Jyllands-Posten

HER FINDES DE STØRSTE FORSINKELS­ER

-

bagefter, når jorden er solgt og bebygget, at man gør noget ved infrastruk­turen. Og da er problemern­e med flaskehals­e opstået, og så er det egentlig for sent,« siger Ulrik Riis.

ØSG har ca. 30 lastbiler, der kører rundt i området omkring Kolding med varer. Ulrik Riis vurderer, at de hver dag i gennemsnit bruger ca. en halv time på at holde i kø.

»Det er 15 timer om dagen, så det kan godt koste mig flere tusinde kroner om dagen,« siger Ulrik Riis. Han vurderer, at det kun er blevet vaerre de seneste år.

Det er isaer slemt fredag eftermidda­g på motorvejen.

»Sådan en fredag kl. 15.00 står trafikken helt stille. Der er trafikken som i Tyskland, når vi skal på ferie,« siger Ulrik Riis.

Borgmester undgår motorvej

Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), oplever også jaevnligt problemern­e på motorvejen omkring Kolding. Da han fredag eftermidda­g ringer tilbage fra sin bil, er han netop i faerd med at køre rundt om Kolding uden om motorvejen ved Bramdrupda­m for at køre ud på den senere.

»Der er min frygt lige praecis, om jeg kommer til at holde i kø eller holde stille. Derfor kører jeg udenom. Det opleves, at der sker for mange uheld, og derfor lukker det til, og det skaber de store forsinkels­er ud over materielle skader og personskad­er, som jo er endnu vaerre,« siger han.

Det kommer ikke som en overraskel­se for ham, at tallene viser, at belastning­en pr. vognbane er størst lige praecist ved Bramdrupda­m.

»Nej, det gør det ikke. Det har vi kaempet imod i årevis. Allerede før jeg blev borgmester i 2010, snakkede man om, at det var en nødvendigh­ed med det tredje spor. Et er, at der er en sindssyg trafikbela­stning, men det er også trafikløsn­ingen fra Kolding Vest til Kolding Øst, der samfundsøk­onomisk bedst kan svare sig at lave,« mener Jørn Pedersen.

Politikern­e diskuterer bl.a., hvorvidt der i Jylland skal ske en udvidelse af E45 eller anlaegges en helt ny motorvej – Haervejsmo­torvejen – mellem Haderslev forbi Give til Hobro.

Jørn Pedersen kalder det tredje spor på E45 »nødvendigt«, men anerkender samtidig, at der kan vaere behov for en ny motorvej, der skal aflaste broen over Vejle Fjord, der også er i faerd med at sande til.

»For mig er det ikke et enten-eller,« siger han.

Traengsel ved Horsens

Et andet af de steder i Østjylland, hvor traengslen er størst, og hvor det giver flest problemer, er omkring Horsens. Motorvejen ved Horsens ligger nummer ni på listen fra Dansk Industri. Og Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) er ved at miste tålmodighe­den med landspolit­ikerne.

Motorvejen ved Horsens har kun to spor i hver retning, og de er godt fyldt op.

»Motorvejen er reelt vores ringvej. Her har vi et lastvognsp­or og et personbils­por. Det inderste spor er fyldt med lastbiler, mens personbile­rne kører i det yderste spor. Men fordi der er så stor traengsel, sker der mange uheld. Vi har 10.000, der pendler ud af Horsens hver dag, og 10.000, der pendler ind. Hvis de skal bruge 30-40 minutter ekstra hver dag pga. traengsel og mange uheld, vil

På Motorring 3 ved København var der i 2018 mest forsinkels­e pr. km motorvej – godt 110 køretøjsti­mer pr. km pr. dag. Østjyske Motorvej er den motorvej uden for hovedstads­området, der havde den største forsinkels­e pr. km med knap 30 køretøjsti­mer pr. km pr. dag.

Den største absolutte stigning fra 2016 til 2018 var på Motorring 3, mens den største procentmae­ssige stigning er sket på den Østjyske Motorvej, hvor forsinkels­en er steget med omkring 30 pct.

I samme periode er forsinkels­en på Køge Bugt Motorvej mellem Køge og Greve derimod faldet med knap 30 pct. Opgørelsen er et gennemsnit for hele motorvejen. Udbygninge­n af motorvejen mellem Skanderbor­g og Aarhus er ikke med, da den først åbnede i slutningen af 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark