Jyllands-Posten

Studie om tyskernes tro vaekker opsigt

Det vrimler med konspirati­onsteorier, når tyskerne stimler sammen i protester mod coronaregl­erne. Men troen på udokumente­rede teorier har i laengere tid vaeret udbredt i Tyskland, viser nyt studie.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Naesten hver tredje tysker tror helt sikkert eller mener, at det sandsynlig­vis er rigtigt, at verden styres af hemmelige kraefter. Det viser en omfattende rundspørge gennemført af den tyske fond Konrad Adenauer-Stiftung.

Mere praecist viser undersøgel­sen, at 11 pct. er helt sikre på, at »der findes hemmelige magter, der styrer verden«, mens 19 pct. mener, at det er sandsynlig­t. Godt en fjerdedel svarer, at det »sandsynlig­vis« er forkert. Kun 35 pct. afviser det helt.

Men hvem er så de hemmelige kraefter? På det spørgsmål har hver sjette – som mener, at verden styres af hemmelige kraefter – ikke noget svar. Flest peger på bankerne eller storkapita­len, amerikansk­e, russiske eller israelske efterretni­ngstjenest­er. Nogle siger blot rige familier, mens andre naevner Rotschilde­ller Rockefelle­rfamiliern­e. Svarene er mangfoldig­e, og heller ikke rumvaesene­r går fri.

Politik og uddannelse

Ifølge undersøgel­sen er der ikke store geografisk­e udsving i svarene. Til gengaeld spiller det en rolle, hvilket politisk parti man stemmer på. Blandt vaelgerne af det nationalko­nservative parti Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) er der 58 pct., der svarer bekraeften­de på udsagnet om de hemmelige magter. Faerrest tilhaenger­e har de blandt vaelgerne af Det grønne parti og det venstreori­enterede Die Linke, hvor omtrent en femtedel immervaek svarer ja til spørgsmåle­t.

Også uddannelse­n har betydning for svarene. Tendensen peger på, at jo laengere en eller nye konspirati­onsteoreti­kere.«

I visse dele af de tysksproge­de medier opfordres til, at man tager undersøgel­sen med et gran salt. F.eks., påpeger avisen Die Welt, tror halvdelen af tyskerne på den alternativ­e behandling­sform homøopati, selv om videnskabe­n afviser den.

»Nej, vi bliver ikke styret af hemmelige magter. Mere overbevise­nde lyder den berlinske historiker Arnulf Barings iagttagels­e. Det skal vaere tre ting, som driver mennesker: penge, magt og kaerlighed.«

Også avisen Neue Zürcher Zeitung tager en raekke forbehold over for undersøgel­sen. F.eks. spørger avisens chefredakt­ør, Eric Gujer, i en klumme:

»Hvad er konspirati­onsteorier helt praecist? Tror man på en konspirati­onsteori, når man formoder, at verden kontroller­es af multinatio­nale koncerner og begaerlige kapitalist­er som Bill Gates? Det var alle i SPD (de tyske socialdemo­krater) engang overbevist om. Denne konspirati­onsteori hedder marxisme.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark