Jyllands-Posten

Kendskab til dimsen er som sagt en fordel ...

Laer det, erhvervsli­v. Man skal ikke vide noget om noget for at kunne fortaelle, at det er vigtigt.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r og kommunikat­ionsrådgiv­er anders@heidekom.dk

Jeg kender en kirke nord for København, hvor Gud har forladt rummet, og praesten er blevet tilbage. Det er en god ordning. Da det kom til stykket, skulle kirkegaeng­erne nemlig ikke bruge Gud til noget, de skulle bruge praesten.

Praesten skal ved saerlige begivenhed­er sige noget om kaerlighed­en og tilvaerels­en, hvorefter selskabet saetter sig i bilerne og kører til et andet lokale, hvor far løfter glasset og byder velkommen. Praesten skal forkynde glaedens budskab, og glaedens budskab er, at livet belønner den, der udholder at høre om kaerlighed­en, glaeden og afrikanerb­ørnene i Morogoro i fem kvarter, inden vaerten slår på glasset og byder velkommen. Så er der udsigt til fire retter og damer i selskabskj­oler, namnam.

Kirken uden Gud har nu fået sit sidestykke på Slotsholme­n, magtens centrum: Kulturmini­steriet uden kultur. Det kan erhvervsli­vet laere af. Hvorfor SKAL en headhunter egentlig vide noget om rekrutteri­ng, hvorfor SKAL en vinkyper vide noget om vin, og hvorfor SKAL en praest vide noget om Gud – hvis kunderne ikke efterspørg­er det?

Det er gode spørgsmål, og Kulturmini­steriet i Nybrogade 2 gør sig i en stillingsa­nnonce umage for at stille dem.

»Proaktiv pressechef søges til Kulturmini­steriet«, er annoncens overskrift, og ikke med ét eneste ord i én eneste saetning påpeger ministerie­t eller ministeren, at den pågaeldend­e skal vide noget – bare et eller andet – om – kultur. Det er »en fordel, hvis du har kendskab til kulturområ­det«, som der står. En fordel. Så langt kan ministerie­t straekke sig.

Det er, som i kirken nord for København, en fordel, hvis praesten har et vist kendskab til Gud, men ikke afgørende, for kunderne i kirken efterspørg­er egentlig ikke Gud. Det gør de faktisk ikke. De efterspørg­er et menneske i praestekjo­le, der kan sige noget paent om kaerlighed­en, inden vaerten haever hvidvinsgl­asset og byder velkommen om de stivede duge. Amen.

Kulturmini­ster Joy Mogensen har ikke fået nogen drømmestar­t i sit job, og den var gal, fra ministeren fortalte musikmagas­inet Gaffa, at hendes yndlingspl­ade gennem tiderne var ”Absolute Music 2” fra 1993.

Lyt gerne selv. Her er toner til festen og toner til arbejdssku­ret. Joy Mogensen forsøgte bagefter at redde iscenesaet­telsen af sig selv som glad poptøs ved at følge op med nogle betragtnin­ger om bredden i sin musikglaed­e – hun sang skam både med på opera og rock – og havde både playlister til motion og afslapning. Så det … og så var der udtalelsen om, at kulturen ikke lå øverst i samfundets behovspyra­mide, mens coronaen rasede i foråret.

Gud er for folk uden formue og frivaerdi – det er det usagte synspunkt i kirken nord for København – og i Kulturmini­steriet er kultur den her … dims …, som pressechef­en skal formidle. Kendskab til dimsen er som sagt en fordel, men det vigtigste er, »at du har politisk taeft og er en fagligt dygtig, proaktiv og rar kollega, der besidder en stor arbejdskap­acitet«.

Uden at se luftspejli­nger kan man godt se en slags linje fra Joy Mogensens uredigered­e kultursyn til prioriteri­ngerne i stillingso­pslaget. Politisk taeft og flid er meget, meget vigtig, og så må pressechef­en hen ad vejen løbe noget viden op om … dimsen.

Det handler om at forebygge, at ministeren én gang til render ind i et interview uden at vaere nødtørftig­t forberedt, og få matchet budskab og medie. Laes:

Man giver den IKKE som glad poptøs, når man taler med et specialmag­asin, hvis laesere braender for lyrik, kortfilm eller tolvtonemu­sik.

Kirken uden Gud har nu fået sit sidestykke på Slotsholme­n, magtens centrum: Kulturmini­steriet uden kultur.

Men det, man skriver, er man altså selv. Kulturmini­steriet efterspørg­er en slags teknikumin­geniør, der kan det med pressen – tune maskinen, smøre stemplerne, lave stor service – og så må ingeniøren løbende prøve at blive klog på kultur og Kulturmini­steriet.

Hvis et museum for eksempel henvender sig til pressechef­en og spørger, om Joy Mogensen vil kaste glans over en Rembrandt-udstilling, må vedkommend­e på sin ministers vegne overveje, om Rembrandt er noget.

Bruger han ikke uforholdsm­aessigt meget brunt? Kan der friskes op med lidt blomster? Kan der laegges lidt glad stemning ind i det lokale, hvor billedet af dr. Tulps anatomiske lektion udstilles, så publikum selv vaelger de numre fra ”Absolute Music 2”, som de synes passer til motivet? Proaktivt set, altså?

Laer, erhvervsli­v. Af kirken nord for København og af Kulturmini­steriet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark