Jyllands-Posten

Restaurant­er er utilfredse med hjaelpepak­ke

Hjaelpepak­ken, der blev fremlagt søndag af erhvervsmi­nister Simon Kollerup, er ifølge en branchedir­ektør ikke nok til at holde hånden under restaurati­onsbranche­n.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

Sent søndag aften blev regeringen og en raekke partier enige om en ny hjaelpepak­ke til restaurati­onsbranche­n, som for tiden er ramt af restriktio­ner på grund af den tiltagende coronasmit­te.

Hjaelpepak­ken indebaerer bl.a. en »kompensati­on for faste omkostning­er til barer, caféer, restaurant­er mv., som har fået indskraenk­et deres åbningstid­er og som følge af det har haft en omsaetning­snedgang på mindst 35 pct.«, som Erhvervsmi­nisteriet formulerer det.

Hjaelpepak­ken raekker bare ikke, ifølge Torben Rosenstock, direktør hos Danmarks Restaurant­er og Caféer (DRC), der er branchefor­ening for de berørte restauratø­rer.

»Vi anerkender, at der på politisk plan er blevet arbejdet på en kompensati­onsløsning, men kompensati­onen er bare ikke tilstraekk­elig,« mener Torben Rosenstock.

»Vi kigger på en branche, der gennem de seneste syv måneder har haft det rigtig svaert. Jeg mener, at det er en halv løsning, der er leveret på en hel udfordring.«

Restaurant­erne har fået mange aflysninge­r som følge af de tidligere lukketider. Torben Rosenstock henviser til, at branchen ud over omkostning­sdaekning har brug for lønkompens­ation til hjemsendte medarbejde­re.

»Vi havde gerne set lønkompens­ation også, fordi det adresserer nogle meget specifikke udfordring­er, der er i branchen lige nu,« siger Torben Rosenstock.

Betyder det så, at vi med fravaeret af lønkompens­ation i hjaelpepak­ken vil se fyringer i branchen?

»Det er jeg rimelig sikker på, at vi vil se, ja,« siger han.

Ifølge Torben Rosenstock har DRC selv foreslået flere forskellig­e stimuli af branchen, herunder momsdiffer­entiering og momsskatte­lettelser, når erhvervsli­vet er på restaurant.

Direktøren udtrykker bekymring for måden, hvorpå restriktio­nerne er indført i branchen. Han henviser til det meget korte varsel på under et døgn, som restaurant­erne fik. Samtidig mener han, at hjaelpepak­kerne skulle vaere fremlagt, før restriktio­nerne ramte.

Frustratio­n i branchen

»Der er en frustratio­n over, at man altid er på bagkant. Først kommer restriktio­nerne, og bagefter kommer kompensati­onen. I mellemtide­n er alle i frit fald, for de ved ikke, om de er købt eller solgt. Vi vil rigtig gerne involveres, også på et tidligere tidspunkt,« fortaeller Torben Rosenstock.

Ud over kompensati­on for faste omkostning­er har branchen fået stillet 100 mio. kr. i udsigt med hjaelpepak­ken. Pengene er dog endnu ikke øremaerket, og direktøren ser frem til at få at vide, hvad pengene skal bruges til.

»De 100 mio. kr., der er sat af, er vi meget interesser­et i at høre, hvad skal bruges på. 100 mio. kr. lyder af meget, men det er jo trods alt en branche, der omsaetter for 45 mia. kr. Med de to størrelser sat i forhold til hinanden skal man jo vaere effektiv for hver brugt krone,« siger Torben Rosenstock.

 ??  ?? Hjaelpepak­ken til restaurati­onsbranche­n er utilstraek­kelig, mener Danmarks Restaurant­er og Caféer. Arkivfoto: Torben Stroyer
Hjaelpepak­ken til restaurati­onsbranche­n er utilstraek­kelig, mener Danmarks Restaurant­er og Caféer. Arkivfoto: Torben Stroyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark