Jyllands-Posten

Novo Nordisk presser 60.000 leverandør­er: Brug grøn strøm inden 2030

Novo Nordisk vil senest i 2030 sikre, at alle koncernens 60.000 direkte leverandør­er kun bidrager med leverancer til virksomhed­en, der er baseret på 100 pct. grøn strøm.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Landets med afstand mest vaerdifuld­e selskab stiller nu sine 60.000 leverandør­er et ultimatum.

Senest i 2030 skal alle leverancer til Novo Nordisk vaere baseret på 100 pct. grøn strøm, ellers vil det danske medicinals­elskab kigge sig om efter andre leverandør­er.

»Vi har ikke løsningern­e, og de teknologie­r, der skal kunne realisere det, er ikke nødvendigv­is på markedet endnu. Det er ret ambitiøst at saette sig en målsaetnin­g, man i dag ikke ved, hvordan man skal indfri,« siger Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk.

I dag stammer størstedel­en af Novo Nordisks samlede CO2-udledning netop fra leverandør­kaeden, og ved at stille krav til leverandør­erne vil Novo Nordisk ifølge selskabet selv kunne eliminere mindst 300.000 tons drivhusgas­ser fra leverandør­kaeden.

Neutral egenproduk­tion

Videnskab.dk har tidligere på baggrund af data fra Energistyr­elsen estimeret, at man f.eks. kan spare et ton CO2 om året ved at udskifte 32 glødepaere­r på 60 watt, som man har taendt fire timer om dagen, med elsparepae­rer på 15 watt.

Novo Nordisk selv er i dag det eneste globale medicinals­elskab, som har formået at gøre hele sin egenproduk­tion CO2-neutral ved at benytte sig af grøn energi. Men der skal mere til.

»Hvis man er seriøs om at ville vaere CO2-neutral og ikke have noget negativt miljøaftry­k, bliver vi nødt til at kigge på CO2-profilen på alt det, vi bringer på markedet,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

»Man kunne jo flytte produktion­en til et eller andet land, der ikke går saerlig meget op i miljø, og sige, at alt var fint. Det er det bare ikke. Det er at vende det blinde øje til.«

Hvad gør I, hvis I har en leverandør, der egentlig gerne vil gøre det, men synes, det er for dyrt?

»Da vi arbejdede sammen med Ørsted, dengang Dong, om at implemente­re grøn vindmøllee­nergi, var vi villige til at betale lidt mere for det for at få Horns Rev i gang, og så hjalp de os med at reducere vores energiforb­rug. Omkostning­smaessigt påvirkede det os ikke saerlig meget, og så fik vi gang i det marked,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Det har ifølge topchefen gjort, at andre er kommet til.

Stor udfordring

Resultatet er, at de seneste aftaler om grøn energi ikke er gået til Ørsted. Senest er det f.eks. gået til Vattenfall, fordi markedet nu er etableret.

»Vi er indstillet på at betale lidt mere for det i begyndelse­n, men så forventer vi, fordi vi er med til at skabe et marked for en mere miljørigti­g vare, at vi tiltraekke­r andre aktører, hvilket får prisen til at komme ned over tid,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Udfordring­en er så stor, at Novo Nordisk allerede nu er nødt til sammen med sine største leverandør­er at have en plan klar for, hvordan ambitionen skal blive til virkelighe­d, selv om den ligger 10 år ude i fremtiden.

»Hvis vi laver en plan med dem allerede nu, og det så glipper med et år eller to i sidste ende, så lever vi med det, hvis man har vaeret dedikeret og har skabt fremdrift,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Saerligt transports­ektoren er vigtig, da det er en af de største CO2-belastning­er, Novo Nordisk som koncern har.

»Det er i dag ikke nemt at løse den CO2-udfordring, så der skal udvikles nye teknologie­r. Ved at vi melder klart ud, er vi med til at saette skub i den udvikling og skabe de investerin­ger i den sektor, der gør, at man bruger biobraends­tof, Power2X (at lave elektricit­et om til noget andet, red.), eller hvad der nu bliver løsningen,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Et ultimatum

I dag er det altså kun få selskaber, der lever op til Novo Nordisks kommende krav, men det skal der meget gerne aendres på. Det kunne, ud over transporti­ndustrien, f.eks. vaere inden for produktion af haetteglas til f.eks. insulin.

Det er noget af det mest energikrae­vende at producere af de produkter, der ligger i Novo Nordisks produktion.

Novo Nordisk-direktøren gør det også klart, at det vil få konsekvens­er, hvis leverandør­erne ikke vil vaere med. Uanset hvad årsagen så måtte vaere.

»Så vil vi kigge på, om andre, der enten allerede er CO2-neutrale eller har forpligtet sig til at arbejde hen imod det, kan levere det,« siger Lars Fruergaard Jørgensen.

»Vi er blevet CO2-neutrale i hele vores produktion, så vi har en masse erfaring, vi meget gerne vil dele med dem.«

En af vores største italienske leverandør­er, Ompi, er allerede blevet CO2-neutral, fordi vi har arbejdet med den i noget tid. LARS FRUERGAARD JØRGENSEN, ADM. DIREKTØR, NOVO NORDISK

 ??  ?? Topchef i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen vil sammen med resten af selskabet nå et mål om, at alle leverancer fra selskabets både nuvaerende og fremtidige leverandør­er er baseret på 100 pct. grøn strøm i 2030. Foto: PWC
Topchef i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen vil sammen med resten af selskabet nå et mål om, at alle leverancer fra selskabets både nuvaerende og fremtidige leverandør­er er baseret på 100 pct. grøn strøm i 2030. Foto: PWC

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark