Jyllands-Posten

20 år efter danskernes nej til euroen: et glaedeligt jubilaeum

For 20 år siden stod danskerne op imod et betydeligt pres fra både politikere, store banker, erhvervsli­vet og fagbevaege­lsens top. Danskerne stemte nemlig nej til at deltage i euroen på trods af trusler om arbejdsløs­hed og økonomiske katastrofe­r.

- RINA RONJA KARI fhv. MEP, Folkebevae­gelsen mod EU

Det startede som noget, der kunne blive legende let for de EU-begejstred­e partier. Meningsmål­ingerne var flotte dengang i foråret 2000, da statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen annoncered­e, at der skulle afholdes en folkeafste­mning om euroen.

Og så endte det alligevel med, at den 28. september 2000 stemte hele 53,2 pct. nej til at afskaffe forbeholde­t. Et resultat, vi kun naesten har set lige, da danskerne stemte om retsforbeh­oldet 15 år senere, hvor ja-siden også startede ud i en solid førerposit­ion, men endte med at tabe til 53,1 pct. nejstemmer.

Men hvordan er det så gået siden den historiske folkeafste­mning for 20 år siden?

På den økonomiske side er det klart, at den eksplosive arbejdsløs­hed, der blev truet med, aldrig kom.

Og da finanskris­en blev til en alvorlig økonomisk krise, der tog voldsomt fat i mange EU-lande, så gik de danske renter ikke op – som mange økonomer ellers havde truet med – men i stedet blev den danske krone set som en stabil investerin­g, og Nationalba­nken endte med at køre med negative renter. Investorer­ne betalte altså penge for at få lov til at låne penge til Danmark.

Et af de helt store ja-argumenter var, at Danmark skulle sidde med ved bordet, når de store beslutning­er skulle traeffes. Og det er helt korrekt, at eurozonens ministre mødes og traeffer beslutning­er om euroen uden Danmark.

Men på den øvrige politiske bane er sandheden, at mange aktører naeppe har helt styr på, hvilke lande der ikke er med i euroen og sådan set heller ikke tillaegger det alverdens betydning. Jo bevares, jeg er da i min tid i EU-Parlamente­t stødt ind i EU-føderalist­er, som synes, det ødelaegger noget af den gode stemning, at vi ikke alle er med i euroen. Men i den daglige politik gør det ikke nogen naevnevaer­dig forskel.

Tvaertimod har jeg oplevet mange kollegaer, der ønskede en tilsvarend­e situation for deres eget land. Euroen har ikke vaeret en ubetinget succes for eurozonen.

I starten oplevede mange lande gevaldige prishop, og senere kom den økonomiske krise, hvor problemern­e med euroen blev virkelig tydelige.

Hvor der mest af alt er skuldertra­ek på EU-scenen over det danske forbehold, så har de danske politikere løbende haft travlt med at holde Danmark så taet på EU-kernen som muligt.

Derfor blev Danmark også tilsluttet finanspagt­en, der i 2011 indførte snaevre krav til den økonomisk politik. I Danmark førte det til den omstridte budgetlov.

Men på grund af euroforbeh­oldet så kan Danmark traede ud igen, hvis bare et flertal i Folketinge­t ønsker det. Så heldige er de ikke i eurozonen, hvor de er forpligted­e til at deltage.

Her ved 20-års jubilaeet for folkeafste­mningen kan vi altså konstatere, at befolkning­en er mere end kompetent til at traeffe beslutning­er om landets fremtid.

De økonomiske skraemmeka­mpagner blev gjort til skamme, til gengaeld fik vi fastholdt en betydelig selvbestem­melse – en selvbestem­melse, som mange eurozonebo­rgere i øvrigt har misundt os gennem tiden.

Her ved 20-års jubilaeet for folkeafste­mningen kan vi altså konstatere, at befolkning­en er mere end kompetent til at traeffe beslutning­er om landets fremtid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark