Jyllands-Posten

Borgmester­en glemmer klima og fremkommel­ighed

- BÜNYAMIN SIMSEK (V) rådmand for Teknik og Miljø

Måske skal man bare tilgive borgmester­en. Han har som byens øverst ansvarlige for borgernes ve og vel af helt naturlige grunde haft hovedet fuld af corona det seneste halve år. Derfor er det måske ikke så maerkeligt, at han har glemt flere ting. Det er der i hvert fald noget, der kan tyde på med det forslag, han nu har lagt på bordet i forbindels­e med drøftelser af kommunens anlaegs- investerin­gsplan, der løber frem til 2033. Jeg vil derfor gerne genopfrisk­e hans hukommelse, inden byrådet går i gang med at prioritere.

Måske har han glemt, hvordan store dele af kommunen på grund af kraftig regn og vind var oversvømme­t i starten af året. Det betød, at mange af byens borgere måtte ud på lange omveje pga. oversvømme­de veje og stier, og nogle borgere oplevede også vand i deres private haver, kaeldre mv. Og der er kun udsigt til, at klimaudfor­dringerne bliver vaerre.

En anden ting, der kan vaeret røget i glemmeboge­n i en tid, hvor der har vaeret faerre biler på vejene, er den traengsel i byen, der kun bliver mere og mere udfordret. Letbaneråd­et har netop vaeret ude at påpege, at der er et stort efterslaeb og akut behov for investerin­ger i den kollektive trafik. Også investerin­g i helt nødvendige vejanlaeg synes glemt. Men disse ting er helt afgørende at få opgraderet, hvis vi i Aarhus fortsat skal vaere Jyllands økonomiske lokomotiv.

Hvis man kigger på borgmester­ens forslag til, hvor pengene skal bruges, er det i hvert fald vanskeligt at se, at borgmester­en vaegter klimaet og fremkommel­igheden ret højt. Teknik og Miljø har fremlagt forslag til forskellig­e investerin­ger, der kan forbedre tilstanden på de to områder, men de penge, som borgmester­en vil bruge, raekker langtfra.

I forhold til at klimatilpa­sse Aarhus har vi peget på, at der er brug for 280 mio. kr. til at klare de mest nødvendige investerin­ger i engsøer, i at sikre udsatte veje mod oversvømme­lse o.l. Borgmester­en har kun afsat godt en tredjedel.

På fremkommel­ighedsområ­det er der slet ikke afsat penge nok til at give den kollektive trafik det løft, som Letbaneråd­et peger på er absolut nødvendigt. Og borgmester­ens forslag på vejområdet raekker udelukkend­e raekke til anlaeg af Marselistu­nnelen.

Dermed bliver der ingen penge til f.eks. at løse de trafikale problemer i Viby med rampe ved motorvejen og en udvidelse af Ravnsbjerg­vej, og heller ikke til en forlaengel­se af Vaerkmeste­rgade, så generne kan mindskes, mens anlaegsarb­ejdet af Marselistu­nnellen står på. Eller til mange andre nødvendige vejprojekt­er for den sags skyld.

Der er dermed heller ingen penge til en udvidelse af Ringvejen til seks spor, og mit forslag om en BRT-løsning samme sted vil slet ikke kunne udføres, hvis forslaget fra borgmester­en følges.

Selvfølgel­ig skal der også vaere penge til de gamle, til børnene og de udsatte. Men for at vi kan hente skattekron­er til dette, skal skelettet – infrastruk­turen og de fysiske anlaeg – fungere. Og husk på, at vi taler om, at ingen af de ting, jeg har naevnt, vil blive løst i løbet af naeste 12 år, hvis ikke vi prioritere­r rigtigt.

Det er det, jeg vil gå til forhandlin­gerne og minde borgmester­en om.

En anden ting, der kan vaeret røget i glemmeboge­n i en tid, hvor der har vaeret faerre biler på vejene, er den traengsel i byen, der kun bliver mere og mere udfordret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark