Jyllands-Posten

Nyt dansk medie kritiseres for at vaere taet på »misinforma­tion« om corona

Det hedder Free Observer, men er dansk, og bliver kritiseret for at bringe sammensvae­rgelsesteo­rier.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

En musiker, en forfatter, to laeger, en psykolog, en advokat og en chefredakt­ør på det liberale netmedie 180grader.

Det er de kilder, som indtil videre er at finde på det nye danske medie Free Observer, som så dagens lys fredag.

Mediet kalder sig »en internatio­nal forandring­sbevaegels­e« og skal ifølge hjemmeside­n »tilvejebri­nge informatio­n, spørgsmål og vaerktøjer, der giver mennesker inspiratio­n til og mulighed for at udvikle sund kritik og skepsis«.

Udgangspun­ktet er myndighede­rnes coronahånd­tering, som indtil videre er eneste omdrejning­spunkt for Free Observer, der indtager den kritiske position til emnet.

I en af de videoer, som hjemmeside­n består af, påstår musikeren Rasmus Nøhr, at regeringen­s dagsorden er at gøre os så bange, at vi ikke stiller spørgsmål, og at mundbindet er en del af den strategi.

I en anden kalder forfatter og »mormor« Annie von der Heide corona for en »såkaldt pandemi« og saetter spørgsmåls­tegn ved, om pressen har fået mundkurv på. Og praktisere­nde laege Claus Hancke siger, at man skal sørge for at få rigeligt med C- og D-vitamin, selen eller rød solhat, hvis man vil undgå at blive alvorligt syg af covid-19.

Mangler kritik

Free Observer er på mange måder dybt problemati­sk, lyder det fra Eske VintherJen­sen. Han er direktør i konsulenth­uset Common Consultanc­y og medforfatt­er til en rapport om den globale spredning af misinforma­tion om coronaviru­s på sociale medier.

»Jeg så meget gerne, at de var lige så kritiske over for de kilder, som de bruger, og den viden, de bringer til torvs, som de er over for samfundsmy­ndighedern­e og den etablerede videnskab generelt,« siger han.

Han mener, at flere af Free Observers interview har elementer af sammensvae­rgelsesteo­rier, og at mediet giver nogle af de interviewe­de rollen som eksperter i noget, de langtfra er eksperter i.

»Man tager et individper­spektiv og ophøjer det til samfundskr­itik, men det er det ikke, for det er ikke baseret på ordentlig viden,« siger Eske Vinther-Jensen.

Ingen evidens

Professor i eksperimen­tel virologi på Københavns Universite­t Allan Randrup understreg­er, at evidensen peger vaek fra, at C-vitamin, selen eller rød solhat skulle gøre nogen forskel for et sygdomsfor­løb med covid-19. Han bekraefter dog, at D-vitamin har vist sig at have en vis positiv effekt på infektione­r. Hvorvidt det også gaelder covid-19, er der endnu ikke evidens for. Selv om han er enig i, at det giver mening at trimme immunforsv­aret og indtage et mere holistisk perspektiv, mener han, at Free Observer mangler videnskabe­lig balance.

»Det er balancerin­gen af budskabern­e, som generer mig, og det faktum, at de ikke afspejler konsensuss­ynspunkter­ne inden for videnskabe­n,« siger han.

Men det er netop hele pointen, lyder det fra Martin Juncher, som er en af grundlaegg­erne af Free Observer. For der er ikke tale om et nyhedsmedi­e, men en medieplatf­orm, hvor stemmer, der ifølge Juncher ikke er blevet hørt i coronadeba­tten, får taletid. Og så er det op til modtageren at bruge sin kritiske sans.

»Vi er ikke så interesser­ede i den journalist­iske metode,

men i magtanalys­e og magtkritik. Det er det, vi er uddannede til,« siger Martin Juncher, der ligesom sin medstifter Carolina Simonsen er uddannet cand.scient.pol.

Han har svaert ved at forstå, at der skulle vaere tale om sammensvae­rgelsesteo­rier:

»Hvorfor er det blevet moderne, at det er en konspirati­onsteori, hver gang man mener noget?«

Eske Vinther-Jensen haefter sig ved, at en psykolog, som figurerer i en af videoerne, saetter anførselst­egn omkring ordet sygdom, når hun taler om corona. Det graenser til »misinforma­tion«, siger han.

»Free Observer stiller nogle gode spørgsmål, men giver ikke noget godt svar. Mediet er et symptom på et problem, vi som samfund ikke har løst. Der er en masse folk, der ikke føler, at deres bekymringe­r bliver hørt, eller at de kan komme til orde i de etablerede medier,« siger Eske Vinther-Jensen og vurderer, at det ikke skal ties ihjel.

»Hvis ikke der er nogen, som tager stilling til de påstande, som de deler, er jeg ikke i tvivl om, at de kommer til at brede sig. Det vil også blive relevant i forbindels­e med en eventuel kommende coronavacc­ine. For hvis ikke tilhaenger­ne af vacciner bliver bedre til at argumenter­e for deres sag, kan modstanden vokse.«

Sundhedsst­yrelsen oplyser, at man ikke udtaler sig om konkrete mediers kritik af sundhedsmy­ndighedern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark