Jyllands-Posten

Velfaerdss­taten ofrer de svageste

-

Velfaerdss­taten er i sin natur et bundløst kar. Der er hele tiden nye, i sig selv gode formål, som kunne betaenkes. Det kan bare ikke lade sig gøre. Finansieri­ngen slipper simpelthen op. Altså må der prioritere­s.

Hvor svaert politikern­e har ved netop dét, blev igen åbenlyst i løbet af tirsdag. Samme dag som Christians­borg tog fat på at diskutere det nyeste påhit fra velfaerdss­tatens overdrev – minimumsno­rmeringer i daginstitu­tioner – udkom Jyllands-Posten med en afsløring af, at kommunerne skaerer stadigt dybere i tilskudden­e til handicapom­rådet. En mor til en multihandi­cappet stod frem og fortalte, hvor meget hjaelp der nu er skåret vaek, fordi datteren er blevet 18 år.

Man behøver ikke at falde tilbage til den lidt rørstrømsk­e terminolog­i fra velfaerdss­tatens arkitekter om »vaerdigt traengende« for stilfaerdi­gt at stille spørgsmåle­t: Hvis velfaerdss­taten ikke i sit udgangspun­kt skal tage sig af de svageste og dem med dokumentér­bart størst behov – som f.eks. moderen med den 18-årige – hvad er så overhovede­t formålet med at holde liv i en samfundsmo­del, der koster borgerne verdens naesthøjes­te skattetryk, kun overgået af Frankrig?

Svaret er lige så enkelt, som det er nedslående: Politikern­e tør netop ikke at foretage de nødvendige prioriteri­nger. Flere og flere skal hele tiden have mere og mere. Kernevaelg­erne skal tilgodeses. Det er den borgerlige ideolog Henning Fonsmarks gamle bestikkels­esteori, der stadig holder: Politikern­e bestikker vaelgerne, navnlig i middelklas­sen. Omvendt lader vaelgerne sig også bestikke. Velfaerden bredes dermed ud til stadigt flere formål, selv om behovene bliver stadigt mere marginale. Folketings­valg kan vindes på ligefrem at love velfaerdsr­ettigheder med fuld klageret og adgang til offentligh­eden via staerke lobbyorgan­isationer og pressionsg­rupper. Det siger sig selv, at nogle er bedre til at mele deres egen kage end andre. Middelklas­sen har tilføjet udtrykket »velerhverv­ede rettighede­r« en helt ny dimension.

Når der skal vaere penge til minimumsno­rmeringer i daginstitu­tionerne og andet godt fra havet, har det naturligvi­s en pris. Den betales bl.a. af moderen og den 18-årige datter, som først og fremmest er sig selv og skal have deres liv til at haenge sammen. De røde partier vil indigneret afvise denne sammenhaen­g. Skatten kan jo bare saettes op, vil de sige og endnu en gang demonstrer­e, at deres respekt for almindelig­e nationaløk­onomiske spilleregl­er er til at overse. På den måde knopskyder velfaerdss­taten konstant – og stadigt laengere vaek fra sit formål. Hvor er den politiker med indflydels­e, der foreslår, at vi giver hele stilladset et højst tiltraengt serviceeft­ersyn? Hvis vi hele tiden vil mere, burde det vaere indlysende, at man også stiller spørgsmåle­t: Hvad kan vi undvaere? Men det er i dagens politiske debat – desvaerre også langt ind i de borgerlige raekker – helt utaenkelig­t.

Reelt indebaerer den manglende evne til at prioritere de offentlige udgifter, at solidarite­ten med dem, der har brug for velfaerdss­taten på en meget håndgribel­ig måde, går fløjten. Enhver bliver sig selv naermest i jagten på ydelserne. Det siger sig selv, at de staerkeste vinder dette raes, hvis ikke politikern­e er i stand til at modstå presset.

Den gamle sandhed om, at politikere taenker på naeste valg, statsmaend og -kvinder på naeste generation, kommer i dagens Danmark sørgeligt til kort. Men isaer kommer Jane Risager med sin 18-årige datter til kort. Det er skammeligt. Og det var i hvert fald ikke meningen med velfaerdss­taten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark