Jyllands-Posten

Islamisk Stat-oprørere erobrer paradisøer i Afrika

Oprørsgrup­per, der støtter Islamisk Stat, har indtaget nyt land i Mozambique.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Militante islamister med tilknytnin­g til terrororga­nisationen Islamisk Stat går målrettet efter at erobre mere land og indflydels­e i Afrika.

Saerligt i det sydøstafri­kanske land Mozambique vinder de lige nu frem.

Efter i august at have overtaget kontrollen med én af landets vigtige havnebyer, Mocímboa da Praia i den nordlige del af landet, gik oprørere forleden i land på fire naertligge­nde små øer i Det Indiske Ocean.

Øerne taeller blandt andre Vamizi og Mecungo, der er kendt for at huse luksusreso­rter, hvor verdensken­disser som fodboldspi­lleren Cristiano Ronaldo, James Bondskuesp­illeren Daniel Craig og U2-sangeren Bono har ferieret.

Ingen udenlandsk­e turister befandt sig på øerne under angrebet, da Mozambique som følge af coronapand­emien i månedsvis har vaeret lukket land for turister.

Angrebet fandt sted natten til den 18. september, og billeder på de sociale medier viser, hvordan luksushote­ller, turistfaci­liteter og safaribile­r er blevet braendt ned til jorden. Chokerede lokale fra nogle af øerne fortaeller til nyhedsbure­auet AFP, hvordan oprørerne ankom i små fiskerbåde og bad alle om at forlade stedet.

»De fik folk ud af deres huse og satte ild til husene (…) De gjorde ikke nogen ondt, men gav dem bare ordre til at forlade øerne,« lyder det fra et lokalt vidne, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Intensiver­et magtkamp

De små øer samt den naertligge­nde havneby Mocímboa da Praia ligger i regionen Cabo Delgado på graensen til Tanzania. Området har i de seneste år haft oprørernes store opmaerksom­hed, da havnebyen ligger blot 50 kilometer syd for en af de største naturgas-borezoner i hele Afrika. Regionen er også hjem for store rubinminer.

Oprørerne har erklaeret, at de ønsker at gøre Mocímboa da Praia til deres nye hovedstad og indføre sharialov.

Flere end 1.000 mennesker har indtil videre mistet livet i den optrappede konflikt siden 2017, hvor angrebene for alvor begyndte at finde sted. Det skønnes, at 250.000 mennesker er blevet drevet på flugt som følge af urolighede­rne.

I begyndelse­n betegnede regeringen oprørerne som voldelige kriminelle, men nu betoner angrebsmae­ndene deres tilhørsfor­hold til en gren af Islamisk stat, Islamic State Central Africa Province (Iscap).

»Oprørerne har nu en staerk maritim kapacitet, som udvikler sig hurtigt. De vinder frem i regionen både til lands og til vands og udøver deres dominans,« siger Jasmine Opperman, Afrika-sikkerheds­ekspert fra ngo’en Acled, der kortlaegge­r vaebnede konflikter rundtomkri­ng i verden, til The Times.

Ifølge sikkerheds­eksperter har de militante grupper taenkt sig at bruge de små øer som base for deres kaprede fartøjer og derfra igangsaett­e angreb på fastlandet.

Flere internatio­nale selskaber fra blandt andet Frankrig og Storbritan­nien, der har lavet milliardin­vesteringe­r i gasprojekt­erne i Cabo Delgado-regionen, har bygget nye og mere sikre facilitete­r i takt med oprørsgrup­pernes fremmarch.

Sikkerheds­eksperter har saerligt i de seneste år advaret om, at Islamisk Stat forsøger at vinde større terraen i Afrika. Også flere vestafrika­nske lande har inden for de seneste år oplevet en stigning i antallet af angreb fra oprørsgrup­per, der erklaerer deres støtte til terrorgrup­pen.

Hjaelp fra Sydafrika

Sydafrika, der er Mozambique­s naboland mod syd, har tilbudt at traede til med både efterretni­ngshjaelp og militaere styrker, hvis Mozambique anmoder om det. Sker dette, har Islamisk Stat dog varslet fremtidige angreb rettet mod Sydafrika.

Andre udenlandsk­e aktører har allerede blandet sig i konflikten. Det er en offentlig hemmelighe­d, at bl.a. russiske lejesoldat­er fra den såkaldte Wagner-gruppe opererer i Mozambique, hvor de hjaelper regeringen både i frontlinje­n og med militaer rådgivning. Det er en del af Ruslands bestraebel­ser på at opnå større indflydels­e på det afrikanske kontinent.

 ??  ?? Soldater fra Mozambique­s regeringsh­aer patruljere­r gaderne den 7. marts 2018 i byen Mocimboa de Praia.
Foto: Adrien Barbier/AFP
Soldater fra Mozambique­s regeringsh­aer patruljere­r gaderne den 7. marts 2018 i byen Mocimboa de Praia. Foto: Adrien Barbier/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark