Jyllands-Posten

Grønt byggeri trues af uigennemsk­uelighed

Det kraever øget samarbejde og standardis­ering af de forskellig­e certifikat­er, hvis baeredygti­gt byggeri for alvor skal slå igennem, påpeger flere fagfolk. De frygter dog, at det kan blive svaert at nå til enighed.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Den danske byggebranc­he bliver mere og mere orienteret mod det at bygge baeredygti­gt. Udfordring­en er imidlertid, at der er mulighed for at vaelge mellem ikke mindre end fem forskellig­e løsninger, som hver isaer kommer med et bud på en certificer­ingsstanda­rd.

De fem er:

N den engelske Breeam

N den amerikansk­e Leed

N den franske HQE

N den tyske DGNB

N det nordiske Svanemaerk­e.

De byder på hver sin definition, og det kan i høj grad vaere med til at mudre vandene, mener miljøpolit­isk chef i Dansk Erhverv Jakob Lamm Zeuthen.

Nødvendig ensretning

»Alle har de deres forskellig­e specifikat­ioner for, hvilke krav man skal overholde for at kunne kalde et byggeri for baeredygti­gt. Desuden kan jeg naevne, at mens det ift. Breeam og Svanemaerk­et handler om enten at have opnået eller ikke at have opnået en certificer­ing, byder eksempelvi­s Leed og DGNB på forskellig­e varianter af certificer­ing såsom platin, guld, sølv eller bronze. Det er bestemt heller ikke med til at gøre det samlede certificer­ingsbilled­e mere overskueli­gt og sammenlign­eligt,« siger den miljøpolit­iske chef.

Det er ikke, fordi Jakob Lamm Zeuthen som sådan har noget imod de forskellig­e ordninger. Han er blot af den opfattelse, at hvis det baeredygti­ge byggeri for alvor skal opnå gennemslag­skraft, kraever det standardis­ering.

Han er godt klar over, at det formentlig er lettere sagt end gjort, men ikke desto mindre er det i hans øjne en nødvendigh­ed. Ikke blot ift. det at certificer­e et samlet byggeri, men også når det gaelder et kommende materialep­as.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det vil vaere en fordel med et materialep­as, og det er da også noget, der er ambitioner om i branchen,« siger Jakob Lamm Zeuthen og fortsaette­r:

»Men når de forskellig­e certificer­ingsordnin­ger har forskellig­e krav til indholdet af f.eks. kemi i byggemater­ialer, er det umuligt at enes om forudsaetn­ingerne for en standard, hvilket er en nødvendigh­ed for effektiv og miljørigti­g recirkuler­ing af byggemater­ialer.«

Da der for nylig var uddeling af Byggeriets Klima-, Energi-, Miljø- og Arbejdsmil­jøpris på Blox i København, fortalte Martha Lewis fra Henning Larsen Architects, at byggebranc­hen i løbet af de seneste 30 år har skiftet fokus:

Det, der startede som en ambition om at vaere energibesp­arende, har udviklet sig til et ønske om baeredygti­ghed.

I dag er fokus også i højere grad end tidligere rettet mod dokumentat­ion og målbarhed. Både i form af transparen­s, sporbarhed og effektiv dokumentat­ion af materialer. Men det saetter endnu en problemsti­lling i relief, mener Martha Lewis.

»2020’erne er blevet byggemater­ialernes årti. Men byggeriet står i dag for 28 pct. af det kemiske forbrug på globalt plan, og 48 farlige kemikalier anvendes i byggemater­ialer på det danske marked. Da den totale produktion af de 18 mest CO2-tunge kemiske produkter er beregnet til at stige med 200 pct. frem mod 2050, har vi derfor virkelig en udfordring,« siger Martha Lewis.

Materialep­as

Branchen er med andre ord i gang med en udvikling, der står i skaerende kontrast til ambitioner­ne om at nå FN’s

Der er ikke nogen tvivl om, at det vil vaere en fordel med et materialep­as, og det er da også noget, der er ambitioner om i branchen. JAKOB LAMM ZEUTHEN, MILJØPOLIT­ISK CHEF, DANSK ERHVERV

verdensmål, påpeger hun.

Uanset udfordring­erne med et ugennemsku­eligt certificer­ingsmarked og et stigende forbrug af kemi i byggemater­ialer er Palle Thomsen, der er direktør i branchefor­eningen Danske Byggecentr­e, dog ikke i tvivl om, at et materialep­as er et skridt i den rigtige retning. Bedst vil det i hans øjne vaere med et materialep­as, der er forberedt til EU-markedet og bygger på EU-standarder.

Han er imidlertid godt klar over, at diversitet­en i byggebranc­hen er så stor, at det kan vaere svaert at nå til enighed.

»Derfor skal politikern­e på banen. Først da vil vi formentlig kunne leve op til kravene og ambitioner­ne i den frivillige baeredygti­ghedsklass­e, som vi nu har fået. Der er behov for både standardis­eret og lovpligtig dokumentat­ion, ligesom der er brug for deklaratio­n af byggemater­ialernes indhold, ganske som vi kender det fra en pakke rugbrød,« siger Palle Thomsen og tilføjer:

»Ellers kommer vi ikke videre i baeredygti­ghedens navn.«

Samarbejde skal løfte

Direktøren påpeger, at et dokumentat­ionskrav naturligvi­s også skal ses i relation til genanvende­lse og dermed recirkulat­ion af byggemater­ialer. På det punkt er han helt på linje med Jakob Lamm Zeuthen fra Dansk Erhverv.

Spørger man Palle Thomsen, er der ikke nogen tvivl om, at dokumentat­ion skal bane vejen for baeredygti­gt byggeri. Det har vaeret for nemt bare at tale om det, mener han.

Derudover må vi ifølge Palle Thomsen vaere forberedt på, at vi på sigt også kommer til at skulle dokumenter­e processer og materialer, vi ikke engang kender til i dag.

De cirkulaere byggemodel­ler kraever bredt samarbejde og innovative løsninger, der understøtt­er netop dette. Derfor er dokumenter­et dataindsam­ling i hans øjne nødvendig for livscyklus­vurderinge­ns succes.

På det punkt bakkes han ligeledes op af Jakob Lamm Zeuthen. Ifølge Dansk Erhvervs miljøpolit­iske chef vil det have afgørende betydning for et mere baeredygti­gt byggeri, hvis de forskellig­e standardis­eringsorga­ner igangsaett­er og løfter et samarbejde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark