Jyllands-Posten

»Maend må ikke tabe ansigt, så man smyger sig udenom og siger pyha ... og så går man lige ud og pudrer naesen«

Foregår der MeToooverg­reb i mediebranc­hen, eller hører det fortiden til? Trivselsmå­linger siger nej. Men en forsker tvivler på, at sandheden udelukkend­e kan findes i dem.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Mens mediebranc­hen siden MeToo-bevaegelse­n i 2017 har gjort sig umage for at afsløre sexistisk kultur i blandt andet filmbranch­en og på forfatters­koler, så har der vaeret stille, når det gjaldt mediebranc­hens egne bonede gulve. Eller måske rettere: ølplettede dansegulve.

Indtil onsdag i forrige uge. Fra scenen under Zulu Comedy Galla berettede tvvaerten Sofie Linde, hvordan hun som 18-årig, nyansat i DR skulle vaere blevet antastet af en »stor tv-kanon«, der havde truet hende med at »fucking ødelaegge« hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et »blowjob«. I dagene efter fortalte andre mediekvind­er som Puk Elgård, Miriam Zesler, Ditte Okman og Mette Walsted Vestergaar­d lignende beretninge­r om chefer, der gik for taet, var upassende eller tilbød »noget for noget«.

Whistleblo­werordning

Faelles for beretninge­rne er, at de ligger flere år tilbage. I Sofie Lindes tilfaelde 12 år. Og at de ikke virker til at have ført fyringer eller andre sanktioner med sig. I Ditte Okmans beretning, der handler om en ansat ved Se og Hør, der angiveligt rev en kjole af Mette Walsted Vestergaar­d, fremgik det i Berlingske Tidende, at sagen, ifølge Okman, ikke havde haft nogen konsekvens­er for manden.

»I den omtalte sag er ingen af de involvered­e laengere ansat på Se og Hør, så der er graenser for, hvad vi kan stille op med oplysninge­rne i dag,« skriver Se og Hørs nuvaerende chefredakt­ør, Niels Pinborg, i et mailsvar til Jyllands-Posten og fortsaette­r:

»Det, Ditte Okman beskriver, er en adfaerd, der ikke på nogen måde kan accepteres, og hvis det var sket under min ledelse, ville den slags jo have helt naturlige arbejdsret­lige konsekvens­er, som vi ville håndtere internt efter alle gaeldende regler.«

Af mailsvaret fremgår det, at Niels Pinborg føler sig sikker på, at Se og Hør siden har gjort op med en eventuel sexistisk kultur:

»Ikke bare på Se og Hør, men i hele huset har vi retningsli­njer for, hvordan man omgår hinanden. Alle medarbejde­re har direkte adgang til hr- og juraafdeli­ng, og så har vi som vel et af de eneste mediehuse i Danmark en anonym whistleblo­werordning. Endelig taler vi åbent med hinanden om, at man skal vaere klar over at balancere mellem det at vaere på et kulørt billedugeb­lad, hvor tonen i spalterne er frisk, og en arbejdspla­ds, hvor der skal vaere plads til alle.«

DR afviser sexistisk kultur

Det samme gaelder DR, hvor hr-chef Nanna Abildstrøm igennem flere dage har afvist at stille op til et interview om, hvorvidt sagen om Sofie Linde har ført til selvransag­else eller en ny undersøgel­se af, hvorvidt DR har gjort op med sexisme og sexchikane. I et mailsvar skriver Nanna Abildstrøm:

»Jeg har også laest og hørt fortaellin­gerne om en usund og uacceptabe­l kultur i mediebranc­hen. Det er ikke rar laesning. Min vurdering er, at tiden generelt set er en anden i dag. Og det er også det, jeg haefter mig ved, at flere fremhaever i deres fortaellin­ger om, hvad de har oplevet. MeToo i 2017 var med til at saette fokus på, at seksuelle kraenkelse­r er et samfundspr­oblem. Jeg håber og tror, at den stigende opmaerksom­hed på emnet har bidraget til en langt større bevidsthed om, hvad kraenkende adfaerd er – og at det aldrig er i orden. Det er vi helt tydelige om i DR.«

På spørgsmåle­t om, hvorvidt DR uden en intern undersøgel­se kan vide sig sikker på, at virksomhed­en ikke stadig har en sexkraenke­nde chef gående rundt i gangene, som har haft held til at lukke munden på andre unge end Linde, henviser Nanna Abildstrøm i sit skriftlige svar til DR’s apvundersø­gelse fra 2019. Den viste, at lidt under 1 pct. af medarbejde­rne i DR har angivet, at de har oplevet uønsket seksuel opmaerksom­hed i forbindels­e med deres arbejde.

»Undersøgel­sen indeholder ikke oplysninge­r om karakteren af den uønskede opmaerksom­hed, men det fremgår, at i knap halvdelen af tilfaelden­e er den uønskede opmaerksom­hed fra personer uden for DR. Da karakteren af den uønskede seksuelle opmaerksom ikke er kendt, kan der ikke konkludere­s noget om det konkrete antal kraenkelse­r i DR. Jeg havde naturligvi­s gerne set, at tallet var nul, men desvaerre ved vi, at der i stort set alle organisati­oner er tilfaelde af uønsket seksuel opmaerksom­hed,« skriver Nanna Abildstrøm og oplyser, at DR tager sexchikane »meget alvorligt«.

Nanna Abildstrøm forklarer, at DR har »helt klare og faste interne procedurer for, hvad man som medarbejde­r skal gøre, hvis man oplever noget, der opleves kraenkende. Man kan gå til egen chef, chefens chef, tillidsman­dssystemet eller til hr. Informatio­n om, hvad man kan og skal gøre, er tilgaengel­ig for alle«.

Tomme trivselsmå­linger

En undersøgel­se fra Journalist­forbundet i 2018 viste, at 10,6 pct. af 4.047 journalist­er og kommunikat­ionsfolk i undersøgel­sen havde følt sig seksuelt kraenket i en arbejdssam­menhaeng inden for de seneste 10 år, og at kraenkelse­rne fortrinsvi­st går ud over yngre kvinder med løs tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Det tal står i staerk kontrast til DR’s trivselsmå­ling. Hvor mange sager, mediehuset har haft uden for trivselsmå­linger, hvor medarbejde­re har henvendt sig med oplevelser af sexchikane, svaever i det uvisse. I 2017 blev to ledende medarbejde­re i DR suspendere­t i en sag om upassende adfaerd over for praktikant­er, hvilket blev bekraeftet af DR’s davaerende hr-chef til

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark