Jyllands-Posten

Der lever uhyre sjaeldne dyr i Ebeltoft

I Ebeltoft, der ligger i Nationalpa­rk Mols Bjerge og er med i bynaturpro­jektet Biodiverci­ty, er der sommeren over fundet mange truede dyrearter.

-

Løbebillen, Harpalus griseus, er netop fundet i Ebeltoft by. Fundet er det første i hele Jylland siden 1977. Den kritisk truede lille lynggraesh­oppe hopper rundt i byen. Den er aldrig før registrere­t i Ebeltoft.

Faktisk er der i Ebeltoft over to weekender i juli og august gjort 86 fund af egentlig truede arter af rødlistede dyr og 435 fund af sjaeldne arter.

En årsag kan vaere, at Nationalpa­rk Mols Bjerge arbejder i faellesska­b med Syddjurs Kommune og en raekke lokale virksomhed­er, der ejer jord i byen, om at skabe natur og høj biodiversi­tet i projektet Biodiverci­ty. Der er nu en 13 km lang habitatkor­ridor i by og bynaer natur gennem Ebeltoft by. Naturen her er helt saerlig. Der er nemlig stor forskel på mure med vedbend og udsåede valmuer til for alvor at bidrage til biodiversi­teten, skriver nationalpa­rken i en pressemedd­elelse.

Rustrød gyvelmåler

Sommeren over er der desuden fundet truede arter som rustrød gyvelmåler, stregtaege og klitsandlø­ber, af sårbare arter stor gødningsro­vflue, tidsel-spidsmus-snudebille, markfirben og endelig, blandt de naesten truede dyr, solgraesho­ppe, kløversilk­ebi og den smukke sommerfugl isblåfugl.

Registreri­ngerne i Ebeltoft skyldes selvfølgel­ig både de gode arealer i og omkring Ebeltoft, og at den skånsomme drift i Biodiverci­ty-projektet har hjulpet dem. Men det skyldes også, at kompetente folk over et par sommerweek­ender har søgt målrettet efter dyrene og ikke bare kan finde, men også identifice­re arter, som meget ofte er hundesvaer­e at artsbestem­me sikkert, hedder det fra nationalpa­rken.

 ??  ?? I to weekender i juli og august har eksperter – med viden om bl.a. insekter – jaget kryb og kravl i Biodiverci­ty i og ved Ebeltoft. Og de har gjort gode fund. Foto: Linda Kjaer-Thomsen
I to weekender i juli og august har eksperter – med viden om bl.a. insekter – jaget kryb og kravl i Biodiverci­ty i og ved Ebeltoft. Og de har gjort gode fund. Foto: Linda Kjaer-Thomsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark