Jyllands-Posten

»DR Ultras opgave er at vaere på børnenes side«

Er det »licensfina­nsieret blotteri« eller public service til tiden, når DR i programmet ”Ultra smider tøjet” atter stiller voksenkrop­pen til skue for 11-13-årige skoleeleve­r?

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

»Du skal lige vide, at der er nøgne tissemaend på din skaerm lige om lidt,« varsler vaerten i introdukti­onen til et afsnit af ”Ultra smider tøjet” med penistema fra 2019.

I DR-programmet, der nu kører på anden saeson, optraeder voksne medvirkend­e i Adam og Eva-kostumer foran skoleklass­er, der kan stille spørgsmål om emner som vaegt, kønsdele, kropsbehår­ing og tatovering­er.

”Ultra smider tøjet” har for nylig krydset atlanten og skabt overskrift­er i bl.a. The New York Times samt debat i kommentars­porene. Herhjemme mener DF-politikere­n Peter Skaarup for eksempel, at konceptet er for ekstremt.

»Kunne vi ikke bare lade børn vaere børn og så vente med den slags, til de når puberteten?« skrev han for nylig på Facebook, mens en anden kritiker, sognepraes­t Jesper

Bacher, har udtalt sig til Kristeligt Dagblad:

»Jeg synes, det er vulgaert og usmageligt, at voksne maend står og viser deres lem for børn. Jeg ved ikke, hvad DR taenker på. Børn skal selvfølgel­ig have en sober og alderssvar­ende seksualund­ervisning, men denne penisparad­e ligner licensfina­nsieret blotteri.«

Respektful­d formidling

Anderledes begejstret er Niels Ulrik Sørensen, forsknings­leder og lektor på Center for Ungdomsfor­skning, efter at have set begge saesoner. Han kalder programmet respektful­dt og på børnenes praemisser.

Det er en praemis for at vaere barn og ung i dag, at man eksisterer i et hav af nøgenhed, kropslighe­d og kropsaeste­tik, siger Niels Ulrik Sørensen. Så DR-programmet er givetvis ikke det første sted, seere i mindre skabeloner møder nøgne kroppe.

»Men de har måske ikke fået saerligt mange billeder af, hvordan nøgne kroppe ser ud, når de ikke er aestetiser­ede og perfektion­erede i overensste­mmelse med tidens snaevre kropsideal­er,« siger han.

»Vi ved fra forskning i pornografi, at unge i vid udstraekni­ng godt er klar over, at de billeder af kroppe og seksualite­t, der proppes ned i hovedet på dem, er aestetiser­ede og perfektion­erede kroppe. De ved, der er lagt filtre på, og at det er iscenesat og opstillet, for vi har opdraget dem til at vaere kritiske mediebruge­re. Men de er mere famlende og nysgerrige over for, hvordan krop og seksualite­t fungerer og tager sig ud uden for en aestetiser­et og perfektion­eret rammesaetn­ing.«

Behøver det vaere så eksplicit?

»Jeg er vokset op i 1970’erne, der var praeget af en staerk ambition om, at børn og unge skulle møde realistisk­e billeder af krop og seksualite­t i bøger og film. Vi skulle vide, hvordan krop og seksualite­t fungerede, og mange af os laerte den basale anatomi i bøger, vi lånte på børnebibli­oteket. Siden er der sket en aestetiser­ing og seksualise­ring af den nøgne krop. Samtidig er vi blevet mere opmaerksom­me på at beskytte børn fra den nøgne voksenkrop, og der har med rette vaeret et skaerpet fokus på seksuelle overgreb mod børn, og at børn ikke skal udsaettes for en voksenseks­ualitet. Men det, vi ser i det her program, er lige netop en afaestetis­ering og en af-seksualier­ing af voksenkrop­pen. Den traeder nøgternt og sårbart frem. Det gør kønsdelene også. I al deres forskellig­hed og som noget, man kan tale helt nøgternt om som en del af den kropslige anatomi. På den måde afmystific­erer man kønsorgane­rne og bidrager til en forståelse af deres virkemåder og funktion uden at overlaesse børnene og de unge med en voksenseks­ualitet.«

Med programser­ien ønsker DR Ultra at vise kroppe i alle afskygning­er til børn i Ultras målgruppe på 9-14 år. Lad mig slå fast, at det er der absolut intet seksuelt i. MORTEN SKOV HANSEN, CHEF FOR DR ULTRA

På børnenes side

Niels Ulrik Sørensen vil ikke spekulere i, hvilke alders

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark