Jyllands-Posten

Tre spor på E45 sparer os for unødig dyr rejsetid

Kofanger ved kofanger. Først bremse og så liste forsigtigt frem i første gear og så bremse igen.

- PER HASTRUP

Synes du også, at køerne på E45 bare bliver laengere og laengere? Så er det måske ikke så saert. For trafikken er på 10 år vokset mellem 25 og 34 pct. på alle straekning­er fra Vejle Nord til Randers Nord.

De fleste kender til at skulle vente på en kollega, der sidder fast i morgenmyld­ret eller kender til varer, som først forsinket kommer frem. Det er spildtid, som kunne vaere undgået, hvis der var mindre traengsel på vejene.

Der er derfor i allerhøjes­te grad brug for en udvidelse af E45-motorvejen. Dele af udvidelsen er lavet syd for Aarhus. Men nu skal vi have fokus på den vigtige straekning fra Aarhus Syd til Randers Nord. Udvidelsen samlet set sikrer, at landets største vaekstregi­on uden for hovedstade­n fortsat leverer en vaesentlig del af landets faelles vaekst.

Motorvej E45 er den infrastruk­turelle rygrad, der løber ned gennem Jylland. Straekning­en fra Aarhus S til Randers N forbinder først og fremmest Danmarks andenstørs­te by med Danmarks sjettestør­ste by. Straekning­en er samtidig vaesentlig for forbindels­en til Aalborg, Danmarks fjerdestør­ste by.

Det er ikke kun de mange virksomhed­er, der bruger motorvejen til transport, som bliver ramt af den øgede traengsel og de lange kødannelse­r. Det går også udover alle pendlerne og deres arbejdspla­dser.

I myldretids­trafikken skal man regne med 20 pct. ekstra transportt­id – op til 60 pct. på de vaerste straekning­er. Den fortsat stigende trafikbela­stning skaber derfor en alvorlig risiko for, at den positive udvikling i Danmarks andenstørs­te vaekstcent­er ender i en kø på E45.

Det er ikke kun på bundlinjen, at traengsels­problemern­e på E45 udgør et stort samfundsma­essigt problem. Den høje trafikbela­stning medvirker til flere trafikulyk­ker, og traengslen har klima- og miljømaess­ige konsekvens­er, når tusindvis af biler holder i kø med motoren i unødig tomgang.

Vejdirekto­ratet offentligg­jorde den 12. juni en VVM (Vurdering af

Virkninger for Miljøet) på udbygninge­n af E45 fordelt på tre etaper; Vejle-Skanderbor­g S, Aarhus S-Aarhus N, Aarhus N-Randers N.

Heri slår Vejdirekto­ratet selv fast, at ved en udbygning til tre spor vil trafiksikk­erheden blive forbedret. Udbygninge­n tiltraekke­r også trafik til motorvejen fra det øvrige vejnet i området. Motorveje er igen ifølge Vejdirekto­ratet generelt den sikreste form for veje. Flytning af trafikken til et mere sikkert vejnet gør, at der forventes et mindre fald i det samlede antal ulykker i området.

Vejdirekto­ratets fremtidige trafikprog­noser viser også, at trafikken på motorvej E45 mellem Aarhus og Randers N vil stige markant. Belastning­en mellem Aarhus og Randers N vil inden for en relativ kort årraekke stige med op mod 17.600 køretøjer i døgnet på visse straek. Saerligt belastet bliver motorvejss­traekninge­rne omkring Randers mellem Randers N og Sdr. Borup.

formand for DI Randers-Norddjurs, Randers SV

Så hvis vi skal skabe bare en nogenlunde fornuftig passage på

E45 og ikke bremse vaekst, udvikling og velfaerd i alenlange køer på motorvejen, så er det nu, vi skal have gang i udvidelsen til en tresporet motorvej hele vejen fra Vejle til Randers N.

 ??  ?? Arkivfoto: Gregers Tycho
Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark