Jyllands-Posten

Skaering af vandplante­r i Gudenåen

For mange husejere er grødeskaer­ing en selvfølge, men ifølge Miljøstyre­lsen kan det få alvorlige konsekvens­er for fisk og smådyr.

- JOHANNE JEDIG WEJSE johanne.j.wejse@jp.dk

Små, glinsende fisk bryder ivrigt vandoverfl­aden på Gudenåen. Bag dem er den gulmalede Kongensbro Kro badet i solskinnet. Åen klukker, fuglene kvidrer, og en stille brise rasler med traeernes blade.

Man skulle ikke tro, at dette område var en del af en stor konflikt, der for tiden fylder i Silkeborg Kommune. Men på bredden over for kroen er en stor container fyldt med grøde – altså planter, der gror i vandløb.

Dan Lund Sørensen, der er ansat ved Tangevaerk­et til at samle grøden op, fortaeller, at denne container allerede er blevet tømt flere gange. Han venter på, at den grøde, der de sidste dage er blevet skåret, bliver frigjort, så han kan samle det op med grødeskaer­ingsbåden.

Det er der opstået en hel del opmaerksom­hed omkring – da der ifølge et saerligt regulativ kun må grødeskaer­es én gang om året, og grøden på området mellem Silkeborg og Tange sidst blev beskåret i juni i år. Det har fået Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og Danmarks Sportsfisk­erforbund til at komme med en skarp kritik af borgmester­en i Silkeborg, Steen Vidum (V), der har udstukket ordren.

Nødsituati­oner eller ej

De to foreninger har ifølge TV2 Østjylland haft overvejels­er om at politianme­lde kommunen for grødeskaer­ingen. Når kommunen, anført af Steen Vindum, ikke har stoppet grødeskaer­ingen, så skyldes det, at grøden ifølge regulative­t må skaeres mere end én gang om året, hvis der opstår saerlige problemer.

Der er blot lidt uenighed om, hvornår der er saerlige problemer. I den forgangne uge har flere haver og terrasser vaeret udsat for oversvømme­lser, og sandsaekke­ne fra februar måtte findes frem igen. Men de problemer er ifølge de to foreninger ikke nødsituati­oner nok til, at den ekstraordi­naere grødeskaer­ing skal tillades.

»Hvis grøden ikke skaeres, så oversvømme­s kroens have, bygningern­e tager skade, og folk aflyser deres reservatio­ner, fordi krominoen er oversvømme­t og ikke kan vandres på,« siger tredjegene­rations kromand Christian Lund Andersen på Kongensbro Kro.

Han pointerer derudover, at når Gudenåen oversvømme­r, så drukner traeerne langs bredden – blandt andet elletraeer­ne. Derfor mener han, at der er flere grunde til at grødeskaer­e efter nødvendigh­ed frem for efter regulering­er:

»Jeg vil sige stor tak til Steen Vindum, for efter grøden blev skåret, så faldt vandstande­n med 20 cm på et døgn. Det virker!«

Fremstille­s negativt

Grøden på straekning­en mellem Tange og Silkeborg blev skåret tirsdag-torsdag, og processen er nu ved at vaere afsluttet, da det eneste, der mangler, er, at grøden samles op af Dan Lund Sørensen.

En hvid varevogn holder ved vandkanten over for kroen. I den sidder pensionist­en Søren Pedersen fra Bjerringbr­o og kigger ud over vandet.

»Jeg var nysgerrig, så jeg kørte herned. Medierne sagde jo, at fiskene ville dø, men se, hvor livligt de springer,« siger Søren Pedersen med et grin.

Han har ikke noget imod grødeskaer­ingen og tror, at de miljømaess­ige konsekvens­er bliver overdrevet. For ham er grødeskaer­ingen vigtig, fordi den holder grundvands­standen nede, og det påvirker hans kaelder 12 km derfra. Han har investeret i en grundvands­pumpe, men der har vaeret flere tidspunkte­r, hvor den ikke har holdt vandet ude af kaelderen, og derfor mener han, at grødebeska­eringen skal fortsaette – for hans skyld også oftere.

Det, medierne har sagt om Gudenåens fiskebesta­nd, kan muligvis komme fra Miljøstyre­lsen. I 2017 udgav de en grødeskaer­ingsvejled­ning, hvori undersøgel­ser viser omfattende fiskedød af bl.a. ørred og laks ved grødeskaer­ing, samtidig med at diversitet­en i smådyrene falder.

»For mig lyder det, som om der menes, at det er vigtigere, at insekter har det godt, end at befolkning­en har det godt,« siger Søren Pedersen, der synes grødeskaer­ing fremstille­s langt mere negativt, end det er.

 ??  ?? Flere containere er blevet fyldt med den afskårne grøde fra Gudenåen mellem Silkeborg og Tange. Foto: Joachim Ladefoged
Traebroen er hejst ud i vandet for at opsamle det afskårne grøde, så det ikke flyder ud i Tange Sø. Foto: Joachim Ladefoged
Flere containere er blevet fyldt med den afskårne grøde fra Gudenåen mellem Silkeborg og Tange. Foto: Joachim Ladefoged Traebroen er hejst ud i vandet for at opsamle det afskårne grøde, så det ikke flyder ud i Tange Sø. Foto: Joachim Ladefoged
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark