Jyllands-Posten

Renée Toft Simonsen byder på regnbuefam­ilieog friskoleli­v i sin seneste børnebog

Renée Toft Simonsen har skrevet en underholde­nde og hjertevarm opfølger til ”Børnene fra Sølvgade”. Nogle gange bliver humoren dog lidt indforståe­t.

- BØRNENE FRA SØLVGADE TAGER KAMPEN OP kultur@jp.dk

år udgav Renée Toft Simonsen børnebogen ”Børnene fra Sølvgade” og introducer­ede for første gang sine laesere til børnene Katinka, Tristan, Kirk og Petra, der på bedste Pippi

Langstrømp­e-vis boede alene i en lejlighed i Sølvgade i København.

Nu er der så kommet en opfølger. Børnene er nemlig flyttet fra Sølvgade til det paene Frederiksb­erg. Her bor de hos det kulturradi­kale, homoseksue­lle par Brian og miss Nelly, som har taget dem under deres vinger og meldt dem ind i Frederiksb­erg Friskole. Alt er fryd og gammen i den nye familie. Lige indtil børnenes rige bedstefora­eldre og kommunetro­lden (som vi kender fra første bind) selvfølgel­ig dukker op og blander sig.

Kampen mod systemet

Renée Toft Simonsen har tidligere haft succes som børnebogsf­orfatter med bogseriern­e ”Tiberius Tudefjaes” og bøgerne om Karla, som også er lavet som film. Der er ingen tvivl om, at ”Børnene fra Sølvgade”-bøgerne også vil gøre sig godt som familiefil­m. De humoSidste ristiske scener og farverige karakterer egner sig godt til det, og så er det en fin fortaellin­g om den kamp, nogle børn må tage mod systemet og en masse åndssvage voksne for at blive hørt.

Til trods for børnenes omtumlede tilvaerels­e holder bogen sin humoristis­ke tone hele vejen igennem. Der er også en del samfundssa­tiriske beskrivels­er at komme efter for de voksne, som for eksempel det småhykleri­ske i, at Brian, der egentlig er imod julegaver og forbrug af hensyn til klimaet, alligevel ikke siger noget til at få et abonnement på papirudgav­en af Weekendavi­sen.

Undervejs er der mange sproglige vendinger, som hovedperso­nen hiver frem og forklarer – som for eksempel hvad det betyder, at der er stilhed før storm. Den slags er sjovt for børn at tygge på, men enkelte steder kan de mange forklaring­er også godt komme til at bremse fortaellin­gen.

Lidt indforståe­t

Det haender også, at humoren bliver lidt indforståe­t. Børnenes skoleleder på Frederiksb­erg Friskole, Petrus Slyngborg, lader i hvert fald til at ligge voldsomt taet op ad Frederiksb­erg Friskoles virkelige forstander, Per Slyngborg. Det er hyggeligt at laese, hvis man selv kender skolen eller har haft ham som efterskole­forstander engang i 00’erne, som det tilfaeldig­vis gør sig gaeldende for undertegne­de. For alle andre vil referencen nok vaere rimelig ligegyldig. Det er naturligvi­s ikke første gang, at en litteraer figur er staerkt inspireret af virkelighe­den, men når miss Nelly fremhaever forstander­en som »verdens flinkeste mand« og eksplicit henviser til skolens »sorg- og kriseplan«, kommer det med sine rødder i virkelighe­den naesten til at virke som en reklame, og det tror jeg ikke er hensigten.

Det aendrer heldigvis ikke ved, at ”Børnene fra Sølvgade tager kampen op” er et glaedeligt gensyn med de fire krudtugler fra Sølvgade, fyldt med hjertevarm fortaelleg­laede. Mest af alt skal man laese den som en underholde­nde fortaellin­g om at holde sammen som familie – også selv om konstellat­ionen ikke ser helt gennemsnit­lig ud.

BØRNEBOG

GRO VASE

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark