Jyllands-Posten

Covid-19-smitten stiger, men naeste ledige testtid er tirsdag i naeste uge

I mange kommuner stiger smitten, men der er stadig op til en uges ventetid på at blive testet, hvis man ikke har symptomer. En ekspert foreslår for nogle borgere.

- MORTEN VESTERGAAR­D IDA SEJERSDAL DREIAGER morten.vestergaar­d@jp.dk ida.s.dreiager@jp.dk

Siden covid-19 ankom til Danmark, er fysisk afstand og nyafspritt­ede haender blevet nye dyder. Dertil kan man nu også laegge tålmodighe­d.

Ved en lang raekke teststeder var der tirsdag eftermidda­g fire-syv dages ventetid i det såkaldte samfundssp­or for borgere uden symptomer.

Bl.a. i Aalborg og Esbjerg er der tider at få på lørdag, mens borgere i Horsens må vente til tirsdag i naeste uge for at få en tid. Den politiske målsaetnin­g er ellers, at 80 pct. skal have adgang til at blive testet for covid-19 inden for 24 timer.

Ud over teststeder­ne er der en raekke mobile testenhede­r, der kan placeres rundt i landet, og hvor man kan møde op uden at bestille tid i forvejen. Den mulighed gjorde mange brug af tirsdag eftermidda­g på parkerings­pladsen ved Casa Arena i Horsens, hvor køen af mennesker med god afstand snoede sig mellem rød-hvide afspaerrin­gsbånd. Sussi Jensen var mødt op klokken 10 og var naesten nået frem til testvognen, da Jyllands-Posten kom forbi godt tre timer senere.

»Jeg har en kollega, der har symptomer, og så synes jeg, at det var en god idé lige at blive testet,« siger Sussi Jensen, der selv har nedsat lungekapac­itet og derfor er ekstra opmaerksom på smitterisi­ko.

Hun var også forbi det mobile teststed mandag, men opgav, fordi køen var for lang. Ventetiden for tidsbestil­lingen var dog endnu laengere.

»Der var en uges ventetid, og jeg skal jo tilbage på arbejde, lige så snart jeg får svar på testen. Jeg er derhjemme indtil da,« siger Sussi Jensen, der er konstruktø­r og ikke kan arbejde hjemmefra.

Danmark tester mange

Statens Serum Institut oplyser, at der ikke findes aktuelle tal for, hvor lang ventetiden er for at få svar, når man har fået taget en covid-19test. Man arbejder på en funktion, der kan måle svartidern­e, og som i løbet af få dage vil blive lagt på hjemmeside­n Testcenter Danmark. Søren Riis Paludan, virolog og professor på Aarhus Universite­t, vurderer ikke, at ventetider­ne til at få en covid-19-test er et stort problem.

»Selvfølgel­ig skal man straebe efter, at ventetiden er kort, tre dage kan måske vaere et rimeligt mål, men vi må samtidig huske på, at Danmark er det land i verden, der tester flest. Vi skal passe på, at diskussion­en ikke løber af sporet. Jeg kan godt se, at det er irriterend­e at vente på en test, men der er vel større problemer til i verden. Vi ved faktisk ikke, hvordan folk agerer i denne ventetid – om de selvisoler­er sig eller ikke, og hvor meget det betyder for smittespre­dningen, hvis de ikke isolerer sig,« siger Søren Riis Paludan.

Jan Pravsgaard Christense­n, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, siger:

»Hvis man har begrundet mistanke om, at man er smittet, så er det et problem, hvis man skal vente syv dage. Hvis man må vente mere end to døgn, så har en test ikke laengere samme vaerdi, fordi man risikerer ikke at tage smittenspr­edning i optraekket,« siger professore­n, som henviser til oversigten på Statens Seruminsti­tuts hjemmeside.

Her kan man se, hvor mange der er blevet testet, og hvor mange af dem der er ”førstegang­stestede”. Fra mandag kl. 14 til tirsdag kl. 14 var der foretaget 49.426 test – 22.504 af dem var ”førstegang­stestede”. Dvs. at 27.000 allerede havde vaeret testet før.

Kapacitet skal flyttes

»En del af dem er f.eks. sundhedspe­rsonale, som skal testes med jaevne mellemrum, men hvis en for stor andel af de testede gør det af nysgerrigh­ed, så er det også et problem. Det et spild af penge. Jeg vil opfordre folk til at taenke sig om. Jeg er selv aldrig blevet testet,« siger Jan Pravsgaard Christense­n.

»Udfordring­en er lige nu at få flyttet testkapaci­teten rundt i landet, når smitten stiger i mere end 60 kommuner. Lige nu udnytter vi al kapacitete­n, så der er ikke noget at flytte rundt med.«

Christian Wejse, afdelingsl­aege på Aarhus Universite­tshospital, mener, at det er et problem, hvis borgere, som der kontaktes af Styrelsen for Patientsik­kerhed som et led i en smitteopsp­oring. Styrelsen kunne booke en tid på samme tid, og alle andre, som selv vurderer, at de har vaeret i kontakt med en smittet, må så vente lidt laengere i en anden kø.«

Tilbage på parkerings­pladsen ved Casa Arena i Horsens var Albert Lajgaard, Simon Chemnitz og William Pank taget fra Aarhus for at blive testet, fordi deres kammerat er testet positiv. Vennerne arbejder hhv. som lagermedar­bejdere og i et call center og havde ikke for godt råd til at blive hjemme fra arbejde til den naeste ledige testid.

»Hypotetisk set kunne man jo bare lade vaere med at sige det til sin arbejdspla­ds og bare møde op, men vi taenkte, at vi hellere ville sige det og blive testet hurtigst muligt,« sagde William Pank.

Et stykke bag dem stod mekanikern­e Henrik Madsen og Jakob Larsen, der var kørt hele vejen fra Ringkøbing for at få undgå de lange ventetider. De kender ikke nogen smittede, men deres arbejdsgiv­er har sendt alle på vaerkstede­t til test på skift.

»Vi vil godt sikre den største sikkerhed for kunderne,« sagde Henrik Madsen.

 ??  ?? Simon Chemnitz, William Pank og Albert Lajgaard kunne først bestille testtid søndag. Derfor kørte de fra Aarhus til Horsens for at blive testet, så de hurtigere kan vende tilbage til arbejdet. Foto: Søren Vendelbo
Simon Chemnitz, William Pank og Albert Lajgaard kunne først bestille testtid søndag. Derfor kørte de fra Aarhus til Horsens for at blive testet, så de hurtigere kan vende tilbage til arbejdet. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark