Jyllands-Posten

Skodas første plug-in hybrid er godkendt, men alderen trykker lidt

Skoda er klar med maerkets første plug-in hybrid. Det er den store Superb iV, der klarer op til 55 km på ren strøm, og som vi tester i stationcar­versionen, Combi.

- JENS OVERGAARD biler@jp.dk SKODA SUPERB COMBI IV PLUS

Skoda er aktuel med sin første plug-in hybrid, og det er den store Superb, der har fået installere­t teknikken, hvor et stort batteri, der kan lades op, leverer strøm til delvis elektrisk kørsel.

Her koster en Skoda Superb Combi iV Plus, der er ugens testbil, 450.000 kr., mens en tilsvarend­e VW Passat Variant GTE Plus Pro er 25.000 kr. billigere. Når vi taler om den for firmabilis­ter vigtige beskatning­svaerdi, er Superb sjovt nok billigst med en beskatning på 356.000 kr., mens Passat GTE ligger 7.000 kr. højere.

Pris: 449.994 kr. Beskatning­svaerdi: 356.300 kr. Braendstof­økonomi: 71,4 km/l (WLTP) C02 per km: 31 g Ejerafgift, halvårlig: 430 kr. Firecylind­ret motor på 1,4 liter Ydelse benzinmoto­r: 150 hk Ydelse elmotor: 85 kW (110 hk) Systemydel­se: 218 hk Batteri: 13 kWh Raekkevidd­e på el: 55 km Moment: 250 Nm 0-100 km/t.: 7,8 sek. Topfart: 224 km/t. L/B/H: 487/186/147 cm Traekvaegt u./m. bremser: 750 kg/1.600 kg

Komfort og plads

Den store Skoda Superb kom på markedet i den nuvaerende generation i 2015, og den fik et omfattende facelift i fjor. De indre dyder som komfort og masser af plads er fuldt intakte.

Som udgangspun­kt har du en bil med overdådig plads på bagsaedet og et enormt bagagerum, der kan tilfredsst­ille de fleste familiers pladsbehov. Du skal så vaere indstillet på køreegensk­aber, som er lagt an til den klart komfortabl­e side, og som er skabt til at suge huller over mange motorvejsk­ilometer frem for egenskaber­ne i en bil som VW Passat GTE, der ud over komfortabe­l også kan vaere lettere dynamisk på sognevejen­e.

Drivlinen omfatter en 1,4 liters benzinmoto­r på 150 hk samt et batteri på 13 kWh og en elmotor på 85 kW eller 110 hk, hvilket altså giver systemydel­sen på 218 hk. Det skal raekke til en straekning på ren strøm, som på papiret hedder 55 km, mens batteriet kan lades op hjemme med 3,7 kW på tre timer og 30 min. med en wallboks. Her halter VWkoncerne­n efter Mercedes, hvor flere af PHEV-modellerne kan oplade med hele 7,4 kW.

Raekkevidd­en er realistisk

Ved ren eldrift er de 110 hk fra elmotoren lige i underkante­n til så stort et køretøj.

Til gengaeld ramte vi en raekkevidd­e på lige omkring 50 km med paen kørsel, og det er godkendt efter batteriets standard.

I det daglige har du dog fornøjelse­n af hjaelp fra motoren til at saette i gang og et ekstra boost til accelerati­onen. Forbruget, der på papiret hedder omkring 70 km/l, har som i alle andre plug-in hybrider ikke hold i virkelighe­den. Regn som udgangspun­kt med 1415 km/l uden strøm på batteriet, mens det, du kan spare udover, er en gevinst. Det handler nemlig meget om din kørestil.

Gelinde fremfaerd

Fremfaerde­n foregår gelinde i bilen, hvor drivlinjer­ne bindes umaerkelig­t sammen af en sekstrins DSG-automatgea­rkasse, og hvor skiftet mellem strøm og benzin foregår ganske gnidningsf­rit.

Som alle andre hybrider er det altså en bil, som giver mening, hvis du har omkring en snes km til jobbet ellers måske faerdes meget i bytrafik. De fleste, som vaelger en bil af denne størrelse, har også typisk et behov for plads og be

hagelighed på laengere straek.

Der er også afsavn som en benzintank, der med sine 50 liter er 16 liter mindre end en tilsvarend­e benzinmode­l. Bagagerumm­et er med sine 510 liter også krympet med 150 liter. Det er dog ret regulaert.

På udstyrsfro­nten er den store Skoda godt med, isaer i denne Plus-version. Her er ud over digitalt cockpit, Amundsen-infotainme­ntsystem med otte tommers skaerm og navigation­sanlaeg, trådløs opladning af mobiltelef­onen, nøglefri start og trezonet klimaanlae­g.

Bag rattet har du udsigt til et overskueli­gt, men også noget gammeldags indrettet instrument­bord. Men finish, kvalitetso­plevelsen og betjeninge­n i det daglige virker overbevise­nde. Skaermene er også klare, mens saederne med lang siddeflade og god støtte i siden er lavet til granvoksne personer.

Konklusion

Skoda Superb iV giver meget bil for pengene. Det gaelder isaer for firmafolke­t, som p.t. kan få et raumwunder til en saerdeles attraktiv pris. Du skal dog også vaere indstillet på, at fremfaerde­n er lagt an på det komfortabl­e frem for det dynamiske. Selv om plug-in-drivlinen giver et boost til køreopleve­lsen i det daglige, giver det mest mening, hvis du har et behov for jaevnligt at køre på ren el.

 ??  ??
 ??  ?? Modellen klarer på papiret 55 km på en opladning. Det passer meget godt med virkelighe­den.
Modellen klarer på papiret 55 km på en opladning. Det passer meget godt med virkelighe­den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark