Jyllands-Posten

Gymnasie mørklaegge­r elevtal og indkalder regionsråd­sformand til møde

Rektor fra Aarhus Gymnasium har valgt ikke at oplyse detaljered­e tal over elever, og langer ud efter Region Midtjyllan­ds fokus på elevtallen­e.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Det har ikke vaeret noget nemt forår for Aarhus Gymnasium. Efter elevfordel­ingen valgte naesten hver fjerde stx-elev, der i år blev tilbudt plads på Aarhus Gymnasium, valgt at takke nej til tilbuddet, og gentagende gange har skolens eksistensb­erettigels­e vaeret omdrejning­spunkt for offentlig debat.

Da Langkaer Gymnasium for to år siden fusionered­e med Aarhus Tech under navnet Aarhus Gymnasium, var det ikke uden vilkår. Fra regionens side var det en forudsaetn­ing, at der ikke måtte gå flere elever på skolens afdeling på Dollerupve­j i Aarhus C end på det tidligere Langkaer Gymnasium i Tilst.

»Alle elever optages på Aarhus Gymnasium som en institutio­n under ét. Så er det os, der afgør, hvordan fordelinge­n skal laves. I fusionsbre­vet står der, at der »i det vaesentlig­ste« skal vaere lige mange elever på Dollerupve­j som i Tilst. Det er det, vi følger,« siger Annette Lauridsen, der er direktør på Aarhus Gymnasium.

Fusionsbre­vet er det godkendels­esbrev fra Undervisni­ngsministe­riet, der for to år siden godkendte sammenlaeg­ningen af de to uddannelse­ssteder. Den centrale formulerin­g »i det vaesentlig­ste« mener Annette Lauridsen, de følger.

Klar forudsaetn­ing

Alle gymnasier indberette­r hvert år til regionen, hvor mange elever der har fået et tilbud om at gå på netop deres skole. Aarhus Gymnasium

har oplyst, at deres elever er fordelt med 61 elever på Dollerupve­j samt 81 elever på campus i Tilst, fremgår det af en oversigt over elevbestan­d fra Region Midtjyllan­d.

På gymnasiets adresse i Tilst tilbydes både almen studentere­ksamen (stx), men også den internatio­nale studentere­ksamen (pre-IB). Aarhus Gymnasium har imidlertid ikke ønsket at oplyse til regionen, hvor stor en andel af eleverne i Tilst, der er preIB-elever. Annette Lauridsen ønsker heller ikke at kommentere på antallet.

Ifølge regionsråd­sformand Anders Kühnau er det en »klar forudsaetn­ing«, at elevfordel­ingen efterkomme­s:

»Jeg synes, man skal vaere åben omkring de elevtal, der er. Det vil jeg foretraekk­e. Det var en klar forudsaetn­ing for aftalen, at der minimum er lige så mange i Tilst, som der er på Dollerupve­j,« siger Anders Kühnau.

En skaev fordeling

Antallet af pre-IB-elever opgøres normalt for sig. I foråret var der 27 ansøgere til den internatio­nale linje. Derfor er spørgsmåle­t, om de internatio­nale elever nu indgår i den samlede andel på 81 elever på stedet.

Et spørgsmål, som ikke besvares i oversigten, og som Anders Kühnau oplyser i et brev til regionsråd­smedlem Steen Thomsen (DF), at regionen nu forsøger at få svar på.

I midten af august var det samlede antal stx-elever på begge adresser på Aarhus Gymnasium opgjort til 97 foruden eleverne på pre-IB. Efter skolestart var det samlede antal stx-elever 142 for Aarhus Gymnasiums to adresser.

Derfor, står der i regionens opgørelse over tallene, forventes det, at pre-IB-eleverne udgør forskellen på 45 af de 81 elever på skolens campus i Tilst. Er det tilfaeldet, går kun 36 stx-elever i Tilst, hvilket svaret til en hel klasse mindre end de 61 elever, der går på Dollerupve­j.

Viser det sig, at der er flere elever på Dollerupve­j, vil Anders Kühnau kigge naermere på sagen. Regionsråd­sformanden går dog ud fra, at Aarhus Gymnasium overholder aftalen.

Chikane fra regionen

Siden fusionen har Aarhus Gymnasium fået meget kritik med på vejen. Det har ikke vaeret småting, når der har vaeret rettet chikaneren­de opmaerksom­hed mod skolen, mener Annette Lauridsen.

»Det er chikane fra den presseomta­le, der var i foråret, og hvis man ser på den fokusering på elevfordel­ingen, der er nu, så er det chikane fra regionens side,« siger hun. Derfor har Annette Lauridsen »insisteret på et møde« med regionsråd­sformanden.

Anders Kühnau har før sat spørgsmåls­tegn ved, om der overhovede­t er behov for et gymnasium på Dollerupve­j.

»Derfor holder vi øje med, om Aarhus Gymnasium er i stand til at skabe et fagligt godt tilbud, som er attraktivt for gymnasieel­everne i Aarhus. Det er regionsråd­et opmaerksom­t på, men jeg tager gerne det her møde med gymnasiets ledelse, og jeg lytter gerne til, hvad den har at sige,« siger han.

Mødet mellem bestyrelse­sformanden, repraesent­anter fra ledelsen på Aarhus Gymnasium og regionsråd­sformand Anders Kühnau finder sted i den kommende uge.

Jeg synes, man skal vaere åben omkring de elevtal, der er. ANDERS KÜHNAU (S), REGIONSRÅD­SFORMAND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark