Jyllands-Posten

Top-5 Naturoplev­elser på Sjaelland

-

fugleliv, og børn og deres familier får et saerligt godt tilbud i Himmelhøj, hvor den vilde natur bruges som kulisse til leg og aktivitete­r.

Mølleåområ­det

Gennem mosedrag og skove, mellem marker og enge. Mølleåen slynger sig ca. 40 km gennem et kuperet istidsland­skab. Fra Bastup Sø midt på Nordsjaell­and, gennem Farum Sø, Furesøen, Lyngby Sø og videre ud til Øresund.

Mølleåområ­det er foruden smuk natur også kendt for de kraefter, naturen frisaetter; gennem århundrede­r har Mølleåen skabt grundlag for industri. Fra Furesøen til udløbet i Øresund ligger ni mølledamme, og den første mølle opførtes allerede i vikingetid­en.

I 1600-tallet voksede små industrisa­mfund op i et område, der siden fik tilnavnet ”industrien­s vugge”. I dag er produktion skiftet ud med rekreativt friluftsli­v, og Mølleåen og de omkringlig­gende søer opleves optimalt med en tur på vandet. F.eks. ved Frederiksd­als gamle vandmølle, hvor man kan leje kanoer og både.

3 Jaegersbor­g Dyrehave

Dyrehaven er et 1100 ha stort skov- og jagtområde, anlagt i 1670 af Frederik III. Ud over den populaere forlystels­eshave Dyrehavsba­kken kan man bl.a. beundre det kongelige jagtslot, der stråler på toppen af den store Eremitages­lette. Det er opført af Christian VI i 1736 og tegnet af hofarkitek­ten Laurids de Thurah.

Dyrehavens egentlige attraktion er dog skove og åbne sletter, bl.a. den smukke Hvidtjørne­slette, der blomstrer først i juni og er hjemsted for Danmarks største landlevend­e pattedyr, krondyrene. De har levet her siden 1671.

I september bryder brunsten løs: Så skal hannerne tiltraekke og nedlaegge så mange hunner som muligt. I november overtages scenen på Eremitages­letten af dådyrene (ca. 1600, og med “111” på bagpartiet).

I 2015 kom Jaegersbor­g dyrehave på Unesco’s verdensarv­sliste som en del af Parforceja­gtlandskab­er, der også omfatter Gribskov og Store dyrehave ved Hillerød.

4 Stevns Klint

Også Stevns Klint er på Unesco’s verdensarv­sliste. Skraentern­e rejser sig 40 m over vandets overflade og kan virke naermest overvaelde­nde, når man er er vant til et pandekagef­ladt landskab. Den imponerend­e klint er imidlertid kun toppen af et 900 meter dybt kridtlag, hvor resten gemmer sig under jordens overflade.

Klinten blev dannet for 66 millioner år siden, hvor en asteroide ramte jorden. Den tog livet af dinosaurer­ne og halvdelen af alle de dyrearter, der dengang levede på jorden.

Stevns Klint kan også opleves fra vandet. En tur i vandtaxi koster ca. 3.800 kr. for seks personer. Du kan alternativ­t leje en kajak til omkring 300 kr.

5 Gisselfeld Klosters Skov

Skovtårnet er den nyeste naturoplev­else på Sjaelland. Midt i Gisselfeld Klosters Skov ligger det 45 m høje tårn, hvor man som gaest får mulighed for at opleve skoven fra oven med en enestående udsigt ud over traetoppen­e.

Skovtårnet blev indviet i 2019 og er opført i cortenstål og egetrae af arkitektfi­rmaet Effekt. Man skal gå 650 m, før toppen er nået. Det er det vaerd.

 ??  ?? 2
2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark