Jyllands-Posten

TRE MARCHER I SELMA

-

Den 7. marts 1965:

På Bloody Sunday blev 600 demonstran­ter angrebet af politiet på Edmund Pettus-broen.

Med borgerrets­lederen Martin Luther King i spidsen marcherede demonstran­ter igen. Politiet trådte til side, men King besluttede at vende om midt på broen, fordi det var for farligt at fortsaette. En ung hvid praest fra Boston, James Reeb, der kom for at støtte marchen, blev samme nat draebt af hvide racister.

Den 9. marts 1965:

Under beskyttels­e af praesident Lyndon B. Johnson, 2.000 amerikansk­e soldater og 1.900 medlemmer af Alabamas nationalga­rde blev marchen gennemført.

Den 21. marts 1965:

når de f.eks. forsøgte at få servering i restaurant­en Thirsty Boy, der ligesom de fleste andre var forbeholdt hvide.

Historien om, hvordan borgerrets­bevaegelse­n kaempede imod systematis­k undertrykk­else af sortes stemmeret, genfortael­les i byens museum, det såkaldte Interpreti­ve Center, der dog lige nu er lukket på grund af coronakris­en.

Her får gaester udleveret eksemplare­r af den test, som alle sorte i Selma skulle bestå for at få lov til at stemme. 68 meget indviklede og tekniske spørgsmål om den amerikansk­e forfatning, som ville vaere stort set umulig at besvare selv for en ekspert. Hvide skulle til gengaeld blot besvare et spørgsmål om, hvem der traeder til i tilfaelde af, at praesident­en ikke laengere er i stand til at udføre sine pligter.

Joanne Bland bakker 100 pct. op om de protester mod systemisk racisme i bl.a. politiet, der finder sted tvaers over USA. Hendes egen søn er politibetj­ent, så hun ved, at der er brug for forandring. Men, advarer hun, det skal ikke ske ved at omskrive historien eller gennem voldelige optøjer.

 ??  ?? Kevin Sawyer (t.h.) fortaeller, at han ikke laerte noget om Edmund Pettus i gymnasiet. Han går ind for at omdøbe broen.
Kevin Sawyer (t.h.) fortaeller, at han ikke laerte noget om Edmund Pettus i gymnasiet. Han går ind for at omdøbe broen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark