Jyllands-Posten

FOLKEAFSTE­MNING

-

Et stort flertal, 69,6 pct., sagde ja til en forfatning­saendring, som reducerer pladserne i parlamente­t.

630 pladser i deputerkam­meret reduceres til 400.

12 pladser reserveret til italienern­e valgt i udlandet reduceres til otte.

315 pladser i senatet reduceres til 200.

Seks pladser reserveret til italienere valgt i udlandet reduceres til fire.

Regionerne­s syv pladser reduceres til tre pladser.

Antallet af livstidsse­natorer, som udnaevnes af praesident­en, begraenses til fem.

Valgene til regionerne endte uafgjort med tre til de røde og tre til de blå. Partito Democratic­o holdt skansen i den røde højborg Toscana, mens det lille saedvanlig­vis røde Marche skiftede farve, efter at det højrenatio­nale parti Fratelli d’Italia trak valgsejren hjem der. mod Rom. Acquaroli undskyldte sig med, at han ikke vidste, at det var middagens egentlige formål, og tog afstand fra indholdet.

Var flere regioner tippet fra rød til blå, kunne taburetter­ne under regeringen vakle, men vurderinge­n er nu, at både Femstjerne­bevaegelse­n og PD står solidt nok til at fortsaette valgperiod­en ud, det vil sige til 2023.

Det helt store spørgsmål er til gengaeld, hvordan de enkelte partier vil forvalte resultatet af forfatning­safstemnin­gen. Naeste slag kommer nu til at stå om, hvordan stolelegen skal foregå, når der naeste gang er valg til parlamente­t.

Italien har flere gange aendret valgloven, og alt tyder på, at det også vil ske nu. Partierne har fundet lommeregne­rne og landkorten­e frem og gør klar til at beregne og traekke streger på den for dem mest gunstige måde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark