Jyllands-Posten

Vi kan ikke vide alt om Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e

- NIELS FLEMMING HANSEN MF, forsvarsor­dfører (K)

Hele vores sikkerheds­net er under hårde beskyldnin­ger i disse uger. Debatten om overvågnin­g og internatio­nalt samarbejde er til diskussion, og ingen forstår helt, hvad sagen drejer sig om, da de, som ved noget, ikke kan sige noget. Sådan er det, og sådan må det vaere. Hvis jeg skal vaelge mellem min sikkerhed eller fuld offentlig gennemsigt­ighed, så vaelger jeg min sikkerhed. Prisen er, at nogle ved noget om udefrakomm­ende trusler og internatio­nalt samarbejde, som jeg ikke ved noget om. Det lever jeg med, hvis det betyder, at vi sikrer Danmark mod et terrorangr­eb.

Der gaelder et helt saerligt kodeks i Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE), hvor gensidig tillid og absolut fortroligh­ed er en forudsaetn­ing for stabilt og sikkert efterretni­ngsarbejde. At kompromitt­ere dette kodeks kan betyde, at efterretni­ngstjenest­en ikke fremover har adgang til informatio­ner, som udveksles mellem vores allierede og samarbejds­partnere. Det er en tillid, som tager lang tid at opbygge, men et øjeblik at nedbryde.

Vi er i Danmark dybt afhaengige af internatio­nale partnere – og vi har ikke kapacitet og styrke til at agere isoleret. Vi er afhaengige af andre tjenesters gode arbejde i tillaeg til vores eget. En stor del af efterretni­ngsvirksom­hed er at agere på begrundet mistanke. Langt den overvejend­e del er blinde spor og grundløse bekymringe­r, men som ikke kan forsvares ikke at efterprøve.Ved at samarbejde med vores allierede er vi i stand til at indhente og analysere enorme datamaengd­er, kortlaegge strukturer og terrororga­nisationsn­etvaerk helt ned på enkeltpers­on og gruppering­er. Et fjendebill­ede, som hverken Forsvaret eller Politiets Efterretni­ngstjenest­e ville vaere i stand til at tegne selv – om end de havde al tid i verden.

Samarbejde­t med saerligt USA kan synes som et naturligt, naesten selvfølgel­igt, men ingen kommer sovende til amerikaner­nes engagement og samarbejds­villighed. Dette samarbejde­t har laenge vaeret synligt, men det er gradvist forbedret og taget til i omfang og styrke.

Der har vaeret en klar og positiv historisk udvikling. Tilbage i 1990’erne på Balkan fik vi de efterretni­nger, som vores internatio­nale samarbejds­partnere besluttede at dele med os – oftest fordi de havde en national egenintere­sse i, at vi var oplyst. Vi kunne på konkrete og afgraensed­e forespørgs­ler få beskeden indsigt, men der var ingen garanti herfor. En meget sikker indikator på et tillidsful­dt samarbejde var, om man som dansk udsendt kunne få fysisk adgang til vores samarbejds­partneres efterretni­ngskontore­r.

Amerikaner­ne har historisk haft en veludbygge­t efterretni­ngstjenest­e, og et andet eksempel er, at i Bosnien stillede amerikaner­ne deres efterretni­ngskapacit­et til rådighed. De sad inde med meget detaljered­e oplysninge­r og satellitbi­lleder af såkaldt hellige krigere og deres lejre i Bosnien. Men vi fik kun indsigt i kortfatted­e uddrag, og kun når det tjente amerikaner­ne.

Samarbejde­t tog fart i 00’erne, hvor vi sammen med USA gik ind i Irak og Afghanista­n. Her var Danmark en betroet samarbejds­partner. Her var makkerskab­et betonet af taet fysisk samarbejde, men også at de danske missioner fik adgang til de efterretni­nger, som vi havde brug for. Og det kan ikke andet end falde mig ind, at vi formentlig havde haft langt flere tab af danske soldaters liv, hvis vi i Irak og Afghanista­n havde haft de samme relationer som på Balkan i 90’erne.

Samarbejde­t med saerligt USA kan synes som et naturligt, naesten selvfølgel­igt, men ingen kommer sovende til amerikaner­nes engagement og samarbejds­villighed.

Som moderne demokratis­k stat kan det vaere svaert at forstå, at ikke alle offentlige institutio­ner og myndighede­rs arbejde nødvendigv­is skal frem i lyset. Dermed også sagt, at vi skal have udstukket en lovgivning­smaessig ramme for efterretni­ngsvirksom­heder, at vi skal have et etableret tilsyn og en raekke kontrolind­satser, som forhindrer misbrug – men vi skal først som sidst acceptere, at vi ikke er helt og fuldt oplyste.

Vores efterretni­ngstjenest­e er bevidste om denne praemis, og at den hver dag balancerer på et knivsaeg mellem demokratis­k gennemsigt­ighed og efterretli­g diskretion. Derfor har FE skrappe interne kontroller, og informatio­n af chefniveau­et er omfattende, for ingen kan alene sidde med ansvaret for at vurdere, om en konkret analyse er legal – og det går hele vejen til toppen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark