Jyllands-Posten

LENA NYHUS

-

47 år.

Forkvinde for Intact Denmark. Foreningen »arbejder for at stoppe omskaering af børns raske kønsorgane­r for såvel drenge, piger og interkønne­de børn, både i Danmark og i resten af verden«.

Stiftet i 2014.

laengere kan udleve. Der har dog ikke afholdt de to fra at leve sammen, og de har også åbnet hjemmet for tre andre – muslimske – venner.

»Vi diskuterer meget omskaering,« bemaerker hun.

Mange har kaldt hendes kamp umulig, forsøgt at tale hende fra den og undret sig over, at hun, der ikke besidder et mandligt kønsorgan, er så lidenskabe­lig en fortaler for at bevare det lille stykke hud.

»Jeg har faktisk en forhud, og der er ikke nogen, der har klippet den af. Men det må de heller ikke, fordi jeg er kvinde,« bemaerker hun, der har svaert ved at forstå, hvorfor det er ulovligt at omskaere piger, men ikke drenge.

Mere medvind?

»Jeg trives i modvind. Og det mest afgørende er, at der er foraeldre, som fortaeller mig, at de har aendret mening og derfor valgt ikke at omskaere deres barn.«

Der er muligvis medvind på vej. Et flertal af danskerne er ifølge flere målinger enige med hende. Hverken Socialdemo­kratiet, Venstre eller De Radikale har taget stilling til, om de ønsker et forbud mod rituel omskaering af drengebørn. Men både Dansk Folkeparti, SF, Enhedslist­en, Nye Borgerlige, Alternativ­et og Liberal Alliance går nu ind for et forbud.

Samtidig er en arbejdsgru­ppe under Styrelsen for Patientsik­kerhed, som skulle lave en ny vejledning for ikke-medicinsk omskaering af drengebørn, ved at smuldre, fordi en lang raekke sundhedsfa­glige organisati­oner har trukket sig i protest.

Også når det gaelder smerterne, blaeser vinden i Lena Nyhus’ retning. For nu.

»Jeg bruger ikke stok eller sidder i kørestol i øjeblikket. Men det kommer jeg nok til om en måneds tid, når det bliver koldere.«

Skulle Danmark en dag indføre en miniumsgra­ense på 18 år for omskaering af raske børn, er arbejdet dog langt fra slut for Lena Nyhus.

»Det her er bare et lille skridt på vejen, og forhåbentl­ig vil en raekke andre lande lade sig inspirere.

Dem skal vi også hjaelpe.«

Lena Nyhus, forkvinde for Intact Denmark, Farum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark