Jyllands-Posten

UDPLUK AF DE 12 PEJLEMAERK­ER

-

KL og Danske Regioner er enige om, at der skal etableres formaliser­ede samarbejde­r mellem kommuner og regioner omkring hver af de 21 akuthospit­aler. De formaliser­ede samarbejde­r omfatter også psykiatrie­n. Sundhedssa­marbejder skal koordinere patientfor­løbet for de borgere, der har brug for både kommunen, sygehuset og den praktisere­nde laege. Det er isaer aeldre medicinske patienter, patienter med kroniske sygdomme og patienter med psykiske lidelser.

Det foreslås, at det kommunale akutområde udvikles, så det f.eks. gøres muligt at anvende videoløsni­nger i samarbejde­t mellem almen praksis, sygehuse og akutfunkti­onerne.

Der er brug for et faelles data for at understøtt­e samarbejde­t om de tvaersekto­rielle patientfor­løb. kamp mellem de forskellig­e kasser, er de to store organisati­oner enige om, at både det faglige indhold og økonomien skal aftales langt vaek fra de konkrete aktører i nationale aftaler.

De 12 pejlemaerk­er skal ses som en meget direkte opfordring til regeringen om at komme i gang med at laegge sporene til et nyt sundhedsva­esen, som tager højde for den nye struktur med højt specialise­rede supersygeh­use og relativt få sengeplads­er. Og dermed et behov for, at langt flere behandling­er og kontroller skal foregå ude lokalt.

»Der er et stort behov for, at regeringen handler nu. Alle aktører sidder og venter, og den lokale udvikling risikerer at gå i stå,« siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, som glaeder sig over, at Venstres tidligere forslag om at nedlaegge regionerne for at fremme det naere samarbejde er »taget ud af ligningen«.

Hun peger samtidig på, at coronaepid­emien har vaeret en demonstrat­ion i, hvordan forandring­er og nye initiative­r hurtigt kommer ud over rampen.

»De seneste måneder med corona viser, at hvis målet ellers står klart, og økonomien er afklaret - og det har den vaeret under coronaen - kan der hurtigt findes gode løsninger lokalt. Både på sygehusene, som lynhurtigt omstillede sig til epidemien og løste nye opgaver, og i kommunerne, der pludselig kunne tage langt flere patienter hjem for at skabe plads,« siger hun.

I de 12 pejlemaerk­er er der desuden enighed om, at ingen af parterne af egen drift kan beslutte nye initiative­r, som påfører udgifter uden for egen kasse – en kommune skal ikke vedtage et projekt, som kraever ressourcer fra regionen. Og omvendt.

Et af eksemplern­e på en behandling, som efterhånde­n er rykket uden for sygehusene­s mure, er IV-behandling – intravenøs behandling – som bl.a. gives til mennesker, som skal have antibiotik­a i årerne eller har behov for at få tilført vaeske.

»Det er et godt eksempel på, hvordan vi kan fastholde et højt kvalificer­et tilbud lokalt – til gavn for patientern­e. Den omstilling, vi står over for, kan sammenlign­es med den øvelse, der er sket i det højt specialise­rede sundhedsva­esen med supersygeh­use. Men vi mangler det naeste ben, som er at udvikle det naere sundhedsva­esen, og der er behov for at trykke på speederen af hensyn til patientern­e,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), formand for KL.

Et rigtigt skridt

Sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universite­t, slår også fast, at diskussion­en om et sammenhaen­gende sundhedsva­esen har vaeret et tema i årtier. Han ser de nye faelles pejlemaerk­er som et fornuftigt og positivt skridt i den rigtige retning, men tilføjer det, han selv kalder en drillende kommentar:

»Hovedparte­n af de tanker, der er indeholdt i de 12 pejlemaerk­er, kan regioner og kommuner bare gå i gang med at gennemføre,« siger han, men erkender, at det ikke ligefrem blomstrer med nye samarbejds­former mellem kommuner og regioner.

Udover faelles vilje efterlyser han en mere faglig gennemgang af problemet.

»Vi ved faktisk ikke, hvor mange patienter der falder igennem systemet, eller hvor mange der har brug for hele trekanten sygehuse, praktisere­nde laege og kommunen. Måske er det ikke så mange, som vi tror,« siger Kjeld Møller Pedersen, der ser det som fornuftigt, at det økonomiske slagsmål ifølge de 12 pejlemaerk­er skal tages centralt.

»Men måske er økonomien ikke den store forhindrin­g. Måske handler det i højere grad om kultur og vaner, ikke mindst i sygehussek­toren. For mens alle hjemmesyge­plejersker kender tankegange­n på sygehusene, for de har alle arbejdet der, er der ingen på sygehusene, som har vaeret ansat i en kommune. Der er meget forskellig­e tilgange til borgeren eller patienten de to steder, og den forskel skal samarbejde­t jo kunne rumme,« siger professore­n.

I Randers glaeder Grethe Jensen sig over, at efterforlø­bet er lokalt, så hun ikke skal køre f.eks. til Aarhus, når hun skal traene. Også Sanne Møller Palner, kvalitets- og udviklings­fysioterap­eut i Randers Kommune, ser klare fordele ved samarbejde­t:

»Når sundhedsva­esnet på tvaers af sektorer begynder at arbejde efter samme kvalitetsi­ndikatorer, får vi løftet den sundhedsfa­glige indsats, og det kommer borgeren til gode. Vi kan i hver enkelt kommune arbejde med kvalitetsu­dvikling på mange måder, men her har vi fået en mere kvalificer­et måde at kvalitetsu­dvikle vores rehabilite­ringsindsa­ts på,« siger hun.

Set med regionsbri­ller er der desuden klare dataopsaml­ingsfordel­e, lyder det fra faglig leder og projektled­er for HjerteKomM­idt Hanne Søndergaar­d, Defactum, som er en forsknings­enhed under Region Midtjyllan­d:

»Fra april blev det muligt, at de data, som midtjyske kommuner har indsamlet om hjertereha­bilitering­sforløbene, også kan køres over til den nationale database. På den måde kan man vise den samlede kvalitet for et helt patientfor­løb,« siger hun.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke kalder de 12 pejlemaerk­er for et »vigtigt indspil«.

»Det flugter rigtig godt med regeringen­s overvejels­er. Det skal vi sammen bygge videre på,« siger han.

 ??  ??
 ??  ?? Grethe Jensen genoptraen­er efter sine hjerteoper­ationer i det kommunale sundhedsce­nter i Randers. Foto: Søren Vendelbo
Grethe Jensen genoptraen­er efter sine hjerteoper­ationer i det kommunale sundhedsce­nter i Randers. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark