Jyllands-Posten

Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e fik materiale fra whistleblo­wer udleveret i november

Samme dag som Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne modtog det omfattende materiale, som nu danner baggrund for FE-sagen, sendte det en kopi videre til efterretni­ngstjenest­en.

- JACOB HAISLUND MORTEN PIHL MATIAS SEIDELIN JESPER KONGSTAD jacob.haislund@jp.dk morten.pihl@jp.dk matias.seidelin@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Siden den 21. november 2019 har Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, FE, haft fuld adgang til det whistleblo­wer-materiale, som nu danner fundament for FE-sagen.

Det fremgår af et brev, som Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne, TET, den 21. august sendte til forsvarsmi­nister Trine Bramsen, og som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

»Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne meddelte Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) den 21. november, at tilsynet var kommet i besiddelse af en betydelig maengde materiale fra én eller flere whistleblo­were, der sås at hidrøre fra tjenesten. Samme dag udleverede tilsynet en kopi af materialet til FE,« skrev TET.

TET’s brev til Trine Bramsen fulgte med den pressemedd­elelse, som tilsynet tre dage senere, den 24. august, udsendte med anklager om flere års mulige ulovlighed­er og løgne i FE.

FE bliver bl.a. beskyldt for siden 2014 at have givet TET mangelfuld­e eller urigtige oplysninge­r om sin indhentnin­g og videregive­lse af oplysninge­r, ligesom whistleblo­wer-materialet ifølge TET »indikerer, at FE før tilsynets oprettelse i 2014 har igangsat operatione­lle aktivitete­r i strid med dansk lovgivning, herunder ved indhentnin­g og videregive­lse af en betydelig maengde oplysninge­r om danske statsborge­re«.

Flere medier har beskrevet, at whistleblo­wer-materialet bl.a. omfatter en maengde skjulte optagelser, som en menig FE-medarbejde­r har foretaget af samtaler med bl.a. FE-chef Lars Findsen, der er hjemsendt som en konsekvens af FE-sagen. Jyllands-Posten har fra kilder med indsigt i sagen fået disse oplysninge­r bekraeftet.

To høringssva­r fra FE

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r omhandler TET’s kritik af FE konkret efterretni­ngstjenest­ens samarbejde med den amerikansk­e signalefte­rretningst­jeneste NSA. FE’s samarbejde med NSA om tapning af danske datakabler blev i 2014 afdaekket af dagbladet Informatio­n på baggrund af dokumenter laekket af whistleblo­weren Edward Snowden.

Materialet, som JyllandsPo­sten

har fået aktindsigt i hos Forsvarsmi­nisteriet, viser, at TET, FE og ministerie­t har vaeret i løbende kontakt om FE-sagen siden slutningen af 2019.

TET har oplyst, at forsvarsmi­nister Trine Bramsen løbende har vaeret orienteret om tilsynets undersøgel­se af FE, og at forsvarsmi­nisteren løbende har »udtrykt støtte til tilsynets tilbundsgå­ende undersøgel­se af materialet«. Ifølge en aktliste fra Forsvarsmi­nisteriet har TET fremsendt breve om sagen til forsvarsmi­nisteren den 6. december 2019 samt den 4. juni og den 4. august i år.

Derudover har FE ifølge aktlisten afgivet to høringssva­r om sagen forud for, at TET udfaerdige­de den pressemedd­elelse, som den 24. august blev delt med offentligh­eden.

TET’s pressemedd­elelse har siden vaeret genstand for stor debat, efter at saerligt fhv. forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V) har beskyldt Trine Bramsen for at røbe statshemme­ligheder og underminer­e Danmarks samarbejde med NSA – og dermed Danmarks sikkerhed – ved at lade pressemedd­elelsen blive offentligg­jort.

En raekke eksperter har imidlertid over for JyllandsPo­sten afvist, at pressemedd­elelsen eller Trine Bramsens ageren i FE-sagen har en sådan karakter, at samarbejde­t mellem FE og NSA reelt kan forventes at lide skade på nuvaerende tidspunkt i forløbet.

Hvordan FE har stillet sig i sagen og reageret på TET’s undersøgel­se og pressemedd­elelse, henstår i det uvisse.

Forsvarsmi­nisteriet hemmeligho­lder såvel FE’s høringssva­r som øvrig korrespond­ance i sagen med henvisning til § 31 i offentligh­edsloven, hvorefter »retten til aktindsigt kan begraenses, i det omfang det er af vaesentlig betydning for statens sikkerhed eller rigets forsvar«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark