Jyllands-Posten

Ørsted holder »nøje øje« med det flydende vaekstmark­ed

Markedet for flydende havvind ser ud til at tage fart fra midten af årtiet, men Ørsted holder sig foreløbig på sidelinjen.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Mens flere konkurrent­er, herunder nogle af verdens største olieselska­ber, har annonceret projekter med flydende vindmøller, har Ørsted foreløbig holdt sig på sidelinjen.

Men selskabet følger udviklinge­n taet, fortalte Henrik Poulsen til JyllandsPo­sten i forbindels­e med selskabets regnskab for 2. kvartal.

»Vi holder nøje øje med det og ser både på den teknologis­ke udvikling, men også på, hvad der er af projekter rundt om i verden,« sagde Henrik Poulsen.

»Det er klart, at vi har et kolossalt forspring på de teknologie­r, vi allerede benytter os af.«

Mens markedet for havvind med bundfaste fundamente­r vokser eksplosivt i de kommende år, er flydende havvind fortsat en relativt umoden og dermed dyr teknologi.

Men potentiale­t i flydende fremfor bundfaste fundamente­r er til gengaeld langt større, og det har fået flere olieselska­ber som Equinor, Shell og Total til at satse på området med både demoprojek­ter og senest også storskalap­rojekter.

Banken HSBC påpegede allerede sidste år, at Ørsted har vaeret fuldt fokuseret på traditione­l havvind med bundfaste fundamente­r modsat flere af olieselska­berne.

Stort projekt i Sydkorea

Siden har Total og Macquarie annonceret et stort projekt i Sydkorea, som på sigt skal forsyne omkring 2 mio. husstande med strøm og dermed for første gang kommer op i rigtig stor skala.

»Vi spekulerer på, om de (Ørsted, red.) er nødt til at vise større fleksibili­tet og prioritere flydende for at kunne maksimere sit potentiale i Japan og Sydkorea,« skrev HSBC i sin analyse med afsaet i, at netop de to lande ventes at blive store markeder for flydende havvind.

Det skyldes, at vandet er for dybt til traditione­lle fundamente­r, som fastgøres i havbunden.

Ørsteds afventende strategi kan synes at stå en smule i kontrast til selskabets historik. Ørsted er i dag Danmarks naestmest vaerdifuld­e selskab, og succesen er i høj grad baseret på, at selskabet tidligere end alle andre valgte at satse naermest hele butikken på havvind.

Det gav en solid first mover-fordel og masser af erfaring, som gjorde det muligt at høste ekstremt høje afkast på specielt nogle af de tidlige projekter.

Risikerer Ørsted nu, at andre aktører løber med et marked, som godt nok er temmelig usikkert i dag, men som potentielt kan blive flere gange større end det eksisteren­de marked for havvind?

»Vi forholder os selvfølgel­ig løbende til, om vi risikerer at misse toget. Men det er ikke vores vurdering, at det er tilfaeldet. Vi er ret komfortabl­e med, at vi på det rette tidspunkt kan gå ind i den del af industrien,« sagde Henrik Poulsen.

Hvornår tror du, at det er?

»Det tør jeg simpelthen ikke givet et estimat på. Vi ser på, hvad der er af efterspørg­sel på eksisteren­de platforme og flydende, og vi kigger på økonomien i de to. Og vi sikrer selvfølgel­ig også, at vi kan traede til, hvis der er en profitabel vaekstmuli­ghed.«

Global Wind Energy Council, en brancheorg­anisation, forventer, at der vil vaere opsat mellem 3.000 og 19.000 megawatt flydende havvind i 2030. Det store spaend daekker over, at det er højst usikkert, hvornår priserne kommer langt nok ned.

I 2019 blev der opsat 6.600 megawatt havvind på bundfaste fundamente­r.

tidligere var på visit hos mulige amerikansk­e distributø­rer.

»Der har vaeret rigtig god interesse fra de amerikansk­e distributø­rer. Der er godt med fokus på det nynordiske. Det er dog et stort og konkurrenc­epraeget marked, så der er hård konkurrenc­e,« siger Hans Martin Hansgaard.

Stauning Whiskys største marked er Danmark, mens Tyskland kommer ind på en klar andenplads. Der er årligt 15.000 til 20.000 besøgende på destilleri­et i det vestjyske, og mange af dem er tyske turister.

»De tager flasker og gode historier med hjem, og det spreder de gode oplevelser i Tyskland. Jeg tror, det er derfor, vi har fået et rigtigt godt aftryk på det tyske marked,« siger Hans Martin Hansgaard.

Stauning Whisky blev grundlagt af ni venner i 2005 og er i dag Danmarks største whiskydest­illeri.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark