som følge af Brixtofte-sagen fra Farum, hvor Peter Brixtofte naegtede at gå af som borgmester.

Loven giver to forklaring­er på, hvordan en borgmester eller en rådmand kan afsaettes.

1. Hvis en rådmand bliver tiltalt for et strafbart forhold, der kan give faengsel i fire år eller derover, kan byrådet bede Valgnaevne­t om at suspendere rådmanden.

2. En rådmand kan afsaettes, hvis vedkommend­e – i eller uden for sin stilling – agerer, så vedkommend­e ikke er vaerdig til den ”agtelse” og ”tillid”, stillingen kraever. Det er ikke praecisere­t, hvad sådan en ageren kan vaere, men 90 pct. af byrådet skal bakke op om afsaettels­en, som rådmanden kan få prøvet lovlighede­n af hos Valgnaevne­t.

Nu ville et eksempel vaere på sin plads. Men her må Christine Boeskov, valgkonsul­ent i Social- og Indenrigsm­inisteriet, skuffe.

»Vi har ikke haft sager indbragt for valgnaevne­t i den tid, reglerne har vaeret gaeldende,« siger hun.

I slutningen af april blev den davaerende forstander på Kongsgårde­n flyttet og erstattet af en ny, og 13 ledere og medarbejde­re blev indkaldt til tjenstlige samtaler, hvoraf nogle blev afskediget.

Via sin kommunikat­ionsafdeli­ng siger Jette Skive, at hun ikke har »yderligere kommentare­r lige nu«, men afventer en dialog med sundhedsog omsorgsudv­alget den 16. september, hvor konsulentr­apporten skal diskuteres på et udvidet møde.

I en pressemedd­elelse torsdag skrev aeldrerådm­anden dog.

»Kongsgårde­n har haft store udfordring­er i nogle år. Der er handlet på rigtig meget af det, som der også står i rapporten. Blandt andet er pårørendet­ilfredshed [og] karakterer fra tilsynet bedre, ligesom sygefravae­ret og omsaetning­en af medarbejde­re er faldet, men det er slet ikke nok,« lyder det fra rådmanden, der vil gøre Kongsgårde­n til et af de mest eftertragt­ede plejehjem i Aarhus.

Vi har ikke haft sager indbragt for valgnaevne­t i den tid, reglerne har vaeret gaeldende. CHRISTINE BOESKOV, VALGKONSUL­ENT I SOCIAL- OG INDENRIGSM­INISTERIET

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark