Jyllands-Posten

ITD er den lige vej mod forringet postservic­e

-

Her i avisen affejer adm. direktør i ITD og tidligere transportm­inister, Carina Christense­n, Vagn Frentz’ bekymringe­r om, hvordan det skal gå med postservic­en i de tyndt befolkede dele af landet, hvis ikke Postnord klarer opgaven. Men Vagn Frentz har i den grad grund til bekymring. For ingen andre virksomhed­er har interesse i at omdele post i områder af landet, hvor de ikke kan tjene penge på det. Det har historien og senest erfaringer­ne fra Finland vist, hvor modellen er prøvet af uden succes. Her viste det sig netop, at markedet ikke løftede opgaven tilfredsst­illende.

Carina Christense­n påstår noget andet, men hun mangler stadig at fortaelle, hvilke af hendes medlemmer der vil forpligte sig og har kapacitet til at indsamle, sortere og omdele danskernes post? Det bliver en tung omgang for en vognmand at komme i gang med. Siden den fulde liberalise­ring af brevmarked­et har der nu vaeret 10 år til at komme ind på markedet, og som årene er gået, og brevmaengd­en er faldet, så er forretning­spotential­et kun blevet ringere.

Carina Christense­n kan da godt bilde os ind, at hendes medlemmer nu står i kø for at påtage sig opgaven.

Men når realiteter­ne rammer, og befordring­spligten overlades til markedet, er de store tabere de tyndt befolkede områder og de knap 400.000 danskere, der har frameldt sig digital post. De vil i bedste fald stå tilbage med en forringet og dyr postservic­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark