Jyllands-Posten

Amy Coney Barrett står på trappen til USA’s Højesteret

Amy Coney Barrett er topkandida­t til at blive nomineret som USA’s nyeste højesteret­sdommer.

- RASMUS FREDSTED rasmus.fredsted@jp.dk

Allerede i løbet af Amy Coney Barrets første år som jurastuder­ende på University of Notre Dame i den amerikansk­e stat Indiana blev der lagt maerke til hende.

Medstudere­nde så hende som flittig og en af de bedste på årgangen, mens en gruppe af professore­r på universite­tet så potentiale.

De hjalp hende senere med at lande jobbet som assistent for det konservati­ve ikon og højesteret­sdommer Antonin Scalia, og flere år efter ansatte de hende som professor i jura på hendes gamle universite­t.

Nu er Amy Coney Barrett favorit til at blive det nyeste medlem af USA’s Højesteret, efter at den tidligere højesteret­sdommer Ruth Bader Ginsburg i sidste uge gik bort efter et langt forløb med kraeft.

Solid konservati­v

Flere iagttagere påpeger, at det allerede var under hendes tid som studerende, at vejen mod posten som højesteret­sdommer blev lagt, og som en tidligere kollega på universite­tet siger til det amerikansk­e medie Politico:

»Hun er blevet oplaert til det her hele sit liv.«

Hvor Ruth Bader Ginsburg var kendt for sine liberale synspunkte­r, beskriver flere amerikansk­e medier den 48årige mor til syv, der siden 2017 har vaeret føderal dommer i retsdistri­ktet i Wisconsin, Illinois og Indiana, som en »solid konservati­v«, der på mange måder er formet af hendes tid som assistent for Antonin Scalia.

Tilbage i 2018 var Amy Coney Barrett også med blandt topkandida­terne, da der dengang skulle udpeges ny højesteret­sdommer. Her forsøgte Demokrater­ne at problemati­sere hendes konservati­ve syn på abort. Uretfaerdi­gt, lød det fra venner af dommeren, der mente, at opmaerksom­heden på en enkelt sag var forkert.

»Det har vaeret vildledend­e at se den klogeste person, jeg kender, blive reduceret til, hvordan hun vil stemme i en enkelt sag, når hun er meget mere end det,« lød det fra hendes tidligere medstudere­nde Alex Blair til mediet South Bend Tribune.

Amerikansk­e højesteret­sdommere kan få stor betydning for, hvordan landets love skal fortolkes og er som oftest et stort politisk emne i USA.

For Donald Trump er forhåbning­en, at nominering­en af en konservati­v kandidat kan mobilisere stemmer fra højrefløje­n.

Hun er blevet oplaert til det her hele sit liv TIDLIGERE KOLLEGA PÅ UNIVERSITY OF NOTRE DAME.

Amy Coney Barrett, føderal dommer, Chicago

 ??  ?? Amy Coney Barrett er tidligere professor på University of Notre Dame og har arbejdet som assistent for den højesteret­sdommer Antonin Scalia. Foto: Notre Dame University/Reuters
Amy Coney Barrett er tidligere professor på University of Notre Dame og har arbejdet som assistent for den højesteret­sdommer Antonin Scalia. Foto: Notre Dame University/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark