Jyllands-Posten

Forhuden er en vigtig del af mandens krop

-

Grete Søbye Høj efterlyste for nylig i JP et indlaeg fra en person med erfaring med omskaering. Jeg har levet med forhud i ca. 50 år og uden i ca. 30 år. Omskaering­sdebatten har også generet mig derved, at den føres af ukyndige. Hvad ved jøder om forhud, de mistede som spaed? Hvad ved forhudsint­akte maend om at undvaere den? Og kvinder ved selvsagt ikke i denne sammenhaen­g, hvad de taler om. Skikken blandt jøder er gammeltest­amentlig, idet Abraham i en høj alder skar sin forhud af. Man kan forestille sig en gammel mand, som forpint af spansk krave får lindring ved at skaere i sig selv.

Spansk krave er en smertefuld tilstand, hvor forhuden er trukket tilbage uden at kunne komme frem. I det lys giver fortaellin­gen god mening. Hans ide, det, der kaldes en pagt med Gud, om, at alle drenge og maend i slaegten også skulle omskaeres, har jeg derimod svaert ved at forlige mig med.

Forhuden er et vigtigt organ; den baerer et stort antal føleceller, der gør organet til mandens mest følsomme del. Derudover indeholder forhuden nogle talgproduc­erende celler, som holder overfladen af penishoved­et glat og også meget følsomt. Signalet fra føleceller­ne indgår sammen med andre stimuli i en kaede af reflekser, som har stor betydning i forbindels­e med seksualite­t, specielt samleje. Når signalerne fra føleceller­ne mangler, er der reflekser, som ikke virker. Når vedligehol­delsen af overfladen af penishoved­et mangler, sker der en gradvis aendring af overfladen, som kan minde om hård hud. Den bliver følelseslø­s, og konsekvens­erne er som før omtalt. Det kan endda vaere svaert at føle urinstrømm­en under vandladnin­g, med hygiejnisk­e problemer til følge. At omskaering skulle vaere et mindre og betydnings­løst indgreb passer ikke. Tab af en finger vil vaere langt mindre alvorligt.

Forhåbentl­ig opfylder dette Grete Søbye Højs ønske, og ja, jeg er tilhaenger af et forbud mod ikkemedici­nsk indikeret omskaering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark