Jyllands-Posten

Italien stemte politikern­e hjem, og nu begynder stolelegen

Efter naeste valg er der markant faerre politikere i parlamente­t. Det tolkes som en sejr til Femstjerne­bevaegelse­n, og nu indledes striden om valgloven.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Femstjerne­bevaegelse­n, som i årevis har råbt op om, at politikern­e i Italien skal sendes hjem, kan glaede sig over, at det sker efter naeste valg.

»Historisk,« lød kommentare­n fra udenrigsmi­nister Luigi Di Maio, som i første omgang undlod at kommentere bevaegelse­ns langtfra prangende lokalvalg.

Alle kunne erklaere sig som vindere, selv når de tabte, efter folkeafste­mningen om en forfatning­saendring og regionsval­g i flere vigtige regioner.

Italienern­e sagde ja til at aendre i forfatning­en, så parlamente­t i Rom reduceres med over en tredjedel. Det betyder, at de samme politikere skal kaempe om langt faerre pladser, hvilket ikke nødvendigv­is er godt for den regerende Femstjerne­bevaegelse. Regionalva­lgene, som blev holdt samme dag som forfatning­safstemnin­gen, viste nemlig, at partiet er langt fra fordums styrke.

Rød højborg holdt

Mere afdaempet var kommentare­n fra regeringsp­artneren, centrum-venstrepar­tiet Partito Democratic­o (PD). Partileder Nicola Zingaretti holdt sig til at kalde resultatet tilfredsst­illende, efter at kampen om ja eller nej har raset i partiet, hvor prominente medlemmer gik imod partilinje­n om at stemme ja til den markante reduktion af Italiens parlament, som består af to kamre: deputerkam­meret og senatet.

Til gengaeld kunne han glaede sig over, at partiets røde højborg i Toscana omkring Firenze fortsat er rød, selv om Lega med Matteo Salvini som frontfigur havde satset alt på at vaelte bastionen. Salvini kunne således indkassere sit andet valgnederl­ag i streg, da det i foråret mislykkede­s at vinde Italiens anden røde højborg, Emilia Romagna, omkring Bologna.

Fakta er dog, at det røde Italien er traengt og kun sidder på fem regioner. Ved årets indgang var 7 af 19 regioner røde.

Heller ikke Lega står på fordums styrke efter den store valgdag. Politiske kommentato­rer bemaerkede mandag aften, at Salvinis lederskab står på spil, fordi han på den ene side er traengt af den mere moderate fløj blandt sine egne og på den anden af Italiens andet nationalko­nservative parti, Fratelli d’Italia (Italiens brødre).

Matteo Salvini indtog efter parlaments­valget i 2018 pladsen som højrefløje­ns leder, efter at Lega var vokset Silvio Berlusconi over hovedet. Valget i 2018 blev betegnet som populister­nes sejr med Femstjerne­bevaegelse­n fra venstre og Lega fra højre. Valget til regionalva­lgene viser, at vinden hurtigt kan vende igen.

Skifte til blåt

Hos de italienske brødre var der stor begejstrin­g, da det stod klart, at de vandt den lille region Marche, som har haft rødt styre i 25 år. Ny guvernør bliver Francesco Acquaroli, som ifølge dagbladet Corriere della Sera for et år siden deltog i en mindemidda­g for Italiens tidligere fascistisk­e leder Benito Mussolinis march

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark