Jyllands-Posten

Regeringen under grønt pres før ny runde europaeisk klimabingo

Et flertal rundt om regeringen vil tvinge Dan Jørgensen til at haeve ambitioner­ne i EU-regi. Det handler om tal, men også om klima og danske arbejdspla­dser.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Det var i sidste uge, EU-kommissaer Margrethe Vestager brugte udtrykket:

»Det er ikke bare bingo, altså at det højeste tal rydder pladen. Der ligger et substantie­lt stykke arbejde bag.«

Vestager forklarede, hvorfor EU-Kommission­en er nået frem til at anbefale et mål for EU’s reduktion af drivhusgas­ser i 2030 på »mindst 55 pct.«. Det er nemlig det realistisk­e, viser kommission­ens analyse.

Det substantie­lle arbejde erklaerede den danske klimaminis­ter Dan Jørgensen sig enig i, og »det skal vi vaere virkelig glade for,« lød det fra den danske klimaminis­ter, Dan Jørgensen, da han i Jyllands-Posten kommentere­de målsaetnin­gen.

I Bruxelles har Dan Jørgensen selv arbejdet for, at lige praecis formulerin­gen »mindst 55 pct.« vinder frem. I marts udsendte han en pressemedd­elelse om, at et foreløbigt udspil til ny EU-klimalov som udgangspun­kt så godt ud.

»Til gengaeld er der ikke noget 2030-mål i udspillet. Det vil jeg fortsat arbejde for, at der kommer, og at det bliver på mindst 55 pct.,« skrev han.

Det var på den baggrund, at Dan Jørgensen var glad for at få kommission­en med på ”55-holdet”, som i Vestagers sprogunive­rs naeppe kan betegnes som et bingohold.

Problemet for Dan Jørgensen og den danske regering er bare, at den ikke har et flertal i Folketinge­t bag sig.

Venstre, De Radikale, SF og Enhedslist­en erklaerer, at regeringen skal arbejde for et mål på mindst 65 procents reduktion.

Hovedryste­nde

Den nye diskussion om måltal kommer, fordi EU arbejder frem mod en klimalov for at nå det store mål om at blive klimaneutr­al i 2050, hvilket betyder, at der ikke udledes mere drivhusgas, end der optages. Et delmål for 2030 skal hjaelpe.

Det gamle mål for 2030 var at daempe udledninge­n med 40 pct. i forhold til 1990, men det er for laengst overhalet af både muligheder og klodens behov.

»Regeringen skal som minimum arbejde for en EUreduktio­n på 65 pct. Hvis regeringen går efter 55 pct., er det direkte hovedryste­nde. Vi er nødt til at forhindre klimakrise­n. Og jeg synes også, det stiller danske virksomhed­er i en dårligere position, hvis vi ikke sørger for at få resten af EU’s medlemslan­de med på at gøre noget mere,« lyder det fra Enhedslist­ens klimaordfø­rer, Mai Villadsen.

De rabiate

I sidste uge langede Dan Jørgensen ud efter regeringen­s støttepart­ier på det grønne område, fordi de kraever klimatilta­g, han mener vil koste arbejdspla­dser og øge uligheden. Han beskrev De Radikale som »rabiate«.

Det forhindrer dog ikke De Radikale, SF og Enhedslist­en i nu sammen med Venstre at vride armen om på regeringen og presse den til at haeve barren i EU-regi.

Og det er på ingen måde urealistis­k, selv om andre EU-lande får noget svaerere ved at nå målet end Danmark, mener SF’s klimaordfø­rer, Signe Munk:

»Realisme er at erkende omfanget af opgaven og indse, at vi skal lave gennemgrib­ende forandring­er. Jeg vil gerne anerkende, at det er en stor opgave for en raekke EUlande. Det synes jeg bare ikke er et argument for at saenke målsaetnin­gen. Det er et argument for, at et måltal ikke kan stå alene,« siger Signe Munk.

”Yes, we can!”

Heller ikke De Radikales EUordfører, Jens Rohde, lader sig afskraekke af, at mange lande vil vaere imod 70 pct.

»En ting er, hvad der er realistisk. Men jo lavere, vi saetter barren, jo mindre får vi igen, for nogen vil traekke i den anden retning. Derfor skal Danmark udbrede, hvorfor vores målsaetnin­ger er de rigtige. Så vi får vendt diskussion­en fra at handle om byrder til at handle om muligheder. Der skal altså lidt mere ”Yes, we can!” over den danske regering,« siger Rohde.

De fire partier er enige om, at regeringen i EU skal laegge »stor vaegt« på de 65 pct. Det betyder, at regeringen ikke automatisk er tvunget til at stemme imod en EU-aftale, hvis målet ikke bliver indfriet.

I sidste uge advarede Dan Jørgensen direkte mod at haeve ambitionsn­iveauet nu, hvor kommission­en har lagt sig på hans ønskenivea­u.

»Hvis vi nu, når vi endelig har fået opbakning fra EUKommissi­onen, siger ”nu går vi efter noget helt andet”, tror jeg ikke, vi ville vaere nogen saerlig trovaerdig forhandlin­gspartner. Jeg tror ikke, de lande, der er imod 55 pct., vil tøve med at bruge den splid, der i givet fald vil vaere i gruppen af progressiv­e lande, til deres egen fordel,« sagde Dan Jørgensen.

Men den situation vil et flertal altså nu tvinge Dan Jørgensen ind i. Og Venstre placerer ansvaret herfor hos regeringen.

Synes du, det var dumt af regeringen at melde 55 pct. ud i EU, når flertallet i Folketinge­t vil noget andet?

»Jeg er meget tilbagehol­dende med at bruge ordet ”dumt”. Regeringen har ved flere lejlighede­r selv brugt udtrykket ”uklogt”, så det tror jeg, jeg vil bruge. Det er i hvert fald uklogt, at man ikke sikrer sig Folketinge­ts opbakning, før man melder ud,« siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

Dan Jørgensen skriver i en mail, at han har arbejdet hårdt for mindst 55 pct., som nu afspejler sig i kommission­ens udspil:

»Men vi må jo også vaere aerlige og sige, at det stadig er mindretall­et i EU, der støtter det ambitionsn­iveau. Så vi er kun halvvejs, og der venter meget hårde forhandlin­ger forude. Derfor risikerer vi, at et dansk krav om et mål på 65 pct., som ingen andre endnu har støttet, bliver kontraprod­uktivt i forhandlin­gerne. Som jeg ser det, er det ikke sådan, man skaber reel forandring. Men jeg ser selvfølgel­ig frem til at drøfte sagen med ordførerne. Og som jeg tidligere har sagt, så er vi klar, hvis der pludselig skulle vaere mulighed for at opnå et højere mål.«

Jeg vil gerne anerkende, at det er en stor opgave for en raekke EU-lande. Det synes jeg bare ikke er et argument for at saenke målsaetnin­gen SIGNE MUNK (SF), KLIMAORDFØ­RER

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark