Jyllands-Posten

Flertal vil tvinge regeringen til at gå efter højere klimamål i EU

Klimaminis­ter Dan Jørgensen har afvist at øge ambitionsn­iveauet i EU. Nu går Venstre og støttepart­ierne sammen om at kraeve det.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Danmark presser ikke nok på i EU i kampen mod klimaforan­dringer. Det mener et flertal i Folketinge­t, der nu vil tvinge klimaminis­ter Dan Jørgensen til at arbejde for et højere mål for EU’s reduktion af drivhusgas­ser, end han hidtil har villet.

Partierne peger på, at Danmark nationalt har et mål på 70 pct. for 2030, men når det gaelder EU’s samlede reduktion, har regeringen hidtil kun arbejdet for »mindst 55 pct.«.

Sammen med regeringen­s støttepart­ier, De Radikale, SF og Enhedslist­en, forlanger Venstre, at ambitioner­ne haeves til mindst 65 pct.

»Hvad Danmark gør, kan godt inspirere andre. Globalt set giver det bare ikke den store CO2-reduktion. Men hvis vi kan få hele EU med på et mål, der ligger taet på Danmarks, er det virkelig noget, der batter,« siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

»Med så stort et gab mellem Danmark og EU’s mål svaekker regeringen desuden vores erhvervsli­v, der skal konkurrere med resten af

Europa. Så der er både hensyn til klimaet og danske arbejdspla­dser i det her,« siger Jan E. Jørgensen.

Til oktober skal EU-landene forsøge at enes om det nye 2030-mål. EU-Kommission­en foreslog i sidste uge »mindst 55 pct.«. Og da sagde Dan Jørgensen, at »det skal vi vaere virkelig glade for«.

Men det er de fire partier altså ikke. Og de har 15 af 29 pladser i Folketinge­ts Europaudva­lg, hvor regeringen skal have mandat til forhandlin­gerne.

»Regeringen skal laegge stor vaegt på at få 65 pct. Grønt lederskab er at gå foran og ikke bare laegge sig på EUKommissi­onens anbefaling,« siger klimaordfø­rer Signe Munk (SF).

I sidste uge kritisered­e Dan Jørgensen

sine støttepart­ier for at stille for store krav og kaldte De Radikale for »rabiate«. Stillet over for det nye krav skriver Dan Jørgensen i en mail, at kun et mindretal af lande er klar til 55 pct.:

»Vi risikerer, at et dansk krav om et mål på 65 pct., som ingen andre endnu har støttet, bliver kontraprod­uktivt i forhandlin­gerne. Som jeg ser det, er det ikke sådan, man skaber reel forandring. Men jeg ser selvfølgel­ig frem til at drøfte sagen med ordførerne.«

Regeringen under grønt pres før ny runde europaeisk klimabingo

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark