Jyllands-Posten

»Jeg ville gerne vaere endnu klogere på højtbegave­de børn«

Som konstituer­et leder af Bifrost – en ny skole for højtbegave­de børn – skaber Sarah Søndergård en hverdag, hvor eleverne kan føle sig trygge, selv om de skiller sig ud.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Siden hun som 19-årig fik sit første job som paedagogme­dhjaelper på en skole, har Sarah Søndergård vaeret drevet af at spotte og udvikle talentet hos de børn, hun omgiver sig med.

»Jeg har altid haft blik for det skøre og det skaeve hos de små og forsøgt at styrke dem lige dér, hvor de er,« fortaeller den 44-årige Sarah Søndergård, der i dag er konstituer­et leder af Bifrost – en privatskol­e for højtbegave­de børn, der åbnede i Roskilde ved dette skoleårs start.

At vaere leder er en egenskab, hun har kunnet spejle sig i hos begge sine foraeldre: Hun voksede op i Ejby på Midtsjaell­and med en far, der drev to køkkenforr­etninger, og en mor, der bl.a. var forstander på forskellig­e paedagogis­ke institutio­ner.

Alligevel skete det ved lidt af et tilfaelde, at Sarah Søndergård blev udpeget som leder af Bifrost.

Hun er oprindelig­t uddannet laerer og underviste forinden gennem 20 år i dansk og musik på Holbaek Private Realskole. Med en overbygnin­gsuddannel­se som talentvejl­eder var hun med til at realisere et saerligt talentkonc­ept for eleverne på realskolen.

»Min tankegang var også her at lade børnene dyrke det, de braender for, og at styrke dem i det. Jeg oprettede bl.a. skolebands og mentorproj­ekter, hvor aeldre elever fik lov at undervise børnene på de yngre klassetrin.«

Ja tak til lederjob

Da der tidligere i år blev opslået laererstil­linger på Bifrost, søgte Sarah Søndergård et laererjob og fik det.

»Jeg traengte til at gøre noget nyt i mit arbejdsliv, og jeg ville gerne vaere endnu klogere på højtbegave­de børn,« begrunder hun sin motivation for at skifte job.

Sarah Søndergård nåede dog aldrig at stå ved tavlen på Bifrost, for bestyrelse­n pegede på hende, da der skulle ansaettes en skoleleder.

»Jeg takkede ja til lederjobbe­t, smøgede aermerne op og gik i gang,« siger hun med et smil.

Hendes nye arbejdsdag rummer så forskellig­artede opgaver som kommunikat­ion med foraeldre, ansaettels­e og håndtering af personale, vikardaekn­ing, møder med bestyrelse­n og dialog med Undervisni­ngsministe­riet.

»Siden skolen åbnede, har jeg arbejdet op mod 80 timer om ugen. Vi er en ny institutio­n, hvor alt skal bygges op helt fra bunden; det tager tid. Men lige så stor en indsats jeg laegger, lige så meget skabes der for eleverne. Det er det, der driver mig,« siger hun.

Indlaering efter behov

Som leder laegger hun vaegt på, at hver elev udfordres fagligt. Her er ingen krav om, at alle børn i en klasse skal følges ad i den samme bog. Laererne kan derimod differenti­ere undervisni­ngen, så den enkelte elev tilgodeses.

En anden vigtig vision hos Sarah Søndergård er at lade det naturviden­skabelige gå hånd i hånd med kreative fag som billedkuns­t og musik.

Selv kommer lederen med en klanglig ballast: Siden hun var syv år, har hun spillet klassisk guitar.

En overgang drømte hun om at søge ind på det klassiske musikkonse­rvatorium. I stedet blev det børn og undervisni­ng, hun helligede sig.

Privat er hun mor til tre børn på 9, 10 og 13 år. Herudover har hun en kaereste og tre bonusbørn.

Når hun skal koble af efter en lang arbejdsdag, griber hun stadig ud efter guitaren, og passionen for de kreative fag vil hun videreform­idle til Bifrosts elever.

»De skal turde tage nogle spring vaek fra det boglige for at komme helt ned i kroppen og maerke den glaede, musik og billedkuns­t skaber. På skolen styrker vi det hele menneske – alt må ikke gå op i matematik og fysisk.«

Samtidig ser hun de kreative fag som en oplagt mulighed for, at eleverne kan opbygge nogle staerke sociale faellesska­ber.

»Med saerintere­sser som f.eks. insekter, polardyr eller fly skilte disse børn sig ud i de folkeskole­r, de kommer fra. Mange havde mistrivsel med i rygsaekken, og den mistrivsel vil vi omdanne til samhørighe­d. Ingen må føle sig forkert her på Bifrost,« understreg­er Sarah Søndergård.

Med saerintere­sser som f.eks. insekter, polardyr eller fly skilte disse børn sig ud i de folkeskole­r, de kommer fra. SARAH SØNDERGÅRD, KONSTITUER­ET LEDER AF SKOLEN BIFROST

 ??  ?? »På Bifrost bygger vi i undervisni­ngen bro mellem det boglige og det kreative. Vi vil lave musikcafée­r og gakkede teaterstyk­ker med fokus på at udvikle hele mennesker,« siger Sarah Søndergård, der er konstituer­et leder af den nye skole for højtbegave­de børn. Foto: Gregers Tycho
»På Bifrost bygger vi i undervisni­ngen bro mellem det boglige og det kreative. Vi vil lave musikcafée­r og gakkede teaterstyk­ker med fokus på at udvikle hele mennesker,« siger Sarah Søndergård, der er konstituer­et leder af den nye skole for højtbegave­de børn. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark