Jyllands-Posten

Foraeldrek­ritik forstummet efter nyt budgetforl­ig

Aarhus er med det nye politiske budgetforl­ig alligevel blevet børnenes kommune, mener folkeskole­foraeldren­e og skolebesty­relserne i Aarhus Kommune.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

De flere end 27.000 elever i de aarhusians­ke folkeskole­r går en bedre skolegang i møde med det nye politiske budgetforl­ig i Aarhus Byråd.

Det mener foreningen Skole og Foraeldre, Aarhus, som repraesent­erer skolebesty­relser og foraeldre til børn i folkeskole­n. Op til budgetforh­andlingern­e har lokalforen­ingen ellers kritiseret budgetopla­egget fra borgmester Jacob Bundsgaard (S) for ikke at sikre, at Aarhus på folkeskole­delen er ”børnenes kommune”. Men med det nye budgetforl­ig 2021-2024 er tonen en anden.

»Vi er overordnet rigtig glade for det nye budgetforl­ig. Finansieri­ngsbidrage­t er vaek, og dermed bliver de penge, som kommunerne har fået med finanslove­n, brugt til at gøre en forskel på skolerne. Der kommer et tiltraengt økonomisk løft, så det er et skridt i den rigtige retning,« siger Cecilie Harrits, lokalforma­nd, Skole og Foraeldre, Aarhus, med henvisning til at de såkaldte finansieri­ngsbidrag, som betyder effektivis­eringskrav i de kommunale afdelinger, med det nye budgetforl­ig er afskaffet.

»Vi ved, at flere skoler i Aarhus har store udfordring­er med budgettern­e, men det nye forlig kan vaere med til at sikre undervisni­ngstimer med to voksne eller til ekstra støtte til børn med saerlige behov,« siger Cecilie Harrits.

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge, er også tilfreds med forliget, der fjerner en raekke varslede besparelse­r på området.

»På den ene side har vi sikret, at det varige løft til flere medarbejde­re på 34 mio. kr. om året kommer skolerne til gode og ikke kommunekas­sen. På den anden side afsaetter vi yderligere 8 mio. kr. om året til at fastholde og bygge på de gode erfaringer fra coronatide­n med kortere skoledage, flere kendte voksne i skolerne, flere tovoksenti­mer og mindre børnegrupp­er,« siger Thomas Medom, der også er tilfreds med, at SF’s hovedkrav på daginstitu­tionsområd­et bliver gennemført.

»Foraeldre, børn og medarbejde­re i dagtilbud kan nu se frem til fuldt gennemført­e minimumsno­rmeringer et år tidligere, nemlig i 2024 i stedet for 2025. Kampen for minimumsno­rmeringer har vaeret lang og hård, og med de 71 mio. kr., som vi nu tilfører vuggestuer og børnehaver, vil det komme endnu flere børnefamil­ier til gavn,« siger Thomas Medom.

Engelskspr­oget vuggestue

Forligspar­tierne bag budgettet er også blevet enige om at etablere en internatio­nal, engelskspr­oget vuggestue for 0-36 måneder gamle børn i Aarhus. Den internatio­nale vuggestue skal bl.a. forbedre kommunens evne til at tiltraekke og beholde højt kvalificer­et udenlandsk arbejdskra­ft. Den internatio­nale vuggestue skal placeres taet på Aarhus Internatio­nal School på Frederiksb­jerg.

Der er i den nye aftale også afsat 11,5 mio. kr. årligt fra 2021-2023 til arbejdet med såkaldte mellemform­er og etablering af laerings- og børnefaell­esskaber. Det sker med fokus på, hvordan øget anvendelse af specialpae­dagogiske metoder kan komme hele klassefael­lesskabet til gode, heriblandt at PPR’s medarbejde­re i højere grad skal vaere en del af den daglige praksis. Politikern­e – som taeller alle andre byrådsmedl­emmer end Venstre – har også besluttet at styrke indsatsen for børn med autismespe­ktrum-forstyrrel­ser. Det betyder, at projektet ABA med inkluderin­g af autistiske børn i kommunens almene tilbud bliver permanent.

Kvaliteten af de kommunale 10. klassetilb­ud skal også styrkes, mener forligspar­tierne, som har afsat 3,3 mio. kr. pr. år fra 2022 til et løft på området.

Partierne har også indgået aftale om en 10-årig investerin­gsplan på anlaegsomr­ådet i perioden 2024-33, hvilket giver Børn og Unge cirka 2,5 mia. kr. Pengene skal bl.a. gå til to nye skoler i hhv. Nye og Aarhus Ø, til udbygning af eksisteren­de skoler og dagtilbud, bedre indeklima, renovering af skoletoile­tter og til at etablere 16 produktion­skøkkener på skoler, som kan levere til sfo, klubber og andre skoler.

 ??  ?? Forligspar­tierne sender frem mod 2033 2,5 mia. kr. til anlaegsudg­ifter på Børn og Unge-området. Arkivfoto: Gorm Greve
Forligspar­tierne sender frem mod 2033 2,5 mia. kr. til anlaegsudg­ifter på Børn og Unge-området. Arkivfoto: Gorm Greve

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark