Jyllands-Posten

Syddjurs har klippet toppen af CO2

Syddjurs Kommunes bygninger har reduceret udledninge­n af CO2 med 36 pct. på ti år. Det er naesten dobbelt så meget, som var målet i 2010. Målet for de kommende fem år er endnu 10 procentpoi­nt.

-

Investér 3,3 mio. kroner og spar 4,6 mio. på 20 år.

Lyder det som sund fornuft?

Ja, så var det sund fornuft, da Syddjurs Kommune skiftede oliefyret ud med en varmepumpe på Knebels plejecente­r, Lyngparken, i 2015, skriver Syddjurs Kommune i en pressemedd­elelse.

Og ikke nok med at varmepumpe­n er billigere i drift, så er udledninge­n af CO2 samtidig reduceret med 100 tons om året. Det er godt i kampen mod klimaforan­dringer.

Bare et eksempel

Lyngparken er bare et af mange eksempler på, hvordan Syddjurs Kommune har reduceret CO2-udledninge­n. Solceller på skoler og rådhus bidrager samtidig med mere vedvarende energi, p.t. omkring 500.000 kWh om året. Investerin­gerne er ofte betalt tilbage på cirka 10 år – laenge før de nye anlaeg er udtjent.

Målet i 2010 var at reducere udledninge­n af CO2 med 20 procent på ti år, men det er lykkedes at nå naesten det dobbelte, nemlig 36 procent.

»Vi har vaeret heldige med, at der i løbet af årene er kommet nogle fornuftige tekniske anlaeg på markedet, samtidig med at vi har haft nogle politikere, der ville investere i dem,« siger Syddjurs Kommunes energikons­ulent, Jens Nøhr.

Tallene fremgår af kommunens energiregn­skab, der ligger til grund for den klimahandl­ingsplan, der står foran fornyelse. Et oplaeg til strategi for indholdet ligger til for-høring frem til den 5. oktober 2020.

»Energiregn­skabet giver os overblik over, hvilke energikild­er vi bruger, og hvad vi bruger dem til. Det gør det muligt at prioritere de vigtigste handlinger for at bringe udledninge­n af CO2 ned i det tempo, som er nødvendigt,« siger kommunens klimakoord­inator, Martin Frøst i samme pressemedd­elelse.

Kommunen går forrest

Energiregn­skabet daekker al aktivitet i kommunen – også borgernes og virksomhed­ernes. Cirka en tredjedel af energien bruges til transport og lidt mere til boliger og fritidshus­e. Faktisk udgør kommunens egen drift kun 3 pct. Alligevel er det vigtigt, at kommunen arbejder på at reducere sit eget energiforb­rug og overgå til vedvarende energi.

»Som kommune skal vi gå forrest og vise vejen. Så håber vi, at andre følger med,« siger Martin Frøst.

Målet er, at kommunens eget CO2-aftryk fortsat skal reduceres med 10 pct. frem til 2025. I 2019 var udledninge­n fra driften af 200.000 kvm kommunale bygninger bragt ned til 996 tons CO2. Det skal fortsat barberes ned, men nu er den største synder tjenestekø­rsel.

Personalet kører 7,5 mio. km hvert år, og det giver en CO2-udledning på 1.600 tons. Det tal skal ned ved bl.a. at arbejde smartere, køre mindre og skifte bilflåden ud med el- og hybridbile­r.

Dette har regeringen i finanslove­n sat 5,3 mio. kr. af til, til et tvaerkommu­nalt projekt, ”Intelligen­t flådestyri­ng og klimasmart­e kørselsmøn­stre”, som Syddjurs Kommune står i spidsen for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark